De la pagini de cărți la minute cinematografice. TOP 10 opere clasice care au fost ecranizate

De la pagini de cărți la minute cinematografice. TOP 10 opere clasice care au fost ecranizate
Foto: portablepress.com

Noile tehnologii câștigă tot mai multă popularitate, iar oamenii au devenit atrași de imagini mai mult decât de text. Știați că foarte multe dintre filmele celebre și îndrăgite de privitori sunt inspirate din cărți, iar la baza lor stau romane care au fost publicate cu mult timp în urmă? În contextul Zilei Mondiale a Cărților Vechi, vă spunem despre câteva cărți clasice care au fost ecranizate.

Romeo și Julieta

Pagina-titlu a primei ediții, sursa: writersdigest.com

Povestea îndrăgostiților care și-au sacrificat viața în numele dragostei a devenit foarte cunoscută în întreaga lume. Romeo și Julieta, o tragedie scrisă de William Shakespeare, a fost publicată în anul 1597. Aceasta urmărește soarta a doi tineri care luptă împotriva prejudecăților sociale, a urii între familii, a ambiției vanitoase și a destinului.

Lucrarea s-a bucurat de mai mult de 30 de versiuni de film, unele silențioase, altele - versiuni sonore în diferite limbi. 

Robinson Crusoe

Pagina titlului primei ediții, sursa: Wikipedia

Robinson Crusoe de Daniel Defoe se bucură de atenția publicului încă din anul 1719. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi.

Cartea a cunoscut numeroase adaptări cinematografie, începând cu anul 1902 și până în 1997, precum și adaptări de desene.

Cei trei Mușchetari

Ilustrație de Maurice Leloir, 1894, sursa: pinterest

Romanul lui Alexandre Dumas relatează aventurile unui tânăr care trăiește cu visul de a deveni un mușchetar al regelui, acesta nefiind parte din cei trei mușchetari din titlu. Cartea a fost publicată în anul 1844. Romanul s-a bucurat de foarte multe adaptări cinematografice începând cu 1912 cu un film francez mut, fiind urmat de alte ecranizări, printre care animații japoneze, seriale și filme 3D.

 

Jane Eyre

Sursa: dailylist.com

Este cel mai cunoscut roman al scriitoarei Charllote Bronte. Inițial, acesta a fost publicat sub pseudonimul Currer Bell în anul 1847. Cartea prezintă o autobiografie despre experiențele eroinei din copilărie și până la maturitate, scoțând în relief toate momentele dificile și fericite prin care trece protagonista. De-a lungul timpului cartea a cunoscut mai multe ecranizări: în anul 1943, în 1996, în 1997, în 2006, iar cel mai recent film a fost lansat în anul 2011.

 

12 ani de sclavie 

Sursa: librarul.ro

Este o autobiografie lansată în anul 1853 de către Solomon Northup. Autorul a sensibilizat publicul prin povestea personajului. Aceasta prezintă istoria unui om liber afroamerican care este răpit și vândut ca sclav într-o plantație din Louisiana. Cartea nu a cunoscut mai mult decât o singură adaptare cinematografică, dar ecranizarea a primit trei premii Oscar în anul 2013, inclusiv pentru filmul anului.

 

Mizerabilii

Ilustrație din prima ediție  din anul 1862, sursa: pinterest

Este cel mai cunoscut roman al autorului Victor Hugo. Acesta a fost terminat în anul 1862, când autorul se afla în exil. Cartea prezintă o poveste despre onoare, dragoste și obsesie care se desfășoară în Franța. În centrul cărții se află un băiat sărac, care a fost condamnat la închisoare pentru ca a furat o bucată de pâine. În ceea ce privește adaptările cinematografice, cea mai cunoscută a fost filmul din 2012, care a câștigat trei premii Oscar.

 

Anna Karenina 

Sursa: pinterest

Este o carte scrisă de Lev Tolstoi și publicată în foiletoane, în intervalul 1875 – 1877, fiind un roman al vieții de familie. Opera este considerat cel mai „cinematografic” roman al lui Tolstoi și a beneficiat de numeroase ecranizări. Prima adaptare a romanului a fost în anul 1911, fiind urmată de alte peste 15 la număr. Cea mai recentă este un mini serial apărut în 2015 cu denumirea „The beautiful life” (n.r - tr. en. Viața frumoasă)

 

Aventurile lui Sherlock Holmes

Sherlock Holmes imaginat de ilustratorul britanic Sidney Edward Paget în paginile revistei Strand, sursa: Wikipedia

Aventurile lui Sherlock este o colecție de 12 povestiri polițiste scrise de Sir Arthur Conan Doyle. Acestea îl au în rolul principal pe faimosul detectiv Sherlock Holmes, cunoscut pentru abilitățile sale criminalistice de a rezolva cazurile. Aceasta fost adaptată de nenumărate ori atât pentru filme, cât și pentru piese de teatru, iar personajul a fost interpretat de peste 70 de actori diferiți în peste 200 de filme. Conform unei estimări făcută de ziarul The Times, după 1964 vânzările în întreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes au trecut pe locul doi, după Biblie.

 

Marele Gatsby

Leonadrdo DiCaprio  în rolul protagonistului Jay Gatsby, sursa: ScreenCrush

Considerată una din capodoperele anilor ’20, Marele Gatsby ilustrează povestea de iubire dintre milionarul Gatsby, cu un trecut sărac, și Daisy, căsătorită cu un bărbat bogat, poveste, care se dovedește a fi imposibilă.  Este un roman scris de autorul american Francis Scott Fitzgerald și publicat prima oară în anul 1925. Istoria urmărește lumea celor bogați, decăderea valorilor, dragoste neîmplinită și visuri nemuritoare.

Cartea a cunoscut mai multe adaptări cinematografice, în 1926, 1949, 1974 și 2013. Ultima ecranizare din 2013 l-a avut în unul din rolurile principale pe actorul Leonardo DiCaprio. Filmul a obținut premiul Oscar în 2014 pentru cea mai bună scenografie și pentru cele mai bune costume.

 

Seria Stăpânul Inelelor

Coperta primei cărți, care cuprinde toate volumele, sursa: Wikipedia

Seria „Stăpânul Inelelor” a intrat în istorie, atât în literatură datorită universului creat de J. R. R Tolkien, cât și în istoria cinematografiei cu un număr de 17 Oscaruri. Cartea a fost scrisă în anii 1937 – 1949, iar partea sa esențială a fost creată în timpul celui de-al doilea război mondial. Acțiunea cărții se petrece într-o preistorie imaginară, unde ținuturile sunt populate de oameni și de alte specii umanoide (elfi, gnomi), precum și de multe alte creaturi reale sau imaginare. Narațiunea este focalizată pe Inelul Puterii, până la declanșarea unui război.  Cartea a fost adaptată pentru radio de patru ori, de trei ori pentru cinematografie și de câteva ori pentru piese de teatru.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
Jurnaliștii AGORA recomandă cărți numai bune de citit în autoizolare. Iată nominalizările

Jurnaliștii AGORA recomandă cărți numai bune de citit în autoizolare. Iată nominalizările

Citim pe timp de pandemie. Vezi cinci cărți recomandate de antreprenorul Ruslan Cojocaru (FOTO, VIDEO)

Citim pe timp de pandemie. Vezi cinci cărți recomandate de antreprenorul Ruslan Cojocaru (FOTO, VIDEO)

Șase cărți care au inspirat-o pe Olga Blanc, creatoarea brandului O'Blanc (FOTO, VIDEO)

Șase cărți care au inspirat-o pe Olga Blanc, creatoarea brandului O'Blanc (FOTO, VIDEO)

Advertoriale
Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ed Sheeran va deveni tată! Artistul s-a retras pentru a se bucura de viața de familie
 • 4 sfaturi practice care o să-ți ușureze munca în bucătărie
Cele mai populare
 • 1
  Proteste în Belarus: Forțele de ordine au început să tragă în casele oamenilor (VIDEO/FOTO)
 • 2
  Belarus: Circa 250 de femei îmbrăcate în alb au format un lanț, în Minsk. Acestea stau în tăcere, cu flori în mâini
 • 3
  Dodon: În R. Moldova sunt confirmate patru cazuri de reinfectare cu COVID-19. Imunitatea colectivă în țările UE e de 3%
 • 4
  Președintele anunță deschiderea unui cont pe care persoanele care doresc să susțină agricultorii din Moldova pot face donații
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.