Ce au scris unii politicieni moldoveni despre 7 aprilie

Ce au scris unii politicieni moldoveni despre 7 aprilie
Colaj: AGORA

Astăzi politicienii și-au adus aminte de evenimentele din 7 aprilie 2009 și au ținut să-și „împărtășească memmoriile” pe Facebook. Liderul PLDM, Vlad Filat a numit această dată „o zi a libertății”. Rivalul său de pe flancul drept al electoratului, Iurie Leancă a scris că „este momentul când Moldova a fost pusă cu adevărat pe calea europeană”. Deputatul PL, Valeriu Munteanu în schimb a ținut să îi critice din nou pe Lupu și Filat care, potrivit lui, au făcut coaliție cu „bolșevicii lui Voronin”. Sergiu Sîrbu a postat în schimb o poză din interiorul clădirii Președinției, informează Agora. 

Sergiu Sîrbu, deputat PDM, care în 2009 deținea funcția de șef adjunct al Direcției drept și relației publice a Aparatului Președintelui Republicii Moldova, și-a adus aminte de evenimentele din 7 aprilie. Acesta a distribuit o imagine care a fost făcută din interiorul clădirii Președinției care a fost devastată ulterior de către protestatari. 

„Abia acum stau și mă gândesc că fisura de pe geam probabil nu era un semn întâmplător! Și totuși, cred că existau posibilități de a evita victime și a nu permite vandalizarea instituțiilor statului! Sper să aflăm adevărul vreodată!”, scrie deputatul. 

La rândul său, deputatul liberal Valeriu Munteanu și-a acuzat în continuare rivalii politici că au dezamăgit așteptările tinerilor de pe 7 aprilie. „Iertați-ne, eroi ai libertății și democrației furate…”, a menționat acesta. 

Leancă versus Filat

Liderul PLDM, Vlad Filat a menționat că ziua de 7 aprilie este „o zi a libertății”. „O libertate recâștigată cu prețul a zeci și sute de tineri răniți în stradă sau torturați ulterior prin comisariatele de poliție. În fiecare an de 7 aprilie îi onorăm pe cei care au avut curajul să își apere în stradă, în ciuda oricăror pericole, dorința de a avea un viitor mai bun pentru Republica Moldova. Un viitor cu drepturi, libertăți, respect și o viață în demnitate”, a menționat acesta pe pagina sa de Facebook. 

La rândul său, Iurie Leancă a ținut să lovească indirect în foștii colegi. „Constat cu tristețe că autoritățile aproape au uitat astăzi de această importantă zi, constat că politicienii care anii trecuți se băteau cu pumnii în pieptul lor de revoluționari, astăzi stau cu ochii plecați, au reacții palide și așteaptă să treacă repede această zi, să nu fie în situația de a le explica celor care pe 7 aprilie 2009 au luptat pentru debarcarea comuniștilor de la guvernare, de ce astăzi ei i-au adus înapoi la putere. Este o dovadă de slăbiciune și lașitate, care nu are nicio legătură cu spiritul de solidaritate și curajul din 7 aprilie 2009”, menționează fostul premier. 

VIDEO. Ce spun oamenii despre protestele din 7 aprilie 2009. Doga: Cei de la guvernare sunt niște amatori

În acest an se împlinesc șase ani de la demonstrațiile din aprilie 2009. Protestele de la Chișinău, începute pe 6 aprilie 2009, supranumite „revoluția twitter” reprezintă o serie de manifestații de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfășurate pe 5 aprilie 2009. Protestele au început a doua zi după anunțarea rezultatelor alegerilor, au culminat prin violențele de pe 7 aprilie și au continuat timp de câteva zile după aceea.

În fruntea protestelor la acel moment se aflau liderii partidelor de opoziție și anume: 

Serafim Urechean, pe atunci lider al AMN, la moment președinte al Curții de Conturi. 

Vlad Filat, la moment deputat în Parlament și lider al PLDM. Atunci acesta era președinte al partidului proaspăt format. Între timp acesta a deținut și funcția de premier fiind demis în primăvara lui 2013. 

Dorin Chirtoacă, pe atunci și la moment primarul Chișinăului. Pe atunci  se afla în fruntea Partidului Liberal, cap de listă electorală însă nu și președinte. Acesta s-a retras o dată cu venirea la guvernare și a cedat întâietatea în listă dar și în spațiul public unchiului său, Mihai Ghimpu. 

Celor 3 partide de opoziție li s-a alăturat și Marian Lupu, care după acele evenimente a părăsit PCRM declara că „este o tentativă de lovitură de stat”, formând în toamna lui 2009 Alianța pentru Integrare Europeană. Partidul Comuniștilor se pomenea pentru prima dată după 8 ani în opoziție parlamentară.  

Vezi și aceste știri
Visează să-și ia violoncelul și să cutreiere plaiul transilvănean. Povestea lui Radu Croitoru

Visează să-și ia violoncelul și să cutreiere plaiul transilvănean. Povestea lui Radu Croitoru

Președintele AȘM, despre COVID-19: „Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare”

Președintele AȘM, despre COVID-19: „Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare”

O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani

O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani

Advertoriale
„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cum a întâmpinat pandemia brandul autohton „Mallena”, povestește fondatoarea Elena Grosu...
 • Să-l cunoaștem pe Dann Bittman din versurile pe care le cântă! Iată ce i-a povestit...
Cele mai populare
 • 1
  Medic, despre cei care nu cred în COVID-19: „Păcat că nu le pot face o excursie în Terapie Intensivă” (VIDEO)
 • 2
  Un medic de la Institutul de Medicină Urgentă a murit. A fost confirmat pozitiv cu COVID-19
 • 3
  Decis! Cimitirele din Chișinău vor fi închise de Blajini
 • 4
  Sistemul de sănătate a mai pierdut un angajat în lupta cu noul coronavirus: Bărbatul activa în calitate de șofer pe ambulanță
Autentificare
Creează cont