Astăzi politicienii și-au adus aminte de evenimentele din 7 aprilie 2009 și au ținut să-și „împărtășească memmoriile” pe Facebook. Liderul PLDM, Vlad Filat a numit această dată „o zi a libertății”. Rivalul său de pe flancul drept al electoratului, Iurie Leancă a scris că „este momentul când Moldova a fost pusă cu adevărat pe calea europeană”. Deputatul PL, Valeriu Munteanu în schimb a ținut să îi critice din nou pe Lupu și Filat care, potrivit lui, au făcut coaliție cu „bolșevicii lui Voronin”. Sergiu Sîrbu a postat în schimb o poză din interiorul clădirii Președinției, informează Agora.
Sergiu Sîrbu, deputat PDM, care în 2009 deținea funcția de șef adjunct al Direcției drept și relației publice a Aparatului Președintelui Republicii Moldova, și-a adus aminte de evenimentele din 7 aprilie. Acesta a distribuit o imagine care a fost făcută din interiorul clădirii Președinției care a fost devastată ulterior de către protestatari.
„Abia acum stau și mă gândesc că fisura de pe geam probabil nu era un semn întâmplător! Și totuși, cred că existau posibilități de a evita victime și a nu permite vandalizarea instituțiilor statului! Sper să aflăm adevărul vreodată!”, scrie deputatul.
La rândul său, deputatul liberal Valeriu Munteanu și-a acuzat în continuare rivalii politici că au dezamăgit așteptările tinerilor de pe 7 aprilie. „Iertați-ne, eroi ai libertății și democrației furate…”, a menționat acesta.
Leancă versus Filat
Liderul PLDM, Vlad Filat a menționat că ziua de 7 aprilie este „o zi a libertății”. „O libertate recâștigată cu prețul a zeci și sute de tineri răniți în stradă sau torturați ulterior prin comisariatele de poliție. În fiecare an de 7 aprilie îi onorăm pe cei care au avut curajul să își apere în stradă, în ciuda oricăror pericole, dorința de a avea un viitor mai bun pentru Republica Moldova. Un viitor cu drepturi, libertăți, respect și o viață în demnitate”, a menționat acesta pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, Iurie Leancă a ținut să lovească indirect în foștii colegi. „Constat cu tristețe că autoritățile aproape au uitat astăzi de această importantă zi, constat că politicienii care anii trecuți se băteau cu pumnii în pieptul lor de revoluționari, astăzi stau cu ochii plecați, au reacții palide și așteaptă să treacă repede această zi, să nu fie în situația de a le explica celor care pe 7 aprilie 2009 au luptat pentru debarcarea comuniștilor de la guvernare, de ce astăzi ei i-au adus înapoi la putere. Este o dovadă de slăbiciune și lașitate, care nu are nicio legătură cu spiritul de solidaritate și curajul din 7 aprilie 2009”, menționează fostul premier.
În acest an se împlinesc șase ani de la demonstrațiile din aprilie 2009. Protestele de la Chișinău, începute pe 6 aprilie 2009, supranumite „revoluția twitter” reprezintă o serie de manifestații de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfășurate pe 5 aprilie 2009. Protestele au început a doua zi după anunțarea rezultatelor alegerilor, au culminat prin violențele de pe 7 aprilie și au continuat timp de câteva zile după aceea.
În fruntea protestelor la acel moment se aflau liderii partidelor de opoziție și anume:
Serafim Urechean, pe atunci lider al AMN, la moment președinte al Curții de Conturi.
Vlad Filat, la moment deputat în Parlament și lider al PLDM. Atunci acesta era președinte al partidului proaspăt format. Între timp acesta a deținut și funcția de premier fiind demis în primăvara lui 2013.
Dorin Chirtoacă, pe atunci și la moment primarul Chișinăului. Pe atunci se afla în fruntea Partidului Liberal, cap de listă electorală însă nu și președinte. Acesta s-a retras o dată cu venirea la guvernare și a cedat întâietatea în listă dar și în spațiul public unchiului său, Mihai Ghimpu.
Celor 3 partide de opoziție li s-a alăturat și Marian Lupu, care după acele evenimente a părăsit PCRM declara că „este o tentativă de lovitură de stat”, formând în toamna lui 2009 Alianța pentru Integrare Europeană. Partidul Comuniștilor se pomenea pentru prima dată după 8 ani în opoziție parlamentară.
Vezi și aceste știri

Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, susține un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (LIVE)

Spînu, despre tariful la gaz: „ Moldovagaz a depus cerere la ANRE din cauza devierilor negative, dar 24 de lei mi se pare exagerat”

Republica Moldova va primi din România carburanți sub formă de ajutor umanitar
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
