DE ACASĂ: Tatăl cu cei trei feciori și 80 hectare de livadă performantă la Edineț (VIDEO)

DE ACASĂ: Tatăl cu cei trei feciori și 80 hectare de livadă performantă la Edineț (VIDEO)


În apropierea orașului Edineț, pe o suprafață de 80 hectare, se întinde o livadă super intensivă, parcă ruptă din povești. Familia Scutaru - tatăl și cei trei feciori - au plantat mii de pomi fructiferi. Muncesc umăr la umăr de zor și construiesc o afacere profitabilă pe meleagurile natale.

„De doi ani am ajuns la așa o livadă performantă de care suntem mândri, mândri de noi, de Moldova și de tot. Avem 66 de hectare de mere, zece hectare de cireșe și patru de prune”

Vitalie Scutaru

„Fiecare membru al familiei are activitatea lui. Eu sunt manager pe vânzări mai mult, un frate se ocupă mai mult cu documentația, unul mai mult de organizare, de frigider și, respectiv, tatăl care e un manager asupra noastră care ține sub control tot”, spune Vitalie Scutaru.

„În 2003 a fost o idee a tatălui să înființăm o livadă, noi eram deacum duși din țară și a fost un sunet. Era aici o bucată de pământ, el nu știa ce să facă, lui nu-i trebuia. Ce facem? Plantăm o livadă să o avem a noastră sau rămânem fiecare duși din țară. Am hotărât toți să ne întoarcem și într-adevăr, la noi în Moldova, în oraș avem un pământ foarte bun, cernoziom care rodește și rodește”.

„Când am plantat primul pom, în Moldova erau foarte puține livezi noi plantate. Erau, practic, toate de pe timpul Uniunii sovietice rămase, roadă dădeau puțin”

Vitalie Scutaru

Idea de a reveni acasă și munci împreună cu părinții, i-a încântat. Zis și făcut! 

„Când am plantat primul pom, în Moldova erau foarte puține livezi noi plantate. Erau, practic, toate de pe timpul Uniunii sovietice rămase, roadă dădeau puțin. Foarte tare se întreba mărul, pruna. De depozite frigorifice putem nici să nu vorbim, performante nici unul nu era atunci. Aici sunt investiții fără capăt în agricultură, mereu iese ceva mai nou, mai vrei și pofta vine mâncând. Să ajungem noi la toată treaba asta s-a lucrat din 2003 și practic de doi ani am ajuns la așa o livadă performantă de care suntem mândri noi, și de Moldova, de noi și de tot”.

„Agricultura performantă fără apă, în ziua de azi, nu o facem. Pe propria piele am văzut asta”

Vitalie Scutaru

„La mijlocul livezii avem un bazin acvatic de 7500 metri cubi de apă, respectiv ne ajunge să irigăm o singură dată 80 de hectare de livadă. Dacă la noi doar jumătate sunt sub irigare, ne ajunge pentru două irigări. Agricultura performantă fără apă, în ziua de azi, nu o facem. Pe propria piele am văzut asta. Dacă ne uităm partea de la vale, avem încă 20 de hectare fără irigare, practic roada acolo este la jumătate față de unde este irigare”.

 Tind spre agricultura de performanță, implementează noi tehnologii pentru a proteja livada și avea roadă mai bună.

„Acesta e un sort nou, face parte din clasa de red, se numește geromini, un soi care în Moldova, după câte cunosc eu, sunt în vreo trei gospodării abia, poate anul acesta s-au mai plantat. Avem așteptări mari de la el, vom vedea. Anul acesta, de acum a fost de trei ori grindină, e clar că ne-a salvat, foarte tare, de acum ne-a salvat. Încă nu avem roadă, vedeți noi am fost afectați de îngheț. Aici jumătate de pom noi nu avem mere. De îngheț nu ne-am gândit deocamdată ce vom face”. 

 

„Cu așa livadă de acum putem să ne gândim și la Europa și la tot. S-au deschis toate porțile”

Vitalie Scutaru
 

Din anul 2009, familia Scutaru este un exportator activ de fructe. Merele, prunele și cireșele moldovenești sunt la mare căutare în afara țării

 

„Noi, în tot anul, avem la trei mii de tone, frigiderul e de vreo două mii și două sute de tone. Mai întâi umplem frigiderul, le vindem ce rămâne. La export toate practic se duc, pe piața internă foarte puțin și le exportăm mai mult în Federația Rusă. Cu livada cea veche noi nici nu am putut deschide gura că vrem Europa. Cu așa livadă de acum, putem să ne gândim și la Europa și la tot. S-au deschis toate porțile”.

 Secretul cel mai mare este familia, spune Vitalie Scutaru.

„Să nu fi fost o echipă puternică nu se făcea așa, dar o echipă puternică este familia, numai familia. Nu poți cu oameni străini să ajungi la un rezultat așa”.

În perioada stării de urgență, AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care, prin idei inovative, talent și dăruire, dau formă și culoare noțiunii de „autentic”.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

În cursa electorală pentru parlamentare s-au înscris 24 de candidați.
Redacția AGORA stă cu ochii pe ei.
Ia un abonament, ajută-ne să facem presa de calitate!

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

Advertoriale
Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
  LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
Cele mai populare
 • 1
  Imagini în care Usatîi și Jizdan trag din Kalashnikov, publicate de un membru PPDA (VIDEO)
 • 2
  Up grup al Partidului „Democrația Acasă” îl acuză pe Vasile Costiuc că i-a trădat și s-a autoproclamat liderul formațiunii fără să organizeze un Congres
 • 3
  Discuția cu Grigoriu, înregistrată de Platon: „Sunteți o mincinoasă și ați făcut o muncă inutilă”. Deputata: „Adresați-vă la alte organe, nu la comisia de anchetă” (AUDIO)
 • 4
  Președinta comisiei „Laundromat” spune că Veaceslav Platon ar fi telefonat-o și ar fi încercat să o intimideze. Omul de afaceri promite să publice discuția
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.