
Organizațiile de mediu atenționează despre pericolul irigării terenurilor cu ape subterane. Ce riscuri poate aduce metoda
Organizațiile de mediu și comunitatea științifică au lansat o petiție publică prin care atenționează despre modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare. Inițiatorii petiției îl acuză pe președintele Dodon de lobarea acestei metode și presiuni asupra ministerului de resort.
・
„Şeful statului neglijează prevederile cadrului legislativ și opinia instituțiilor științifice și, în urma declarațiilor sale iresponsabile și populiste în fața fermierilor, forțează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol solurile fertile din Republica Moldova”, susțin petiționarii.
Autorii precizează o asemenea metodă de irigare ar duce la epuizarea rezervelor de apă potabilă, salinizarea și distrugerea solului, scăderea cantitativă a recoltei și a calității acesteia, dar și crearea golurilor subterane ce pot provoca modificări în relief și prăbușirea terenurilor.
„Deja de șapte ani se încearcă introducerea irigării terenurilor agricole cu apă din subteran, invocând volumul redus de ape posibile de folosit pentru irigare și folosind ca pretext seceta hidrologică și se face lobby pentru modificarea prevederilor din Legea Apelor, care să permită acces nelimitat la utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile. Calitatea proastă a apelor de suprafață și schimbările climatice cu care ne confruntăm, afectează volumele resurselor de apă, iar prin legiferarea folosirii apei din subteran pentru irigare, fără un studiu complex și comprehensiv, punem în pericol direct aprovizionarea cu apă potabilă a milioane de cetățeni din țara noastră și solurile republicii”, atenționează autorii.
Petiția a fost inițiată de Centrul Național de Mediu și a acumulat peste o sută de semnături.