„Ca reprezentant al puterii executive, (firește) nu pot să-mi permit să fac ingerință în puterea, care se numește - Justiție. Ca cetățean al acestei țări, însă, nu pot înțelege cum o persoană pentru decizia căreia Republica Moldova trebuie să plătească 70 de milioane de lei pe cazul „Gemeni”, poate fi numită de către CSM în fruntea Curții Supreme de Justiție. Sper foarte mult, că Parlamentul Republicii Moldova nu va aproba această decizie foarte controversată a Consiliului Suprem al Magistraturii. După decizia ilegală aprobată în 2005, d-na Chișca-Doneva nu are nici un drept (cel puțin) moral să fie promovată la conducerea CSJ”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.
Pentru desemnarea lui Chișca-Doneva au fost opt voturi pro și patru voturi contra. Candidatura acesteia urmează a fi propusă Parlamentului pentru numirea pe un termen de patru ani.
În februarie 2020, CtEDO a obligat Republica Moldova să achite reclamanților din dosarul „Gemeni” în jur de 70 de milioane de lei. Premierul Ion Chicu a declarat atunci că nota de plată va fi achitată din contul banilor alocați sectorului justiției.
La scurt timp, președintele Igor Dodon a propus să fie confiscate averile judecătorilor responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO. Pe 5 martie, procurorul general Alexandr Stoianoglo anunța că instituția pe care o conduce va porni o procedură penală pentru a investiga cazul „Gemeni”, una care ar putea dura „foarte mult, poate câteva luni”.
Pe 8 aprilie, comisia juridică din Parlament aprobase demisia judecătorului CSJ Sveatoslav Moldovan, care judecase cazul „Gemeni”.
În mai AGORA a scris că Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire în cazul „Gemeni” la CSJ, în luna martie curent, cerând lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemeni”. Acționarii majoritari au cerut atunci Guvernului să-și retragă cererea de revizuire „pentru a evita un prejudiciu financiar mult mai mare care ar putea fi adus statului R. Moldova”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.