Astăzi se împlinesc 26 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Cu această ocazie, conducerea de vârf a țării a venit cu mesaje de felicitare pentru cetățeni. În timp ce premierul și președinta Parlamentului au subliniat importanța Constituției pentru o bună funcționare a statului, președintele Igor Dodon a ținut să menționeze că unele articole din Constituție trebuie revizuite și omise.
Dodon și patriotismul
Șeful statului, Igor Dodon, a declarat în mesajul său de felicitare că onorarea Constituției țării înseamnă să fii patriot. Dodon a precizat că Legea Supremă este rodul muncii unor personalități marcante ale neamului nostru. Oficialul și-a exprimar sentimentele de prețuire și gratitudine pentru cei care au redactat, dezbătut și votat Legea fundamentală ca simbol și atribut principal al statalității, suveranității ș independenței – punct de pornire și de referință pentru cadrul normativ național. Totuși, președintele consideră că în Constituție au mai rămas și alte articole care trebuie să fie revăzute:
„Se știe că textul Constituției este rigid, dar reflectă evoluțiile social-politice și vrerile cetățenilor liberi, fiind în consonanță cu valorile fundamentale ale unei societăți democratice și deschise. Indiscutabil, unele articole ale Constituției trebuie redactate și concretizate. În viziunea mea e necesar de revizuit și omis articolul care prevede posibilitatea lichidării statului prin procedura referendumului”.
Chicu și valorile
Și premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Constituției. Oficialul susține că în această zi nu se sărbătorește doar Legea supremă, ci și tot ce a obținut țara odată cu adoptarea ei - statul de drept, democrația și libertatea.
„Atâta timp cât există Constituția putem fi protejați de experimente politice asupra statului și oamenilor.
Valorile constituționale vor deveni o realitate atunci când fiecare dintre noi va deveni purtătorul acestor valori. În calitate de prim-ministru, voi urmări în continuare respectarea Legii fundamentale și buna funcționare a autorităților publice. Guvernul va continua să implementeze reformele necesare pentru construirea unui viitor democratic, pentru îmbunătățirea nivelului de trai și sporirea bunăstării oamenilor”, a declarat Chicu.
Greceanîi și istoria constituțională
Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că evenimentul de astăzi readuce în memorie filele glorioase ale istoriei constituționale a țării noastre și reamintește că edificarea unui stat de drept prosper, în care fiecare cetățean să se simtă sigur și protejat, depinde de noi toți.
„Trebuie să ne întrebăm, fiecare pe sine însuși ce am făcut pentru stat și, mână de mână, punând interesele comune în fața celor personale, să construim împreună acest stat prosper. Noi, Parlamentul țării, în virtutea competențelor noastre, vom depune toate eforturile și vom oferi tot sprijinul necesar pentru a atinge acest scop. În această zi de semnificație majoră, aș vrea să subliniez că sunt inacceptabile ingerințele politice în procesele constituționale. Este primordială interpretarea corectă și obiectivă a Constituției și a cadrului legislativ în ansamblu, încât statul, justiția să se bucure de încrederea deplină din partea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova”, a scris Zinaida Greceanîi.
Năstase și democrația
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a precizat că azi și în fiecare zi fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să rețină că nimeni nu poate fi mai presus decât Constituția:
„Actori politici care atentează la supremația legii admițând ingerințe obraznice în funcționarea distinctă a celor trei puteri în stat nu fac decât să împiedice maturizarea democrației. Nimeni nu poate fi mai presus de Constituție. Unde nu există stat de drept nu există democrație”, a spus Năstase.
Astăzi se împlinesc 26 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Adoptată la 29 iulie 1994, Constituția este legea supremă și principală a Republicii Moldova și a societății statului care determină principiile generale ale societății, drepturile și îndatoririle omului.
Vezi și aceste știri

„De o lună și jumătate eu nu merg la ședințele CSM, iar la CSP - din decembrie”: Constituția spune una, Nagacevschi - alta

Socialiștii vor să schimbe Constituția pentru a interzice traseismul politic și fac apel la PD, PAS și Platforma DA: Suntem disponibili 24/24
