Noile condiții de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima Casă” au intrat în vigoare. Acestea oferă posibilitatea de a beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar tuturor beneficiarilor Programului. Astfel, a fost dublată valoarea compensației pentru familiile cu copii.
Beneficiarii părinți/tutori/curatori ai unui copil vor beneficia de o compensație în valoare 25% din suma principală a creditului ipotecar. Valoarea compensației pentru familiile/tutorii/curatorii cu 2 copii constituie 50%, iar pentru familiile/tutorii/curatorii cu 3 și mai mulți copii - 100%.
De asemenea, a fost majorată valoarea compensației lunare de la 10% la 15% din salariu calculat pentru beneficiarii angajați ai entităților din sectorul privat care își au sediul în capitală.
Și beneficiarii angajați în sectorul public sau privat ale căror locuințe depășesc suma de 600 mii lei vor avea dreptul să solicite compensații din bugetul de stat .
Totodată, a fost stabilit mecanismul de acordare a compensațiilor în cuantum de 50% din soldul creditului rămas persoanelor fizice, care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat ” Prima casă” și întrunesc criteriile de eligibilitate ale Programului.
De compensații vor beneficia și persoanele care se încadrează în categoria tinerilor specialiști și activează în mediul rural/urban, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, inclusiv suburbii. Se compensează 100% din suma principală a creditului în cazul în care locuința procurată este amplasată în localitatea/raionul unde persoana fizică a fost repartizată să activeze.
Anterior a fost majorată limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani și a fost micșorată cota participației proprii inițiale de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței.
De asemenea, a fost eliminată condiția cu privire la lipsa imobilului sau spațiul locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie, și a fost acordată posibilitatea de a accede în Program persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută.
Pentrul anul 2020, în Legea bugetului de stat au fost prevăzute 90 milioane lei pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 milioane lei.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Modificări în Programul „Prima Casă”: Limita de vârstă pentru beneficiari, majorată

Se planifică lansarea programului „Prima Casă 6”. Beneficiarii vor fi angajații Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, SPPS, SIS, CNA, ANP

La „Prima Casă” se vor putea înscrie și moldoveni care deja sunt proprietarii unui imobil mai mic. Ce schimbări au mai votat deputații

Guvernul simplifică procedurile pentru aplicarea la programul „Prima Casă”: contribuția proprie va scădea de la 10% la 5%

Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene figurează într-un dosar penal demarat de PCCOCS. Iată de ce este bănuit
