În trei luni, 210 microbuze au fost retrase de pe linie. „Este din ce în ce mai dificilă deservirea populației cu transport public”

În trei luni, 210 microbuze au fost retrase de pe linie. „Este din ce în ce mai dificilă deservirea populației cu transport public”

Timp de doar trei luni (aprilie - iunie), 210 microbuze au fost retrase de pe linie, scrie mold-street.com. Autoritățile locale din Chișinău nu au încă o soluție la situația critică privind transportul public de pasageri, iar numărul unităților de transport ce prestează servicii scade vertigios. 

Potrivit Direcției generale transport și căi de comunicații, există riscul ca de la 1 septembrie, odată cu începerea anului școlar, municipalitatea să se confrunte cu probleme majore în asigurarea călătoriilor cu transport public.

„Numărul lor continuă să scadă, mai ales pe timp de vară, fapt ce va duce la probleme de deservire cu transport public a unor zone și cartiere din municipiu”, se arată într-o notă a instituției.

Publicitate

Ce rute de microbuz au dispărut

„În special au avut de suferit și suferă în continuare rutele de microbuz suburbane și unele rute care deservesc cartiere, în care fluxul de călători este format numai într-o singură direcție în funcție de perioada zilei. Unele rute și-au sistat activitatea (104, 111, 114, 118, 126, 127, 137, 154, 163, 180, 189, 193), iar altele, ajungând la un munăr critic de unități de transport, riscă să-și sisteze activitatea în orice moment (101, 119, 125, 129, 131, 165, 172, 175, 178, 188, 192), se arată într-o notă a administrației municipale.

În prezent pe cele 45 de rute municipale de microbuz sunt autorizate 794 unități de transport față de 1.750 unități care activau în anul 2014 și numărul lor este în continuă scădere.

„Acest fapt este îngrijorător, deoarece este din ce în ce mai dificilă deservirea populației municipiului cu transport public, mai ales, în perioada anului școlar”, susțin reprezentanții primăriei.

În perioada anilor 2014-2019 de pe rutele munipale de microbuz s-au retras circa 700 unități de transport.

AGORA amintește că la sfârșitul lunii februarie, companiile de transport care operează rutele de microbuz din Chișinău au protestat. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de modul în care sunt tratați de conducerea primăriei comparativ cu șoferii de troleibuze și autobuze și au cerut ca tarifului pentru cetățeni să fie majorat.

Amintim că în februarie 2020, primarul general, Ion Ceban, a declarat recent că tarifele de călătorie cu microbuzele de rută, din capitală, nu se vor majora. Ceban afirmă că microbuzele arată deplorabil, au o securitate foarte scăzută, iar șoferii „cer majorări fără a oferi ceva în schimb”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal