Un ONG bate alarma în privința unui proiect de lege privind spălarea banilor, aprobat de Guvern și votat în Parlament: „A fost făcut în grabă, abuziv și ilegal”

Un ONG bate alarma în privința unui proiect de lege privind spălarea banilor, aprobat de Guvern și votat în Parlament: „A fost făcut în grabă, abuziv și ilegal”

Un ONG bate alarma asupra unui proiect de lege din domeniul justiției care a fost aprobat în grabă de Cabinetul de Miniștri și votat în prima lectură în Parlament. Transparency International-Moldova cere retragerea acestuia de pe masa Legislativului pentru că ar fi fost elaborat ilegal și în mod abuziv. Mai mult, ar favoriza anumite grupuri de interese, prin asigurarea unei căi legale de preluare a activelor sechestrate. La fel, ar reduce la zero legea adoptată în 2017 privind combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului.

Mai exact, pe data de 20 iulie curent, Guvernul şi Parlamentul au aprobat şi, respectiv, adoptat în prima lectură modificări la câteva legi ce vizează direct combaterea spălării banilor. E vorba de Legea 308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, Codul de executare al Republicii Moldova 443/2004, Legea 135/2007 privind societăţile cu răspundere limitată, Legea 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali.

Potrivit Transparency International-Moldova, esenţa modificărilor constă în interpretarea calității de beneficiar efectiv al entităţilor economice şi introducerea unor restricţii în aplicarea legii inițiale din 2017 în cazul urmăririi activelor beneficiarilor finali în cadrul investigaţiilor ce ţin de spălarea banilor şi finanţarea terorismului.

Astfel, experții bat alarma și spun că modificările au fost operate în grabă, într-un mod abuziv şi ilegal, fără a respecta actele normative și transparența decizională.

„Şedinţa Guvernului a fost una ad-hoc, nefiind anunţată din timp, proiectul modificărilor în legislație și materialele aferente fiind publicate contrar prevederilor legislației privind transparența procesului decizional.

Din materialele plasate pe pagina web a Guvernului nu este clar cine este autorul real al proiectului legii.

În materialele aferente proiectului de lege lipsesc o serie de documente obligatorii, inclusiv avizele ministerelor responsabile de domeniul economie, finanţe, justiţie, expertiza anticorupţie a CNA, opinia/avizul Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor (SPCSB). În nota informativă la proiect lipseşte și avizul de conformitate cu standardele GRECO, MoneyVal, pe care Republica Moldova, în calitate de subiect al monitorizării de către aceste organisme internaționale, trebuie să le respecte.

Parlamentul a admis examinarea proiectului de lege în prima lectură, în aceeași zi în care acesta a fost aprobat de Guvern, neavând acceptul pozitiv al comisiei de bază – Comisia juridică, numiri şi imunităţi”, se arată în mesajul oficial al al experților.

De altfel, în cazul adoptării acestei legi, există riscul ca acțiunile privind efectuarea unei urmăriri prin sechestru sau recuperarea bunurilor dobândite în rezultatul fraudelor bancare să fie împiedicate în mod legal. La fel, modificările ar reduce la zero prevederile Legii 308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Totodată, acestea ar favoriza anumite grupuri de interese, adevărații inițiatori ai proiectului de lege, prin asigurarea unei căi legale de preluare a activelor sechestrate.

„Aceste modificări ar fi, mai degrabă, în detrimentul interesului public de a recupera mijloacele şi activele rezultante din fraude financiare şi bancare. Trimiterile la CEDO sau la alte „practici internaţionale”, invocate în rapoartele uneia din comisiile parlamentare, sunt irelevante şi neconvingătoare, întrucât nu indică cu claritate normele şi standardele internaționale necesare pentru operarea acestor modificări”, mai menționează cei de la Transparency International-Moldova.

În acest context, organizația solicită anularea examinării proiectului de lege, întrucât ar fi ilegal. De asemenea, se atrage atenția partenerilor străini ai R. Moldova și reprezentanților structurilor internaţionale specializate în prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului asupra pericolelor generate de acest proiect.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.