Toate fostele republici sovietice au avut de suferit în urma devalorizării monedelor naționale. Printre „campioni” la acest capitol se numără și leul moldovenesc, scrie forbes.ua citat de Agora.
Potrivit publicației, campioni ai devalorizării monedelor naționale sunt:
Hrivna ucraineană - 51%
Rubla rusă - 37%
Rubla belarusă - 34%
Manat azer - 26%
Leul moldovenesc - 25%
Devalorizarea dramatică a rublei și căderea economiei ruse se numără printre principalele cauze ale crizelor actuale din fostele republici sovietice. Rubla a scăzut într-un an cu 37%, iar rata inflației a atins în 2015 cifre duble. Potrivit diverselor estimări, PIB-ul Rusiei se va reduce cu 3-5%, iar ratingul de credit al Federației Ruse a atins deja nivelul de „junk” (gunoi).
Republica Moldova demonstrează o stabilitate relativ bună. „Republica Moldova are un volum modest de exporturi, și acest lucru a influențat devalorizarea leului. Totodată, ei au pierdut piața rusă”, spune președintele Centrului Analitic ucrainean, Alexander Ohrimenko, despre motivele deprecierii leului.
Embargoul rusesc asupra produselor agricole moldovenești lovește dur economia țării. Interzicerea importului de alcool moldovenesc pe piața rusă a fost introdusă în septembrie 2013, iar în iulie 2014 a fost interzis importul fructelor, legumelor și conservelor.
De asemenea, la devalorizarea leului a contribuit panica în sectorul bancar provocată de declarațiile politicienilor, din care motiv oamenii au început să-și retragă masiv banii din bănci.
Cu toate acestea, experții nu cred că situația din Republica Moldova este critică. „Economia Republicii Moldova nu este suficient de concurențială, însă schimbările și reformele se implementează, cu mult mai activ decât în Ucraina”, a declarat director de programe economice ale Centrului Razumkov, Vasili Iurcișin.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
