Știrea despre Plahotniuc, pomenită mai sus, a apărut pe un site numit actual-news.site. În 2019, Actual News a continuat să publice știri înșelătoare, iar ulterior a devenit un portal inactiv . S-a reactivat în plină pandemie de COVID-19, creând panică în rândul oamenilor de pe rețelele sociale.
Știrea falsă „Carantina prelungită în Moldova până pe 10 iunie 2020”, publicată la mijlocul lunii martie a.c. de către actual-news.site, a adunat peste 34 de mii de vizualizări și multe reacții de la cititori.
Câteva zile mai târziu de la această noutate despre carantină, SIS a blocat actual-news.site pe durata stării de urgență – declarată de Parlament pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 17 martie – 15 mai 2020. După expirarea acesteia, autoritățile au instituit „starea de urgență în sănătate publică” – o măsură care a redus din restricțiile aplicate anterior în perioada „stării de urgență”.
Pe 26 iunie, jurnaliștii RISE au accesat actual-news.site cu o adresa de IP din România. Pe pagina principală a apărut o știre publicată cu o zi înainte, cu titlu: „СОVID-19: Poliția a dezgropat 54 de sicrie pline cu pietre… Virusul nu există!!!”.
„Am accesat titlu și s-a deschis o nouă pagină care mă anunță – „Distribuie sau da click pe Deschide!”. Am urmat instrucțiunea. Știrea falsă a ajuns pe contul privat de Facebook, însă nici așa nu am putut să o citesc. M-am întors pe pagina web la caseta care îmi spunea să distribui pe Facebook. Tot acolo mai apărea și un anunț de la Google Ads. Abia după ce am închis anunțul printr-un click am reușit să citesc noutatea. Fake news! Un text din trei fraze, cu multe greșeli gramaticale, fără nicio referire la surse oficiale, fără detalii despre unde și când s-a petrecut evenimentul”, așa descrie jurnalistul RISE experiența sa pe site-ul fake.
Căutările au dus jurnaliștii la descoperirea că organizația care a înregistrat actual-news.site se numește: „FAke NEws”, persoana care s-a ocupat de înregistrare a indicat un număr de contact din Moldova, iar adresa de e-mail pentru facturi și cea a administratorului de site este: uilenrok8@mail.ru.
Aceeași adresă a fost folosită la înregistrarea a trei portaluri de știri false: actual-news.site, Jurnal-stiri.site și breackingnews.xyz.
Într-un final, jurnaliștii RISE au descoperit că în spatele acestei adrese stă Corneliu Ababii, un tânăr din Republica Moldova, administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news. În prezent, Ababii este editor imagine la TV8.
P căutare avansată după două conturi de Google Adsense, conectate la Ababii, au dus jurnaliștii la 27 de site-uri false.
Într-un interviu pentru RISE, tânărul a recunoscut că o face pentru bani, iar colegii săi de birou nu-i cunosc ocupația.
„Noi nu ne bazăm pe realitatea la cea ce se întâmplă… doar ca să atragem cât mai multe vizualizări. Dacă știți, vizualizările este egal cu bani… Noi forțăm oamenii ca să dea click pe publicitate. Un click, în mediu în Moldova, costă 2-3 cenți. Dintr-o mie de oameni, dacă o sută dau click pe publicitate, ne iese vreo 3 dolari”, spune tânărul.
TV8 a comentat, într-o reacție oficială, fapta angajatului său:
„AO Media Alternativa a reziliat astăzi, 30.07.2020, contractul cu persoana respectivă, care a prestat servicii de editare video. Totodată, condamnăm cu vehemență crearea, scrierea și distribuirea articolelor ce conțin informații false și ne vom implica, în continuare, în combaterea fenomenului fake news. Regretăm situația creată și ne disociem de astfel de acțiuni, ce contravin valorilor promovate de TV8”, informează administrația TV8.
Potrivit instituției media, Ababii a creat aceste site-uri cu scopul de a obține bani din publicitatea de la Google AdSense.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.