Cazul Gaudeamus: Lucrările de demolare a cinematografului, perfect legale (ZdG)

Cazul Gaudeamus: Lucrările de demolare a cinematografului, perfect legale (ZdG)
Foto: Constantin Grigoriță

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a încheiat procesul dintre Primăria Chișinău și societatea pe acțiuni ,,Cristivlad”, care deține cinematograful „Gaudeamus”, privind legalitatea demolării clădirii, scrie Ziarul de Gardă. Completul de judecători, format din 5 magistrați, Tamara Chișca-Doneva, recent numită vicepreședintă a CSJ, Iurie Bejenaru, Nicolae Craiu, Nina Vascan și Maria Ghervas, a emis miercuri, 29 iulie, o hotărâre prin care a respins recursul depus de primarul general al municipiului Chișinău, menținând decizia din 17 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău ce a apreciat drept legală demolarea cinematografului Gaudeamus.

Societatea pe acțiuni „Cristivlad”, deținătorea cinematografului „Gaudeamus”

La 16 iulie 2018, societatea pe acțiuni „Cristivlad” a depus cerere de chemare în judecată împotriva Primarului general al municipiului Chișinău. În motivarea cererii de chemare în judecată, SA„Cristivlad” a invocat că deţine dreptul de proprietate asupra terenului unde este amplasat sediul fostului cinematograf „Gaudeamus”, fapt confirmat prin extrasul din Registrul bunurilor imobile, potrivit hotărârii emis de CSJ.

La 19 august 2016 și 22 martie 2018, au fost emise două autorizații de desființare, beneficiar fiind SA „Cristivlad”, prin care au demarat lucrările de desființare a clădirii cinematografului.

Prima dispoziție emisă, în 2016, reprezentanții societății civile au contestat-o în instanța de judecată, acțiune fiind respinsă ca neîntemeiată prin hotărârea din 20 septembrie 2017 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care a devenit irevocabilă. Magistrații au decis atunci că autorizația de desființare a cinematografului „Gaudeamus” a fost eliberată în mod legal.

„Astfel, legalitatea autorizației de desființare privind demolarea aceleiași construcții și în aceleași condiții a fost confirmată prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, cu participarea tuturor parților interesate”, se menționează în hotărârea CSJ.

Totuși, în urma protestelor organizate de activiști civici și mai mulți cetățeni din luna iunie 2018, atunci când au demarat lucrările de demolare a clădirii, în iunie 2018, Nistor Grozavu, pe atunci viceprimar al capitalei, a semnat o altă dispoziție prin care a sistat valabilitatea autorizației de desființare a cinematografului emisă tot de el, la 22 martie 2018.

Atunci, SA „Cristivlad” a sesizat Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, solicitând să fie verificată legalitatea dispoziției lui Grozavu de a sista valabilitatea autorizației de demolare a clădirii. Ulterior, Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a stabilit că dispoziția lui Grozavu contravine prevederilor legale.

La 16 ianuarie 2019, Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, a admis acțiunea depusă de SA „Cristivlad” și a anulat dispoziția emisă de Nistor Grozavu în iunie 2018 „cu privire la sistarea lucrărilor de desființare a construcției cinematografului” și a dispoziției nr. 477-d „cu privire la operarea de modificări în dispoziția nr. 472-d din 11 iunie 2018”. Decizia primei instanțe a fost atacată la Curtea de Apel de către primarul capitalei, însă, la 16 ianuarie 2019, a fost respinsă.

La 29 noiembrie 2019, primarul general al municipiului Chișinău a depus la Curtea de Apel Chișinău recurs motivat împotriva deciziei din 17 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, solicitând admiterea recursului, casarea integrală a deciziei recurate și a hotărârii din 16 ianuarie 2019 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, cu emiterea unei decizii noi în sensul respingerii acțiunii depuse de SA „Cristivlad”, ca neîntemeiată.

Primarul capitalei a motivat că prima instanță și instanța de apel nu au ținut cont de faptul că actul administrativ contestat a fost emis în legătură cu mitingul din 10 iunie 2018, organizat de un grup de cetățeni în fața cinematografului „Gaudeamus” şi interpelarea lui Andrei Năstase, atunci proaspăt ales primar de Chișinău.

Prin încheierea din 8 iulie 2020 a Curții Supreme de Justiţie s-a declarat admisibil recursul depus de primarul general al municipiului Chișinău împotriva deciziei din 17 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău și s-a numit spre examinare în fond, în complet de cinci judecători.

Verificând argumentele invocate, completul de judecători al Curţii Supreme de Justiţie a ajuns la concluzia de a-l respinge și a menține decizia din 17 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău.

Dispoziția lui Nistor Grozavu, emisă în iunie 2018, de a sista lucrările de demolare, ilegală

Magistrații CSJ susțin că dispoziția viceprimarului Nistor Grozavu din 10 iunie 2018, modificată printr-o altă dispoziție din 13 iunie 2018 a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale.

„Colegiul atestă că, pentru obținerea autorizației de desființare, SA ,,Cristivlad” a prezentat toate actele necesare prevăzute de lege, astfel, conformându-se condițiilor stabilite de Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, iar administrația publică locală prin emiterea dispoziției nr. 472-d din 11 iunie 2018, modificată prin dispoziția nr. 477-d din 13 iunie 2018 nu i-a imputat nicio încălcare a legii care ar fi de natură să justifice sistarea lucrărilor de desființare. Din acest considerent se deduce că lucrările de desființare se desfășurau în strictă conformitate cu legea și cu autorizația de desființare nr. 28a/18.

Astfel, din ipotezele expuse supra Colegiul decelează că, în speță, nu au fost administrate careva mijloace de probă ce ar demonstra depistarea unor nereguli din partea SA ,,Cristivlad” la demolarea construcției cinematografului, emise de autoritățile publice Inspecția de Stat în Construcţii sau Primăria municipiului Chişinău.

Respectiv, în condițiile din speță, emiterea dispoziției nr. 472-d din 11 iunie 2018 îmbracă forma unui act administrativ arbitrar, fără a fi întemeiat pe norme legale, iar drept consecință este ilegal”, se menționează în decizia CSJ.

Terenul din str. V. Alecsandri 4, cu o suprafață de 0.2497 ha, este proprietatea privată a SA „Cristivlad” din 2011, pe când edificiul care a găzduit cinematograful – din 2004.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ceban vrea răscumpărarea terenului pe care e ridicat „Gaudeamus” și construirea unui centru de creație în loc

Ceban vrea răscumpărarea terenului pe care e ridicat „Gaudeamus” și construirea unui centru de creație în loc

Dorin Chirtoacă, despre Gaudeamus: „Nimeni n-are voie sa intre peste o proprietate privată, nici primăria”

Dorin Chirtoacă, despre Gaudeamus: „Nimeni n-are voie sa intre peste o proprietate privată, nici primăria”

DOC. Grozavu s-a răzgândit: A semnat dispoziția de sistare a demolării clădirii fostului cinematograf Gaudeamus

DOC. Grozavu s-a răzgândit: A semnat dispoziția de sistare a demolării clădirii fostului cinematograf Gaudeamus

Advertoriale
LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită
 • 3
  78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Statistică expusă de Dan Perciun
 • 4
  Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna decembrie va fi de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.