
SRL, S.A, patentă sau întreprindere individuală? Care-i diferența și cum alegi statutul juridic de organizare pentru afacera ta (CARDURI)
Afacerea la etapa de creștere sau întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) la etapa de maturitate presupun subtilități pe care le cunoști pe parcursul gestionării activității. Un aspect e forma organizatorico-juridică aleasă pentru afacerea ta. Aceasta influențează tipurile de impozite achitate, cheltuielile administrative generale și poate limita tipurile de activități de antreprenoriat pe care le puteți desfășura. Recent, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova a lansat un ghid important ce vine să te ajute să găsești răspuns la oricare întrebare legată de business. AGORA a decis să selecteze subiectele care te-ar putea intriga, iar informația să-ți fie prezentată într-un format comod.
・
Activitățile de antreprenoriat în Republica Moldova - principalele forme organizatorico-juridice
Atunci când te gândești la structurarea unei afaceri în Moldova, prima întrebare pe care trebuie să o ai este: „vreau să-mi desfășor afacerea ca persoană fizică sau persoană juridică?” Ambele opțiuni au multiple forme posibile, cu avantaje și dezavantaje. La general vorbind, putem spune că acestea sunt principalele diferențe.
Persoane fizice se identifică din punct de vedere juridic ca o persoană care poartă responsabilitatea pentru toate aspectele juridice și datoriile întreprinderii. Procesele de înregistrare sunt simplificate și aceștia au cote de impozitare simplificate. La fel, persoanele fizice duc evidența contabilă în partidă simplă și au cerințe de raportare fiscală G, au restricții privind accesul la credite și capital precum și restrângeri privind tipurile de activități de antreprenoriat pe care le pot desfășura
Persoanele juridice sunt identificate ca o entitate juridică cu o răspundere limitată a fondatorilor/proprietarilor. Ele prezintă rapoarte contabile și financiare complete și sunt eligibile pentru credite și împrumuturi ca întreprindere.
Entitatea individuală predominantă în Moldova este „Întreprinzătorul Individual” sau ÎI. Entitatea juridică predominantă în Moldova este „Societatea cu Răspundere Limitată” sau SRL. Împreună, aceste structuri reprezintă peste 90% din numărul total al întreprinderilor înregistrate în Moldova. În acest ghid ne vom concentra anume pe aceste entități, dar vom atinge și unele excepții.
Ce înseamnă Întreprinzătorul Individual (ÎI)?
Persoanele care au o mică afacere sub formă de Întreprinzător Individual reprezintă aproximativ 35% din numărul total al firmelor înregistrate în Moldova.
Întreprinzătorul individual este o modalitate pentru o persoană fizică de a desfășura o afacere de una singură (sau împreună cu membrii familiei sale). Vi se eliberează un cod fiscal separat pentru activitățile dvs. antreprenoriale, dar în rest ești o persoană fizică.
O persoană poate să se înregistreze în calitate de întreprinzător individual doar o singură dată. Nu există „acțiuni” sau investitori, doar o persoană și familia acesteia. Întreprinzătorul Individual poate angaja lucrători.
Impozitare:
❏ 7% din venitul anual impozabil ce nu depășește suma de 31140 lei;❏ 12% din venitul anual impozabil ce depășește suma de 31140 lei.
Printre atuurile de a fi un întreprinzător individual se numără înregistrarea ușoară și ieftină și raportare fiscală simplificată.
Defavoarea principală este că fondatorul și familia sa poartă răspundere nelimitată pentru datoriile și obligațiile ÎI, iar activele ÎI sunt identice cu cele ale proprietarilor. Oportunitățile sunt foarte limitate pentru credite și împrumuturi.
Meșterii (pictori, instalatori etc.), specialiștii care activează individual (contabili, specialiști în marketing pe rețele sociale, avocați etc.) și afacerile de artizanat la domiciliu (confecționarea lumânărilor, artizanat etc. sunt exemple de tipuri de companii care activează sub această formă.
Cum definim Societatea cu Răspundere Limitată (SRL) ?
Un SRL-ul (societate cu răspundere limitată) este cel mai răspândit tip de organizare a activităților de antreprenoriat din Moldova, cu peste 55% din numărul întreprinderilor înregistrate. SRL-ul poate desfășura majoritatea genurilor de activități de antreprenoriat (cu licențe necesare), iar răspunderea acționarilor, numiți „fondatori”, este limitată.
SRL-urile sunt flexibile și pot fi birouri mici cu 1-2 consultanți sau întreprinderi multinaționale cu mii de angajați. Aceasta tarifează 12% din profit și mai dispune de alte impozite în funcţie de activitate (TVA, impozite pe salarii, accize etc.)
Avantajele de a forma un SRL sunt: proces ușor de înființat și administrat; flexibilitate pentru o mulțime de tipuri de activități de antreprenoriat (pot fi necesare licențe); răspundere limitată a asociaților și deținutul de asociați, al căror număr nu poate fi mai mare de 50.
Printre dezavantaje se numără obligativitatea de a duce evidența contabilă în partidă dublă și cerințe sporite de raportare către diferite agenții.
SRL-ule din Republica Moldova sunt asemănătoare celor din alte țări?
Nu chiar. Deşi conceptul de SRL utilizat în Moldova a fost împrumutat din SUA, Regatul Unit și alte țări, există câteva aspecte care sunt destul de diferite.
❏ Statutul firmei este creat odată cu fondarea ei și prezentat autorităţilor de stat. În statut sunt prezentate detalii despre conducere.
❏ Participațiunea asociaților este determinată de fracțiunea fiecărui din ei din capitalul social (statutar) stabilit în statut. Deseori capitalul social este stabilit la 100 lei (ce corespunde cu 100% din participațiune), dar poate fi orice sumă mai mare de 1 leu. Transferul părților sociale prin vânzări de la persoană la persoană este permis. Vărsarea aporturilor suplimentare în capitalul social sau modificarea modului de distribuire a profitului net al societăţii pot fi efectuate doar prin votul unanim al tuturor asociaţilor.
❏ În activitatea lor se ghidează de statutul prezentat autorităţilor de stat. Modificările statutului trebuie să fie aprobate de către autorităţile de stat și necesită semnătura tuturor asociaților (în multe cazuri trebuie să fie prezenți fizic în Moldova sau să se reprezinte prin procură).
❏ Multe activități – de la stabilirea formei organizatorico-juridice a firmei până la depunerea cererilor pentru emiterea autorizațiilor – pot necesita prezența fizică a asociaților în Moldova sau pot fi efectuate printr-o procură autentificată notarial.
Exemple de tipuri de firme care activează sub această formă
❏ Producători de toate dimensiunile – de la mici ateliere până la mari producători iinternaționali de automobile care activează în Moldova.❏ În sectorul de servicii – firme de marketing, contabilitate, firme de avocatură etc.❏ Restaurante de toate dimensiunile – de la mici băcănii până la Andy’s Pizza.❏ Societăți comerciale de toate dimensiunile.❏ Aproape orice tip de activitate de antreprenoriat, cu excepția serviciilor bancare, de asigurare, financiare, altor servicii într-un număr limitat.
Care sunt alte forme organizatorico-juridice ale activității de antreprenoriat în Moldova?
❏ „Gospodăria țărănească” – Această formă organizatorico-juridică este concepută pentru gospodăriile țărănești și afacerile agricole la scară mică. Fondatorul și membrii familiei sale formează colectiv „membrii” gospodăriei țărănești.
❏ „Regimul fiscal simplificat al persoanelor fizice ce desfășoară activități independente” – Această formă înlocuiește sistemul anterior de „Patentă antreprenorială” și le permite persoanelor să desfășoare anumite activități comerciale de antreprenoriat (a se vedea Citiți mai multe despre restricții) fără nicio formă juridică.
❏ „Patenta” – Acesta este o formă veche, care nu se mai emite. Patenta a fost înlocuită cu „Regimul fiscal simplificat al persoanelor fizice ce desfășoară activități independente”, însă deținătorii de patente, pe care le-au obținut înainte de modificarea legii, pot în continuare să activeze și să desfășoare activități de antreprenoriat.
❏ „Societatea pe acțiuni – SA” – Este o societate comercială publică, acţiunile căreia sunt tranzacționate la bursă. Acestea tind să fie firme mari sau foste întreprinderi de stat care au fost privatizate și vândute publicului. Această formă organizatorico-juridică implică cerințe sporite de raportare, impozitare și transparență publică în comparație cu altele. Anumite genuri de activitate (activitatea bancară, activitatea de asigurare, etc.) pot fi desfășurate doar de companiile înregistrate sub această formă organizatorică.
Ce se întâmplă cu firmele înregistrate în străinătate?
În Moldova, există unele tipuri de afaceri care pot decide să nu se înregistreze deloc în Moldova. Sau, să nu se înregistreze în Moldova în primul rând. Iată câteva exemple:
❏ Magazinele online – Sistemul bancar din Moldova are o capacitate limitată sau inexistentă de a accepta tranzacții online și de a trimite acești bani firmei dvs. Dacă doriți să acceptați plăți online, va trebui să faceți acest lucru în străinătate.
❏ SRL cu administrator străin – Dacă doriți să formați un SRL, dar dvs. sau unii dintre asociații dvs. nu locuiesc în Moldova, vă puteți confrunta cu probleme. Deoarece în Moldova birocrația este orientată spre documente pe hârtie și ștampile, prezența fizică este deseori solicitată pentru întocmirea documentelor firmei. S-ar putea să nu vă doriți să vă rugați investitorii să urce în avion sau să vă trimită o apostilă (care poate fi costisitoare) de fiecare dată când trebuie să prezentaţi vreun raport.
❏ SRL cu participație partajă – Comparativ cu societățile cu răspundere limitată din alte țări, SRL-urile din Moldova prezintă dezavantaje grave la capitolul gestionării cotelor părţi. În alte țări, ați putea atrage noi asociați, vânzându-le cote părți ale companiei dvs. prin diluarea fondului actual. În Moldova, acest lucru este foarte complicat și trebuie să vă consultați cu un contabil înainte de a planifica astfel de aranjamente flexibile.
❏ Utilizarea serviciilor străine online – Dacă compania dvs. intenționează să folosească servicii online, precum publicitatea pe Facebook, publicitatea pe Google sau altele, acest lucru poate fi complicat în Moldova. Aceasta are loc din cauza faptului că Moldova este foarte rigidă în ceea ce privește tipurile de acte justificative de care are nevoie, precum şi din cauza modului de definire a „importului de servicii”, care ar putea implica autorităţile vamale.
❏ Îngrijorări privind proprietatea intelectuală (PI) – Deși Moldova dispune de unele măsuri de protecție a proprietății intelectuale, unele companii aleg să-și înregistreze și să-și protejeze proprietatea intelectuală într-o țară cu legi și instanțe mai previzibile. În această privință ar trebui să vă consultați cu un avocat specializat în proprietate intelectuală.c
În cazul în care compania dvs. ar fi afectată de oricare dintre aceste probleme, ar trebui să analizați posibilitatea de a înființa o companie-mamă înregistrată în altă țară. De exemplu, multe companii IT din Moldova fac acest lucru. Compania lor din Regatul Unit, Olanda sau oricare altă țară apropiată și convenabilă va prelucra plățile online, va contracta partenerii (Facebook, Google) și va lucra în Moldova prin intermediul unui SRL captiv pe care îl creează. Apoi, aceștia pot trimite bani înapoi în Moldova pentru a plăti salariile angajaților și pentru a administra compania zilnic