Milionarii din Guvern sau ce venituri au câștigat, în 2019, miniștrii

Milionarii din Guvern sau ce venituri au câștigat, în 2019, miniștrii
Guvernul Chicu, foto: gov.md

Anul 2019 se pare că a fost unul norocos pentru vicepremierul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. Oficialul a avut venituri de 2,18 milioane de lei. Este urmat de șeful de la Economie, Sergiu Railean, care a încasat 1,14 milioane de lei pe parcursul anului trecut, și de șeful de la Educație, Igor Șarov, care a înregistrat venituri de 1,06 milioane de lei. Datele au fost extrase din declarații de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Cum a câștigat Pușcuța 2,18 milioane de lei într-un singur an

Așadar, în 2019, Serghei Pușcuța a câștigat 472 de mii de lei de la Serviciul Fiscal de Stat, instituție pe care a condus-o, și alți 12.200 de lei pentru jumătate de lună de activitate în funcția de ministrul al Finanțelor.

Din dobânda unui depozit la o bancă de la noi a primit 5.700 de lei. A declarat 180 de mii de lei obținuți din activitatea în baza patentei. Cei mai mulți bani – aproape 1,5 milioane de lei – i-a obținut din „darea în arendă”, așa cum scrie în declarație. Și asta pentru că oficialul deține sute de terenuri agricole. Mai mult, în 2020 a cumpărat alte 37 de terenuri.

Șeful de la Finanțe indică două apartamente – de 67 și de 93 de metri pătrați, dar și mai multe averi imobile, a căror suprafață ajunge la 202, 368 sau chiar 1.058 de metri pătrați. Mai declară un garaj de 1.527 de m.p., un automobil Skoda produs și dobândit în 2018, evaluat cu 556 de mii de lei. Are mai multe conturi bancare, cu aproximativ 271 de mii de lei.

Șefii de la Economie și Educație, următorii în topul miniștrilor cu cele mai mari venituri

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a câștigat, anul trecut, peste 549 de lei din fotoliul de șef la Agenția Servicii Publice. Mai mult, de la ASP a primit aproape 220 de mii de lei drept „compensare de eliberare”, dar și un ajutor material de 36 de mii de lei.

Alți 40 de mii de lei i-a luat de la Partidul Democrat, pentru activitatea de secretar general adjunct. De menționat e că soția lui Railean a ridicat un salariu de aproape 422 de mii de lei de la o firmă de consultanță. Șeful de la Economie a mai obținut 300 de mii de lei din vânzarea unui automobil Kia Sorento din 2015.

Iar ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a câștigat 259 de mii de lei de la minister, în 2019 fiind secretar de stat. Din activitatea didactică, științifică și de creație s-a ales cu aproape 83 de mii de lei, iar pentru activitatea de reprezentant al statului în societăți comerciale a ridicat 58 de mii de lei. Anul trecut, Igor Șarov a vândut un apartament din centrul capitalei cu peste 652 de mii de lei.

Despre averile celor doi miniștri am scris anterior, aceștia fiind numiți în funcție în martie 2020, odată cu semnarea acordului de constituire a majorității parlamentare între PSRM și PDM. Mai multe informații vedeți AICI.

S-a terminat cu milioanele

În clasamentul miniștrilor cu cele mai mari venituri șeful de la Interne, Pavel Voicu, ocupă poziția a patra. S-a ales cu 105 mii de lei de la Președinție, unde a activat în postura de consilier al lui Igor Dodon. Pentru munca de la Ministerul Apărării, instituție pe care a condus-o în perioada iunie - noiembrie 2019, a câștigat aproape 97 de mii de lei. Iar pentru jumătate de lună la MAI a obținut 28 de mii de lei.

Pavel Voicu s-a ales cu 22.350 de euro din „refuz continuare leasing/returnare marfă”, așa cum indică în declarația de avere. De la CNAS a primit 62 de mii de lei sub formă de pensie.

Declară două terenuri intravilane, unul cumpărat și altul obținut prin donație. Mai are două case de locuit – de 118 m.p. și de 117 m.p. Prima este obținută prin donație, evaluată cu 956 de mii de lei, iar a doua a fost cumpărată, fiind evaluată cu 251 de mii de lei.

Urmează guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, cu un salariu de 386 de mii de lei obținut pe parcursul anului trecut. Indică o casă de locuit, dobândită în 2015 prin „alte contracte translative de posesie și de folosință”, evaluată cu zero lei. Titularul bunului este Natalia Vlah, care ar fi mama bașcanului.

Iar ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a câștigat 43 de mii de lei pentru activitatea de consilier prezidențial. Pentru aproape jumătate de an petrecut în fotoliul de ministră, a obținut 198 de mii de lei. Din activitatea științifică și didactică a ridicat 27 de mii de lei de la Organizația Internațională pentru Migrație și 10 mii de lei de la Lumos Foundation. A mai câștigat 16 mii de lei sub formă de indemnizație de la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare. Din arenda unui teren agricol a primit 2 mii de lei.

Viorica Dumbrăveanu indică patru terenuri extravilane și unul agricol. De asemenea, în declarație sunt trecute o casă de locuit de 53 de m.p., evaluată cu 125 de mii de lei, cumpărată în 2010, dar și două apartamente – unul primit prin testament, altul – prin donație. Este menționată o singură mașină – un Mercedes C200 din 2006, evaluat cu 60 de mii de lei

Iar ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, care, la fel, a fost numit în funcție în martie 2020, a fost remunerat cu 155 de mii de lei pentru activitatea de jumătate de an la cârma Inspectoratului General al Poliției. Alți 60 de mii de lei i-a ridicat de la două companii private. Mai multe detalii despre averea lui Alexandru Pînzari vedeți AICI.

Venituri mai modeste, cel puțin oficial

Premierul Ion Chicu nu se poate lăuda cu venituri de milioane. Cel puțin, în declarația depusă la ANI, spune că a primit 180 de mii de lei de la Ministerul Finanțelor, unde a activat în calitate de secretar de stat, alți 48 de mii de lei – de la Președinție, fiind consilierul lui Igor Dodon, iar pentru jumătate de lună la conducerea Guvernului a câștigat puțin peste 14 mii de lei.

Ion Chicu are o vilă de aproape 78 de metri pătrați, evaluată cu 776 de mii de lei, dar și trei terenuri agricole. Mai indică o mașină Suzuki Vitara din 2015, evaluată cu 200 de mii de lei. Are însă și datorii – un credit de 100 de mii de lei de la o bancă comercială, contractat în 2018 și scadent la 2022, cu rata dobânzii de 9%.

Șeful de la Externe, Oleg Țulea, în 2019, a câștigat aproape 203 mii de lei din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Ungaria. Totodată, a primit o indemnizație de aproape 35 de mii de euro pentru delegare. Ce a mai indicat în declarația depusă la ANI vedeți AICI.

La coada clasamentului, după veniturile declarate pentru 2019, se află ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Ion Perju a ridicat 175 de mii de lei de la Președinție, din postura de consilier prezidențial, iar alți 10 mii de lei – pentru activitatea de ministru, de jumătate de lună. Are patru terenuri agricole, indică o casă de locuit de 106 m.p., evaluată cu 693 de mii de lei, dar și o mașină Honda CRV din 2004, evaluată cu 7.500 de euro.

Iar Cristina Lesnic a declarat venituri de 128 de mii de lei din fotoliul de viceprim-ministră în Guvernul Filip și, ulterior, din activitatea de consilieră a președintelui fracțiunii parlamentare PDM. A mai câștigat 10 mii de lei din activitatea didactică la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului de Interne. Ce a mai indicat Cristina Lesnic vedeți AICI.

Iar cel mai sărac ministru din Guvernul Chicu pare a fi cel al Justiției, care a avut cele mai mici venituri în 2019, în comparație cu colegii săi. Fadei Nagacevschi a primit de la Parlament, unde era consilierul Zinaidei Greceanîi, și de la minister 131 de mii de lei. Declară un teren agricol și unul extravilan, dar și 1/12 dintr-un alt teren agricol. Indică două apartamente, de 33 și, respectiv, 68 de metri pătrați. Ultimul este evaluat cu 562 de mii de lei. Este menționat și un garaj de 27 de m.p.

În declarație se regăsesc două mașini. Este vorba de un Minicooper S, produs în 2008 și evaluat cu 13.500 de euro, dar și un Volvo S80, fabricat în 2012 și evaluat cu 500.500 de lei.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Venituri lunare de 159 de mii de lei, apartamente, vile și milioane în conturi bancare. Averea pe care o are guvernatorul BNM (DOC)

Venituri lunare de 159 de mii de lei, apartamente, vile și milioane în conturi bancare. Averea pe care o are guvernatorul BNM (DOC)

Și-a scris apartamentul luxos pe numele soției, de care ar fi divorțat fictiv. Ce avere nedeclarată are procurorul Igor Popa (Anticorupție)

Și-a scris apartamentul luxos pe numele soției, de care ar fi divorțat fictiv. Ce avere nedeclarată are procurorul Igor Popa (Anticorupție)

Casă de locuit de 1.300 de euro, milioane de lei la bancă și salariu de 63 de mii de lei pe lună. Ce avere a obținut, în 2019, un șef ANRE

Casă de locuit de 1.300 de euro, milioane de lei la bancă și salariu de 63 de mii de lei pe lună. Ce avere a obținut, în 2019, un șef ANRE

Averile noilor miniștri din Guvernul Chicu: Salarii de 80 de mii pe lună sau venituri anuale de peste 400 de mii de lei

Averile noilor miniștri din Guvernul Chicu: Salarii de 80 de mii pe lună sau venituri anuale de peste 400 de mii de lei

Are un salariu de 23 de mii de lei lunar și achiziționează imobil cu zero lei. Averea unui judecător, promovat la funcția de vicepreședinte la Judecătoria Ungheni

Are un salariu de 23 de mii de lei lunar și achiziționează imobil cu zero lei. Averea unui judecător, promovat la funcția de vicepreședinte la Judecătoria Ungheni

Are o mașină de 20 de mii de euro și casă de locuit de 295 de metri pătrați, care valorează 27 de mii de euro. Averea noului președinte al Curții de Apel Chișinău

Are o mașină de 20 de mii de euro și casă de locuit de 295 de metri pătrați, care valorează 27 de mii de euro. Averea noului președinte al Curții de Apel Chișinău

Advertoriale
Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

EMISIUNI
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  „N-a mâncat lupul iarna”: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lunii Gerar
 • 2
  O mașină a fost curpinsă de flăcări în parcarea de serviciu a Aeroportului (FOTO)
 • 3
  Un general american vorbește despre riscul unui război între SUA China. Când ar putea începe conflictul
 • 4
  Dosarul Bis Mobil Kitchen: 19 percheziții și alte cinci persoane reținute
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.