Bani gestionați ineficient, iresponsabilitate managerială și lipsa bunei guvernări: Concluziile Comisiei de Control al Finanțelor Publice

Bani gestionați ineficient, iresponsabilitate managerială și lipsa bunei guvernări: Concluziile Comisiei de Control al Finanțelor Publice

Iresponsabilitatea managerială și nerespectarea cadrului legal, inconsecvența politicilor contabile aplicate, neimplementarea principiilor bunei guvernări. Sunt doar câteva dintre deficiențele și neconformitățile identificate de Comisia de Control al Finanțelor Publice în urma auditurilor efectuate la mai multe instituții publice. Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu,  făcut totalurile de activitate ale Comisiei pe care o conduce de jumătate de an legislativ.

Munteanu a declarat că, pe parcursul anului 2020, Comisia de Control al Finanțelor Publice a audiat 25 de rapoarte de audit. De asemenea, CFP a constatat că multe din rapoartele financiare auditate de Curtea de conturi nu reflectă veridic și fidel starea financiar-patrimonială a instituțiilor. În acest sens au formulate 15 concluzii aferente conformității și performanței gestionării fondurilor publice și patrimoniului public.

„Valoarea abaterilor constatate provin, în mare parte, din erori de înregistrare în evidența contabilă, neînregistrarea bunurilor și altui patrimoniu, colectarea redusă a veniturilor. Sporește riscul protejării patrimoniului public, de înstrăinarea necontrolată a acestuia, precum și imposibilitatea obținerii unei priviri veridice de ansamblu asupra finanțelor publice aferente sectorului bugetar și a patrimoniului statului”, a declarat deputatul.

Igor Munteanu a precizat că multre dintre cauze țin de managementul defectuos, de calitatea managerilor aleși pe criterii politice și pe slăbiciunea sistemului administrativ.

Astfel, din cele 25 rapoarte de audit, Comisia a constatat o raportare neconformă în evidența contabilă de aproximativ 47 de miliarde de lei, dintre care: 32,6 miliarde în municipiul Chișinău, 13,4 miliarde de lei - înregistrate la Agenția ,,Moldsilva”, 721,2 miliarde de lei – Ministerul Apărării, 211,4 miliarde de lei – MEI, 8,8 miliarde de lei – Agenția Servicii Publice, 5,1 miliarde de lei – Comisia Electorală Centrală și 1,3 miliarde de lei – Autoritatea Națională de Integritate.

Totodată, Comisia a constatat grave deficiențe în gestionarea mijloacelor fondurilor publice: 43% din numărul total de proiecte finanțate de FNDR, în sumă de cca 800 milioane de lei nu au avut nici un impact regional, însemnând proiecte și bani risipiți. Numai în Municipiul Chișinău, Curtea de Conturi a identificat 38,236 bunuri, neevaluate patrimonial, pierderile bugetului însumând zeci de milioane de lei anual.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.