Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cu deserturi cu gust de copilărie cariera academică (VIDEO, FOTO)

Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cu deserturi cu gust de copilărie cariera academică (VIDEO, FOTO)

Holul spațios cu o oglindă cât peretele pe dreapta și cu o scară, care duce spre alt etaj, pe stânga este inundat de o aromă îmbătătoare de frișcă bătută, lapte, vanilie și încă ceva ce creierul nu reușește să perceapă. Ușa de la bucătărie este vraiște, iar pe masa amplasată chiar în centrul camerei stau aranjate frumos tot felul de boluri adânci în culori pastelate. În fața lor - o femeie înaltă, îmbrăcată într-o rochie vaporoasă de vară, cu părul roșcat strâns frumos la spate. Mâinile-i rotesc un vas alb în care o cremă roșie face cercuri-cercuri sub greutatea unui tel cu mâner negru. Ochii mari, cu codițe perfect desenate, privesc gânditor spre cuptorul din spate în care niște blaturi rotunde se coc. Nu are nevoie de sunetul electric pentru a-și da seama când copturile sunt bune de scos, știe după miros că încă nu-s gata.

Adelina Dodon este una dintre acele femei pentru care viața este un dans. Încă din fragedă tinerețe a luat fiecare mișcare pe rând, fără a-i grăbi evoluția. Astfel, poate spune cu certitudine că nu calcă pe nimeni pe picioare și nici nu trăiește sub presiunea comparațiilor din afară.

Publicitate

Deși este conferențiar universitar și de mai bine de două decenii predă cursuri la Universitatea Tehnică din Moldova, se consideră în primul rând -mamă. A știut să-și împletească cariera cu viața de familie atât de armonios, încât acum își poate asocia diplomele cu nașterea copiilor.

Cel mai valoros lucru pe care l-am obținut în această viață sunt copiii mei...

Autor:

Când se simte copleșită de mulțimea responsabilităților de acasă și de la muncă, trage adânc aer în piept. Apoi își revede prioritățile, trasează limite clare și le respectă orice-ar fi. Privește cu atâta optimist fiecare lucru care i se întâmplă, încât uneori se întreabă ce a făcut pentru a merita atâta binecuvântare.

Mie îmi pare că mamele cu cât mai mulți copii au, cu atât sunt mai organizate...

Autor:

...

A continuat să-și răsfețe copiii, soțul și rudele cu plăcinte savuroase, deserturi delicioase și tot felul de biscuiți care reușeau să coloreze chiar și cea mai ploaioasă dimineață. I se părea că laudele oamenilor dragi sunt suficiente și continua să-și coacă aspirațiile la foc mic.

Când faci lucrurile cu dragoste și cu suflet, totul iese foarte ușor. Ingredientele cred că simt acest lucru...

Autor:

...

Fiind o perfecționistă prin definiție i se părea că nu reușește să ajungă prin lucrările sale la standardele cofetarilor cu renume. Asul din mânecă era însă - gustul. Curat, inconfundabil, capabil să te teleporteze în copilărie, să-ți stârnească amintiri colorate și să te predispună la visare. Când a început să combine rețetele vechi, scrise de bunica în caiețel, cu ingredientele de casă, cuvintele nu-și mai aveau locul. Rezultatul era divin.

Încă lucrez, lucrez foarte mult asupra ornamentării, decorării, dar pentru mine mult înseamnă compoziția interioară, gustul tortului...

Autor:

...

Încă nu-și consideră activitatea o afacere, dar spune că, la nevoie, poate coace singură chiar și cinci torturi pe zi. Totuși, nimic n-ar fi la fel facă nu s-ar bucura de susținerea plenară a membrilor familiei. Cei trei copii o inspiră, o ajută, îi suflă idei tinerești și îi oferă încrederea de care are atâta nevoie.

Spune fără echivoc că este un om fericit. Crede în Dumnezeu, dar învață să creadă și în forțele proprii. Își iubește viața profesională, dar n-ar face niciun sacrificiu în detrimentul familiei.

Fericirea pentru înseamnă o familie închegată, o familie unită, prietenoasă...

Autor:

Despre Moldova vorbește ca despre un fapt împlinit. Întotdeauna a încerca să vadă fața frumoasă a acestei țări și a început cu propria casă, cu propria grădină să transforme această plamă de pământ în ceea ce toți își doresc să fie - un loc din care să pleci doar pentru ca să ți facă dor.

Nu-i vorba că iubesc Moldova. Eu ador locul în care m-am născut și niciodată n-am avut gândul să plec...

Autor:

...

Este calmă și zâmbitoare pentru că știe - asul pe care îl are în mânecă este gustul. Curat, inconfundabil, capabil să te teleporteze în copilărie, să-ți stârnească amintiri colorate și să te predispună la visare...

***

Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.

Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului „Oameni ca tine” și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara.

Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.

*Acest text a fost scris în colaborare cu Nica Dodon, participantă la Academia de Jurnalism Participativ.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal