În jur de 3.700 de lucrători medicali sunt antrenați în lupta cu COVID-19, a menționat secretarul de stat de la Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Holostenco, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Radio Moldova Tineret pe tema „Doctorii de azi și de mâine față în față cu virusul”.
„Numărul personalului medical implicat în luptă a fost antrenat gradual, la momentul avem cca 73 de instituții spitalicești, plus toate instituțiile de asistență primară și cca 3.700 de personal medical”, a menționat secretarul de stat.
În ceea ce privește obligativitatea personalului medical de a acorda ajutor medical pacienților cu COVID-19, Alexandru Holostenco susține că toți medicii sunt obligați moral să acorde ajutor tuturor pacienților, ceea se se raportează la jurământul medicilor.
„Ministerul Sănătății a elaborat anumite recomandări, ordine și metode de protecție pentru a proteja personalul medical antrenat în lupta cu COVID-19, și au fost recomandări precum că cei cu vârsta mai mare de 63 de ani să nu fie implicați în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19, dar au existat cazuri în care lucrătorii chiar și de 70 de ani solicitau să fie implicați în procesul de acordare a asistenței medicale acestor pacienți”, a adăugat Holostenco.
Potrivit secretarului de stat, de la începutul pandemiei și până la moment, în total, 3.281 de cadre medicale au fost infectate cu COVID-19, dintre care 825 de medici și 1.477 asistenți, 621 infirmieri și 358 personal medical care activează în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice.
Întrebat despre cauzele unui număr mare de lucrători medicali infectați, chiar dacă sunt regulamente și echipamente necesare, Alexandru Holostenco a afirmat că personalul medical lucrează în condiții de risc.
„Instituțiile au pacienți cu COVID-19, respectiv riscul este unul mai mare decât pentru cineva care activitatea sa în alte locații nu contactează cu pacienții infectați. Instruirea medicala este foarte importantă în acest sens”, a comentat secretarul de stat.
Pentru a motiva cadrele medicale, Alexandru Holostenco susține că personalul medical din Republica Moldova va primi salarii cu 30% mai mari.
O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri, 31 iulie, de Cabinetul de Miniștri. De această majorare vor beneficia cadrele medicale din instituțiile și subdiviziunile medicale finanțate din bugetul de stat și din bugetele locale, iar modificarea va intra în vigoare de la 1 septembrie 2020 și e dedicată Anului Lucrătorului Medical.
Anterior, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, promitea la începutul lunii aprilie că, lucrătorii medicali antrenați în tratamentul persoanelor confirmate cu COVID-19 vor beneficia de susținere financiară din partea statului. Mai exact, autoritățile promiteau că angajații din spitale vor beneficia de suplimente de 100%, iar cei din medicina primară, suplimente de 50%.
AGORA amintește că, tot în luna aprilie, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a declarat că Ministerul Finanțelor și Casa Națională de Asigurări în Medicină va realiza mai multe calcule, astfel încât ulterior, autoritățile să poată majora salariul tuturor medicilor cu o „sumă mai consistentă”.
Precizăm că de la 1 aprilie medicii din R. Moldova primesc un salariu cu 10% mai mare. Decizia a fost luată pe 22 ianuarie.
Vezi și aceste știri

Top șapte orașe din R. Moldova cu cea mai mare proporție a tinerilor: Bălți, Ungheni și Chișinău, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Troleibuzele 17, 28, 34 și autobuzul 23 își schimbă rutele de circulație pentru 12 zile. Mai multe străzi intră în reparații
