Moldova ar putea exporta produse de carne în UE. Ce trebuie să facem pentru asta? (CARDURI)

Moldova ar putea exporta produse de carne în UE. Ce trebuie să facem pentru asta? (CARDURI)
Foto: simbol

De mai mulți ani, producătorii din Republica Moldova așteaptă dreptul de a exporta în Uniunea Europeană produse animaliere. În prezent, singurele produse animaliere autorizate spre export sunt mierea de albini și praful de ouă. Una din condițiile de bază pentru a obține dreptul de export spre UE este realizarea unui sistem de siguranță pentru respectarea normelor sanitare și fitosanitare internaționale (SPS). Acest sistem trebuie să corespundă atât angajamentelor asumate de către Republica Moldova la aderarea la Organizația Mondială a Comerțului, cât și cerințelor din Acordul de Asociere cu UE. Pentru a înțelege importanța implementării și realizării acestui sistem de siguranță, trebuie să pornim de la conceptele de bază.

Ce sunt normele sanitare și fitosanitare internaționale (SPS)?

Măsurile SPS stabilesc cerințele minime privind siguranța alimentelor, dar cel mai important, prevăd posibilitatea de identificare și urmărire, pe parcursul tuturor etapelor (producție, prelucrare și distribuție), a unui aliment sau substanțe încorporate într-un aliment. Prin intermediul acestui mecanism, putem urmări gestionarea și procesarea subproduselor de origine animală (SOA). Pentru a putea exporta produse alimentare de origine animală, Republica Moldova trebuie să dețină un sistem funcțional de gestionare a SOA. Astfel, procesarea SOA reprezintă un element decisiv privind implementarea cerințelor și standartelor UE în domeniul siguranței alimentelor, protecției sănătății animalelor, a sănătății publice și a mediului.

Ce sunt subprodusele de origine animală (SOA)?

Subprodusele de origine animală sunt reprezentate de cadavre întregi sau porțiuni de cadavre de animale, precum și alte deșeuri provenite de la animale, improprii consumului uman. În funcție de riscurile pentru sănătatea publică și animală, subprodusele de origine animală sunt clasificate în trei categorii. Prima categorie, cea mai periculoasă, cuprinde animale suspecte de /confirmate cu boli grave. De asemenea, în aceeași categorie sunt incluse deșeurile de catering provenite din mijloace de transport folosite la nivel internațional (transport aerian, naval, rutier, pe căi ferate). Cea de-a doua categorie cuprinde gunoi de grajd, fetuși, ovule sau păsări moarte în ou, etc. Din cea de-a treia categorie fac parte carcasele sau cadavre de animale sacrificate în abator, păr de porc, pene sau sânge.

Scurt istoric

Pe timpul URSS, fiecare fermă zootehnică avea propria „groapă Bekkari”, unde erau aruncate animalele moarte și cadavrele erau tratate cu hidroxid de sodiu sau substanțe similare. După prăbușirea Uniunii Sovietice, unitățile de producere au încetat să funcționeze, în timp ce gropile Bekkari încă mai există. Astfel, la moment în Moldova nu există un sistem de gestionare planificată sistemic și operată conform standardelor internaționale.

Care este situația actuală în Republica Moldova?

Potrivit unui studiu privind procesarea SOA, realizat în anul 2018 cu susținerea financiară a Uniunii Europene, anual în țara noastră se produc circa 31 de mii de tone de subproduse de origine animală. Marea majoritate provin din sacrificarea animalelor crescute la fermă și prelucrarea cărnii, fie că aceasta se face la gospodăriile individuale, fie la fermele agricole, de către procesatorii de carne, măcelari, unități de catering sau restaurante. 

De ce avem nevoie de un sistem de gestionare a SOA?

Crearea unui astfel de sistem este foarte importantă pentru a exclude riscurile pentru mediu, animale și oameni, pe care le implică aruncarea acestor deșeuri direct la groapa de gunoi. Eliminarea necorespunzătoare a subproduselor de origine animală prezintă o amenințare constantă pentru sănătatea populației țării prin infectarea solului și a apelor subterane cu organisme patogene periculoase. Situația este deosebit de îngrijorătoare  în zonele rurale, unde eliminarea SOA, în special a carcaselor de animale, se face în apropierea habitatelor umane, a terenurilor agricole și a celei mai omniprezente surse de apă potabilă – fântânile de suprafață și izvoarele. De asemenea, semnificativ este și riscul de îmbolnăvire a animalelor care se hrănesc cu resturi de la groapa de gunoi, precum câinii, ciorile sau șobolanii. Mai departe, acestea pot trasmite bolile animalelor din gospodării, care, la rândul lor, sunt sursă de îmbolnăvire pentru oameni. 

SOA nu înseamnă doar costuri, ci și oportunități de afaceri

Subprodusele de origine animală, considerate în mare parte deșeuri, pot servi drept materie primă pentru generarea unor produse utile. Materialele din categoria a treia pot fi utilizate la producerea de hrană cu nivel înalt de proteine pentru animalele de companie. În urma procesării materialelor din categoria a doua se generează biogaz sau compost, ce pot fi utilizate fie în producerea energiei, fie în agricultură. Chiar dacă cele 2 procese de prelucrare trebuie să fie în mod deplin și corespunzător separate în conformitate cu regulamentele UE, putem folosi aceleași utilități (alimentare cu electricitate, apă, tratare chimică, oxidare termică, etc.) și alte facilități auxiliare, cum ar fi instalații de tratare a apelor uzate, cântar pentru vehicule, etc. Produsele derivate din procesarea materialelor din prima categorie pot fi utilizate drept combustibil în industria energiei sau de ciment, dar nu va produce venituri.

Prin urmare, piața de desfacere este destul de largă și include industria oleochimică, producătorii de hrană pentru animale și animale de companie, producătorii de îngrășăminte, fabricile de biogaz și industria cosmetică. Cel mai important este faptul că implementarea în Republica Moldova a unui sistem modern de gestionare a subproduselor de origine animală ar contribui la sporirea competitivității produselor moldovenești pe piețele naționale și internaționale, prevenirea răspândirii patogenilor care provoacă boli și protejarea sănătății publice și a mediului.

Următorii pași

În primul rând, Republica Moldova are nevoie de un cadru legal bine definit, care este necesar nu doar pentru gestionarea corectă și eficientă a întregului sistem, dar și pentru a atrage interesul potențialilor investitori.

Banca Mondială și-a exprimat disponibilitatea de a oferi Republicii Moldova un credit în valoare de 13.5 milioane Euro pentru crearea unui sistem modern de gestionare a subproduselor de origine animală. Creditul ar fi oferit sub formă de finanțare adițională la Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Prin implementarea unui sistem funcțional de procesare a subproduselor de origine animală, se vor deschide „ușile” producătorilor din Republica Moldova către o nouă piață de desfacere. Astfel, anii de așteptare se vor sfârșit, iar noi, cetățenii, vom avea produse de calitate la noi acasă. 

Autor: Vitalie Condrațchi

Vezi și aceste știri
Relațiile comerciale dintre Moldova și Rusia: ce exportă moldovenii și cum ar putea face față concurenței

Relațiile comerciale dintre Moldova și Rusia: ce exportă moldovenii și cum ar putea face față concurenței

Ministerul Economiei: Exporturile de mărfuri destinate țărilor UE au scăzut cu 9,5 %  în perioada pandemiei față de aceeași perioadă a anului trecut

Ministerul Economiei: Exporturile de mărfuri destinate țărilor UE au scăzut cu 9,5 % în perioada pandemiei față de aceeași perioadă a anului trecut

Cutiile - transparente, procesul - nereglementat. Cine monitorizează strângerile de fonduri anonime din magazine și localuri (LONGREAD)

Cutiile - transparente, procesul - nereglementat. Cine monitorizează strângerile de fonduri anonime din magazine și localuri (LONGREAD)

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

CUPRINS
  1. Ce sunt normele sanitare și fitosanitare internaționale (SPS)?
  2. Ce sunt subprodusele de origine animală (SOA)?
  3. Scurt istoric
  4. Care este situația actuală în Republica Moldova?
  5. De ce avem nevoie de un sistem de gestionare a SOA?
  6. SOA nu înseamnă doar costuri, ci și oportunități de afaceri
  7. Următorii pași
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.