Dosarul înstrăinării „Casei Presei” şi a fostei cantine a Cancelariei a fost clasat. Explicațiile procurorilor

Dosarul înstrăinării „Casei Presei” şi a fostei cantine a Cancelariei a fost clasat. Explicațiile procurorilor

Dosarul înstrăinării Îstreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Cancelariei a fost clasat. Procuratura Anticorupţie anunță că au fost examinate toate actele și circumstanțele care au stat la baza inițierii procesului penal. Pe faptul „spălării banilor” procurorii nu au constatat proveniența ilegală a banilor folosoți de patru agenți economici la procurarea bunurilor statului.

Cât despre „abuzul de serviciu” comis de angajații publici la înstrăinarea bunurilor amplasate pe str. A. Pușkin și str. Alexei Mateevici din capitală, s-a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv și real, cauzat prin acțiunile factorilor de decizie. Procurorii spune că, în speță, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului.

Astfel, deoarece în cadrul investigațiilor nu au fost stabilite probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni, Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal.

Publicitate

Totuși, procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului, au depășit intenționat, în mod vădit, limitele drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege și nu au luat măsuri în sensul declarărilor averilor şi a intereselor personale.

În această ordine de idei, au fost recunoscuți culpabili de comiterea contravenției nominalizate mai mulți funcționari, inclusiv de rang înalt. Printre aceștia -6 membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, 6 membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul „Casa Presei”, 9 membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul Directorului General al Agenţiei Proprietăţi Publice.

AGORA amintește că șeful statului, Igor Dodon, anunțase recent că obiectivele Casa Presei și Cantina Guvernului au revenit în posesia statului după ce persoana care intenționa să le cumpere a venit cu inițiativa de a reîntoarce activele statului.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal