Zi neagră pentru Basarabia. Se fac 80 de ani de la înființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești

Zi neagră pentru Basarabia. Se fac 80 de ani de la înființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești

La data de 2 august 2020 se împlinesc 80 de ani de la înființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM) de către Uniunea Sovietică în 1940. 80 de ani de la deportări, persecutări, foamete și în acelaşi timp, lipsită de valorile strămoşeşti.

„Consecințele care a trebuit să le facem atunci, din păcate, le resimțim și astăzi. Au trecut 80 de ani și punem întrebarea: Suntem mulțumiți de cum trăim și de ceea ce avem?... Nu funcționăm, ci avem doar iluzia că funcționăm. Daca mai trec așa zece ani se poate deja să se vorbească la timpul trecut de a se mai schimba ceva”, a spus liderul Mișcării Unirea, Dorin Chirtoacă.

În 1940, Uniunea Sovietică a anexat Basarabia, în acel moment parte a României, iar pe 2 august a fost proclamată RSS Moldovenească, în componența căreia a intrat partea vestică a RASS Moldovenești și cea mai mare parte a Moldovei dintre Prut și Nistru. Partea răsăriteană a RASSM, inclusiv prima ei capitală, Balta, a devenit parte a RSS Ucraineană, în cadrul căreia minoritarii români și-a pierdut statutul de autonomie și orice drepturi lingvistice.

Perioada stalinistă: deportările și persecuțiile

Înainte și după al doilea război mondial, Uniunea Sovietică a deportat un număr foarte mare de persoane din Basarabia și Bucovina la muncă forțată, unde mulți dintre ei au murit sau au fost executați. Deportate erau persoanele care fuseseră declarate inamici ai clasei muncitoare de politica stalinistă. Erau incluse persoane care fuseseră polițiști, soldați, clerici, proprietari de terenuri (atât nobili cât și țărani împroprietăriți), membri ai partidelor politice istorice și toți cei ce-și exprimaseră dezacordul față de regim (o mare parte din populație și majoritatea populației educate), stâlpii culturii românești.

Conform cercetărilor istoricului american Rudolf Joseph Rummel, de la Universitatea din Hawaii :

  • Între iunie 1940 și iunie 1941, 300.000 de basarabeni și bucovineni au fost deportați, din care 57.000 au murit;
  • Între martie 1944 și mai 1945, 390.000 de basarabeni și bucovineni au fost deportați, din care 51.000 au murit;
  • Între mai 1945 și decembrie 1953, 1.654.000 de basarabeni și bucovineni au fost deportați, din care 215.000 au murit (majoritatea în Gulag și pe drum).

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.