
Năstase a sesizat PG: Cere inițierea unei anchete după ce Dodon l-a numit președinte pe Krasnoselski (DOC)
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a sesizat Procuratura Generală, după ce șeful statului, Igor Dodon l-a numit „președinte” pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Năstase susține că Dodon „a admis un comportament ostil intereselor Republicii Moldova” și cere inițierea unei anchete pe acest caz.
・
„Acest comportament trebuie privit în coroborare cu alte activități ale aceluiași personaj, care s-a evidențiat și prin încercarea sa de a pune pe agenda publică, inclusiv cea internațională, planul de federalizare a Republicii Moldova. Este evident că cetățeanul Igor Dodon exercită activitatea de destabilizare a situației din regiune, promovînd insistent politici antinaționale, antistatale și separatiste, impuse de un alt stat. Dodon a admis un comportament ostil intereselor statului Republica Moldova”, se arată în textul sesizării.
Năstase consideră că este necesară inițierea unei anchete pe acest caz.
„Apreciez că doar o anchetă completă, echidistanță și independentă, care va examina toate aspectele expuse, inclusiv prin accesarea documentelor secrete semnate de Igor Dodon și a stenogramelor convorbirilor purtate de acesta cu exponenții guvernului Federației Ruse, dar și cu liderul regiunii transnistrene, va permite constatarea infracțiunii sesizate”, a notat Andrei Năstase.
Textul integral al sesizării, mai jos:
Năstase sesizează PG by Capitolina Turculeț on Scribd
AGORA amitește că la 28 iulie curent președintele Igor Dodon și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și-au dat întâlnire la Reședința de Stat de la Condrița. Aceasta a fost prima întâlnire a celor doi anul acesta, însă întrevederea nu a fost anunțată, iar Președinția nu a oferit mai multe detalii despre agenda discuției.
Întâlnirea celor doi a generat discuții aprinse în spațiul public, după ce Dodon l-a numit „președinte al Transnistriei” pe Krasnoselski, liderul autoproclamatului teritoriu din stânga Nistrului.
Ulterior, instituția prezidențială a venit cu o explicație în acest sens.
„Expresiile utilizate țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova”, a transmis atunci Președinția.
Totodată, mai mulți veterani de război s-au adunat, la 31 iulie, lângă vila prezidențială de la Condrița și au protestat împotriva președintelui Igor Dodon. Manifestanții erau nemulțumiți de întrevederea șefului statului cu liderul transnistrean și l-au acuzat pe șeful statului de trădare de patrie.