Năstase a sesizat PG: Cere inițierea unei anchete după ce Dodon l-a numit președinte pe Krasnoselski (DOC)

Năstase a sesizat PG: Cere inițierea unei anchete după ce Dodon l-a numit președinte pe Krasnoselski (DOC)

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a sesizat Procuratura Generală, după ce șeful statului, Igor Dodon l-a numit „președinte” pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Năstase susține că Dodon „a admis un comportament ostil intereselor Republicii Moldova” și cere inițierea unei anchete pe acest caz. 

„Acest comportament trebuie privit în coroborare cu alte activități ale aceluiași personaj, care s-a evidențiat și prin încercarea sa de a pune pe agenda publică, inclusiv cea internațională, planul de federalizare a Republicii Moldova. Este evident că cetățeanul Igor Dodon exercită activitatea de destabilizare a situației din regiune, promovînd insistent politici antinaționale, antistatale și separatiste, impuse de un alt stat. Dodon a admis un comportament ostil intereselor statului Republica Moldova”, se arată în textul sesizării.

Năstase consideră că este necesară inițierea unei anchete pe acest caz.

Publicitate

„Apreciez că doar o anchetă completă, echidistanță și independentă, care va examina toate aspectele expuse, inclusiv prin accesarea documentelor secrete semnate de Igor Dodon și a stenogramelor convorbirilor purtate de acesta cu exponenții guvernului Federației Ruse, dar și cu liderul regiunii transnistrene, va permite constatarea infracțiunii sesizate”, a notat Andrei Năstase.

Textul integral al sesizării, mai jos:

Năstase sesizează PG by Capitolina Turculeț on Scribd

AGORA amitește că la 28 iulie curent președintele Igor Dodon și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și-au dat întâlnire la Reședința de Stat de la Condrița. Aceasta a fost prima întâlnire a celor doi anul acesta, însă întrevederea nu a fost anunțată, iar Președinția nu a oferit mai multe detalii despre agenda discuției.

Întâlnirea celor doi a generat discuții aprinse în spațiul public, după ce Dodon l-a numit „președinte al Transnistriei” pe Krasnoselski, liderul autoproclamatului teritoriu din stânga Nistrului.

Ulterior, instituția prezidențială a venit cu o explicație în acest sens.

„Expresiile utilizate țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova”, a transmis atunci Președinția.

Totodată, mai mulți veterani de război s-au adunat, la 31 iulie, lângă vila prezidențială de la Condrița și au protestat împotriva președintelui Igor Dodon. Manifestanții erau nemulțumiți de întrevederea șefului statului cu liderul transnistrean și l-au acuzat pe șeful statului de trădare de patrie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal