Munteanu, despre litigiul Avia Invest de la Stockholm: Acesta ar putea fi cel mai costisitor și mai dureros eșec din istoria R. Moldova

Munteanu, despre litigiul Avia Invest de la Stockholm: Acesta ar putea fi cel mai costisitor și mai dureros eșec din istoria R. Moldova

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, susține că decizia Arbitrajului de la Stockholm cu privire la Avia Invest „este, din păcate, logică și ușor de anticipat”. Mai mult, deputatul Platformei DA susține că instanța internațională a oferit „un cartonaș roșu” Guvernului moldovean, pentru deciziile „riscante, superficiale și concepute prost”. Igor Munteanu susține că Guvernul Chicu a reacționat eronat la subiectul AIC, „demonstrând cel puțin incompetență”. Deputatul spune că a cerut Ministerului Justiției să explice cum anume va fi apărat statul în acest litigiu.

După ce firma care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), Avia Invest, a anunțat că instanța de la Stockholm ar fi interzis autorităților să rezilieze contractul de concesionare cu firma, deputatul Igor Munteanu spune că așteaptă explicațiile oficiale de la Agenția Proprietății Publice, dar și poziția actualului premier.

Cu toate acestea, Munteanu susține că decizia Arbitrajului de la Stockholm „este, din păcate, logică și ușor de anticipat”. „Odată pornit un litigiu, părțile nu-și pot modifica pozițiile, folosindu-se de pârghiile instituționale până la momentul deliberării arbitrale”, afirmă deputatul.

Deputatul spune că acțiunile pe care le-a întreprins până acum Guvernul sunt „riscante, superficiale și concepute prost. De aici și primul cartonaș roșu de la Arbitrajul din Stockholm”.

„Prin anunțarea acestei decizii prealabile de Arbitraj, putem constata că reacțiile acestui Guvern la subiectul Aeroportului Internațional Chișinău au fost eronate, demonstrând cel puțin incompetență, iar cel mult - complicitate la un joc mai complex legat de legitimarea intereselor companiei fantomă cipriote, cu pretenții de 95% asupra SRL Avia Invest. Logica evenimentelor ar putea arăta în scurt timp dacă aceste acțiuni luate de APP nu au fost călăuzite de rea-intenție și complicitate, din nou. Până azi, Chicu și Dodon nu ne-a convins că își dorește cu adevărat restituirea Aeroportului în proprietatea statului”, crede deputatul.

Munteanu spune că a cerut explicații în regim urgent de la Ministerul Justiției asupra modului în care acesta își propune să asigure apărarea statului în acest litigiu. „Acesta ar putea fi cel mai costisitor și mai dureros eșec din istoria R. Moldova, un furt determinat de profunda incompetență și diletantism a unui guvern, care ar fi trebuit să fie demis, acum două săptămâni”, a conchis deputatul.

Reamintim că pe 3 august, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), firma Avia Invest, care atacase Guvernul moldovean la Curtea Internațională de Arbitraj, a anunțat că instanța de la Stockholm, într-o decizie provizorie, ar fi interzis autorităților să rezilieze contractul de concesionare AIC. Firma nu a prezentat, deocamdată, o decizie scrisă a instanței.

În seara aceleiași zile, ministerul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că instituția pe care o conduce a selectat un birou de avocați pentru a reprezenta interesele statului în acest litigiu. „Vom asigura o reflectare publică permanentă a tuturor proceselor și etapelor pe acest caz”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal