Reacția APP la decizia instanței de la Stockholm: „Vom acorda întreg suportul pentru asigurarea reprezentării eficiente și apărarea drepturilor R. Moldova”

Reacția APP la decizia instanței de la Stockholm: „Vom acorda întreg suportul pentru asigurarea reprezentării eficiente și apărarea drepturilor R. Moldova”

Decizia instanței de la Stockholm cu privire la Avia Invest e o măsură provizorie emisă de un singur arbitru până la începerea examinării cauzei în arbitraj. La fel, aceasta este în acord cu termenul de 180 de zile prevăzut la art. 24 din contractul de concesiune pentru executarea notificării de rezoluțiune. Asta e reacția APP după ce concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” a anunțat că instanța de la Stockholm, într-o decizie provizorie, ar fi interzis autorităților să rezilieze contractul de concesionare AIC. 

În acest context, APP reiterează că va acorda întreg suportul pentru asigurarea reprezentării eficiente și apărarea drepturilor și intereselor statului în cauza Komaksavia Airport Invest LTD împotriva R. Moldova.

La fel, instituția reamintește că Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în Programul investițional și a acumulat restanțe la capitolul investiții în jur de 66.2 milioane de euro.

Totodată, pentru etapa a II-a de implementare a concesiunii, garanția de bună execuție a contractului de concesiune a expirat la finalul anului 2019, iar SRL „AVIA INVEST” nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de un milion de euro.

Publicitate

Reamintim că pe 3 august, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), firma Avia Invest, care atacase Guvernul moldovean la Curtea Internațională de Arbitraj, a anunțat că instanța de la Stockholm, într-o decizie provizorie, ar fi interzis autorităților să rezilieze contractul de concesionare AIC. Firma nu a prezentat, deocamdată, o decizie scrisă a instanței.

În seara aceleiași zile, ministerul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că instituția pe care o conduce a selectat un birou de avocați pentru a reprezenta interesele statului în acest litigiu. „Vom asigura o reflectare publică permanentă a tuturor proceselor și etapelor pe acest caz”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Pe 4 august, președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, a declarat că decizia Arbitrajului de la Stockholm cu privire la Avia Invest „este, din păcate, logică și ușor de anticipat”. Mai mult, deputatul Platformei DA susține că instanța internațională a oferit „un cartonaș roșu” Guvernului moldovean, pentru deciziile „riscante, superficiale și concepute prost”.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal