Decizie CC: Un articol din legea insolvabilității, declarat neconstituțional

Decizie CC: Un articol din legea insolvabilității, declarat neconstituțional

Înalta Curte a Republicii Moldova a declarat neconstituționale prevederile articolului 84 din legea insolvabilității, care se referă la omiterea reglementării duratei maxime pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință după intentarea procedurii de insolvabilitate. 

Curtea a constatat că articolul 84, alineatul 3 din Legea insolvabilității nu le oferă persoanelor vizate suficientă previzibilitate și suficiente garanții împotriva ingerințelor arbitrare.

„CC a constatat că în lege nu sunt stabilite limite temporale pentru care nu este valabilă interdicția de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință chiar dacă procesele de insolvabilitate ar putea avea o complexitate mai mare sau mai mică și o durată diferită”, a subliniat președinta Înaltei Curți, Domnica Manole.

Publicitate

Curtea a reținut că lipsa reglementării privind durata maximă a obligației de nepărăsire a teritoriului ţării și, respectiv, a localității de reședință constituie o omisiune legislativă contrară Constituției.

Totodată, Curtea a subliniat că, confruntată cu o omisiune legislativă şi în virtutea rolului său de garant al supremației Constituției, nu poate stabili doar neconstituționalitatea normei contestate, dar urmează să vină cu o soluție provizorie.

Până la remedierea deficienței de reglementare constatate şi înlăturarea viciului de neconstituţionalitate, instanțele de insolvabilitate la adoptarea măsurilor de nepărăsire a teritoriului țării sau a localității de reședință vor aplica, în modul corespunzător, termenele stabilite de articolul 64 din Codul de executare.

{{blockquote\?1) După intentarea procedurii de insolvabilitate, instanţa de insolvabilitate, din oficiu sau la cererea administratorului/lichidatorului, poate obliga debitorul sau reprezentantul organelor lui de conducere să nu părăsească teritoriul Republicii Moldova fără permisiunea sa expresă în cazul în care există dovezi că acesta ar putea să se ascundă ori să se eschiveze de la participarea la procedură.

(2) În caz de eschivare a debitorului de la îndeplinirea obligaţiilor, conform prezentei legi, instanţa de insolvabilitate, la cererea administratorului, a adunării creditorilor sau a comitetului creditorilor ori din oficiu, poate ridica debitorului dreptul de administrare a patrimoniului, dacă acesta dispune de el, îi poate interzice să părăsească localitatea de reşedinţă fără permisiunea sa expresă ori poate aplica alte măsuri de asigurare în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(3) Interdicţiile specificate la alin. (1) şi (2) sînt valabile pe întregul proces de insolvabilitate dacă instanţa de insolvabilitate nu stabileşte altfel.||Legea insolvabilității: Articolul 84

Autor:

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal