Viteza serviciilor de internet în bandă largă din Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 25,54%, în perioada instituirii restricțiilor de deplasare ca răspuns la pandemia de coronavirus, scrie moldo-street.com. Aceasta în timp ce în unele țări a scăzut cu 6,31% pe durata restricțiilor raportat la perioada fără interdicții de deplasare.
Potrivit unei analize a Cable.co.uk privind viteza internetului fix în 114 țări unde au fost introduse restricții pentru limitarea răspândirii virusului, precum închiderea școlilor și a granițelor, sau consemnarea populației la domiciliu în anumite intervale orare, viteza medie de descărcare pe internet a scăzut cu 6,31% pe durata restricțiilor raportat la perioada fără interdicții de deplasare.
Cu o viteză medie de descărcare de 37,88 Mbps, Republica Moldova întrece cu mult majoritatea statelor din CSI. Astfel, viteza internetului în Moldova este de 18 ori mai mare ca în Uzbekistan, de 8 ori ca în Kazahstan și Kârgâzstan și de 7 ori ca în Azerbaidjan.
Cu toate acestea viteza internetului fix în Republica Moldova rămâne una dintre cele mai reduse din Europa de Est: este de două ori și ceva mai mică ca în România, Slovacia sau Slovenia și de aproape patru ori ca în Ungaria, liderul global, potrivit analizei Cable.co.uk pe baza măsurătorilor furnizate de M-Lab.
Autorii studiului susțin că rezultatele globale sunt surprinzătoare.
„Cu toate că o scădere generală de 6,31% la nivelul tuturor țărilor nu pare foarte mare, cifrele sunt împotriva trendului”, constată Dan Howdle, unul din autorii studiului, care afirmă că viteza medie de descărcare la nivel global a crescut cu circa 20% în fiecare an începând din 2017.
„Este cu atât mai semnificativ că majoritatea țărilor incluse în studiu s-au mișcat în direcția opusă pe durata restricțiilor”, a mai adăugat specialistul de la Cable.co.uk.
Studiul ia în calcul datele centralizate de Indicele Oxford al răspunsurilor guvernamentale la coronavirus (OxCGRT), precum și peste 364 de milioane de teste de viteză realizate de Measurement Lab (M-Lab) în perioada 1 ianuarie - 30 iunie.
M-Lab și-a modificat modalitatea de testare a vitezelor, astfel că cifrele diferă substanțial de cele raportate anul trecut, viteza conexiunilor fiind revizuită semnificativ în urcare pentru toate țările analizate.
Vezi și aceste știri

Numărul moldovenilor care au televiziune prin Internet a depășit, în 2019, cifra celor care privesc TV prin cablu

„Fără 200 de lei, copilul nu este acceptat la grădiniță”. Fondurile din școli și instituțiile preșcolare - fenomen din '90, prin care se adună milioane în 2022

Maia Sandu nu exclude că ar putea efectua o vizită la Kiev: Există un asemenea plan
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
