UPDATE: Liban: Peste 200.000 de oameni au rămas fără case. Ultimul bilanț al deceselor

UPDATE: Liban: Peste 200.000 de oameni au rămas fără case. Ultimul bilanț al deceselor

O explozie masivă a zguduit orașul Beirut, capitala Libanului, marți, în contextul în care se așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005.

UPDATE 15:44 Peste 200.000 de oameni au rămas fără locuinţe după ce explozia uriaşă de marţi, din portul din Beirut, a distrus numeroase clădiri, iar Libanul mai are rezerve de grâne pentru „ceva mai puţin de o lună”, în condiţiile în care deflagraţiile din capitală au distrus principalul siloz al ţării.

Ultimul bilanț al deceselor înregistrate în urma incidentului este 100, iar circa patru mii de oameni sunt răniți au anunțat autoritățile Libaneze.

Guvernatorul capitalei Beirut, Marwan Abboud a dezvăluit că un raport pe probleme de securitate redactat în anul 2014 avertiza cu privire la posibilitatea unei explozii în capitala Libanului din cauza unor materiale extrem de inflamabile care nu fuseseră depozitate în condiţii de siguranţă.

„Am pierdut zece membri ai Brigăzii de Pompieri din Beirut, iar valoarea pagubelor este estimată între 3 şi 5 miliarde de dolari, poate chiar mai mult”, a afirmat Abboud, scrie digi24.

Silozul din Beirut, cu o capacitate de 120.000 de tone de grâne, a fost distrus

Principalul siloz de grâne al Libanului a fost distrus în exploziile de marţi din Beirut, împreună cu tot grâul depozitat înăuntru, ceea ce face ca Libanul să mai aibă rezerve de grâne pentru mai puţin de o lună, cu toate că alte vase cu provizii sunt pe drum, a declarat miercuri, pentru Reuters, ministrul economiei, Raoul Nehme.

Nehme a precizat că Libanul are nevoie de stocuri care să-i ajungă timp de cel puţin trei luni pentru a-şi asigura siguranţa alimentară şi că în prezent caută alte spaţii de depozitare.

Silozul din Beirut avea o capacitate de 120.000 de tone de grâne, a declarat Ahmed Tamer, directorul portului Tripoli, al doilea oraş ca mărime din Liban. Portul Tripoli nu este echipat cu instalaţii de depozitare a grânelor, însă există posibilitatea transferării unor cantităţi de grâu către depozite situate la 2 kilometri distanţă, a adăugat el.

În momentul exploziei, în silozul din Beirut erau stocate 15.000 de tone de grâu, a declarat Ahmed Hattit, şeful sindicatului importatorilor de grâu, pentru ziarul local Al-Akhbar. Hattit a afirmat că rezervele actuale de făină sunt suficiente pentru a acoperi nevoile pieţei timp de o lună şi jumătate şi a anunţat că patru nave care transportă în total 28.000 de tone de grâu nu au apucat să ancoreze în port.

Libanul, cu o populaţie de 6 milioane de locuitori.

Știrea inițială: Ultimul bilanț al deceselor înregistrate în urma incidentului este 78, iar circa trei mii de oameni sunt răniți au anunțat autoritățile Libaneze.

Premierul Hassan Diab a afirmat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă, scrie digi24.ro.

Totodataă, Ambasada Statelor Unite din Beirut îndeamnă persoanele aflate în zona deflagrației să „rămână în case și să poarte măști dacă au acces la ele”, în condițiile în care există informații că în urma exploziei au fost eliberate gaze toxice în atmosferă, transmite digi24.ro.

De menționat este faptul cp în jur de zece pompieri libanezi din Beirut au fost dați dispăruți în urma exploziei care a zguduit orașul, a anunțat guvernatorul orașului, Marwan Abboud.

Întrebat de reporteri dacă focul a fost sursa exploziei, guvernatorul a răspuns: „Nu știm. A fost un incendiu, apoi pompierii au venit să îl stingă. Apoi a avut loc explozia și pompierii nu mai sunt de găsit. Îi căutăm în aceste momente.

Totul îmi aduce aminte de ce s-a întâmplat în Japonia, la Hiroșhima și Nagasaki. În viața mea nu am văzut distrugere la această scară”.

AGORA amintește că la patru august curent o explozie puternică a zguduit Libanul. Deflagrația a fost atât de puternică încât încât s-a resimțit la 240 de kilometri, până în Cipru. Potrivit Observatorului Seismologic din Iordania, explozia a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5 grade pe scara Richter.

Vezi și: Momentul în care s-a produs explozia puternică în capitala Libanului. Atenție, imaginile vă pot afecta emoțional

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal