
Vânzarea unui teren al primăriei din sectorul Ciocana a devenit mărul discordiei între consilierii municipali PAS și ai Platformei DA
Conflict între consilierii municipali PAS și ai Platformei DA. Mărul discordiei ar fi un teren cu o suprafață de 11,66 hectare de pe strada Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. Acesta ar urma să fie pus la licitație contra unei sumei de aproape 200 milioane de lei. Consilierii PAS spun că zona se va transforma într-un șantier și nu e clar cine va dezvolta infrastructura.
・
De altfel, potrivit unui activist civic, Andrei Tudos, terenul ar costa mult mai mult decât prețul solicitat de municipalitate, iar acesta ar trebui să rămână în proprietatea primăriei, care la rândul ei, ar trebui să se focuseze pe revitalizarea albiei râului Bîc și zonei industriale Tracom.
„Terenul ar urma să fie dezvoltat conform unui PUD (plan urbanistic de detaliu) care nu a fost prezentat publicului și nici consilierilor municipali. În proiectul de decizie se menționează că se expune la licitație lotul întreg și nu se admite parcelarea lui. Acest lucru presupune că teritoriul va fi dezvoltat de o singură companie de construcții, asta ar putea însemna că nu va exista diversitate de soluții arhitecturale, diversitate de funcțiuni urbane, ar putea să nu existe străzi locale noi, zone verzi, etc. Cartierul ar putea fi „plantat" cu un singur tip de blocuri locative, în stilul cartierelor sovietice.

Într-un final, proiectul de decizie a fost votat de consilierii Platformei DA și PSRM.
Consilierul PAS, Alex Trubca, critică dur decizia luată de colegii săi din alte fracțiuni.
„Monstruoasa coaliție dintre PSRM și PPDA a votat scoaterea la licitație a 11.66 ha de teren din capătul Ciocanei (strada Milescu Spataru colț cu Nicolae Sulac) cu codul cadastral R7, în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu din 2008. Nu este clară suma cu care va fi scos la licitație, nu e clar cine și cum va construi infrastructura socială, cine va trasa rețelele inginerești, care va fi impactul asupra rețelei de transport public, cum pe teren privat vor fi trasate căile publice de acces. Asta mai înseamnă că într-o zona cât o jumătate de cartier se va permite edificarea a 8.745 de apartamente. 25.000 de persoane vor deveni locuitori ai acestui mușuroi sau practic 20% din populația actuală a sectorului Ciocana. Zona va deveni un ghetou”, a scris consilierul.
În urma mai multor acuzații venite la adresa Platformei DA, consiliera Aliona Mandatîi a ținut să precizeze că învinuirile sunt „nefondate și aberante”, fiind aduse de consilierii care intră în campanie electorală.
Mai exact, potrivit lui Mandatîi, scopul vânzării în urma licitației este construcția unui complex rezidențial, case de locuit și extinderea sectorului Ciocana.
„Ținem să menționăm că în cadrul comisiei funciare, a fost obtinut aviz pozitiv în unanimitate cu votul a tuturor consilierilor prezenți la ședință, inclusiv si a doamnei Zinaida Popa, consilier al fracțiunii PAS, ceea ce în genere este culmea tupeului, anume fracțiunea PAS ne invinuieste de careva ilegalități, singuri pronunțându-se în cadrul comisiei pentru acest proiect de decizie”, a explicat consiliera Platformei DA.
L-am contactat pe președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal, Sergiu Afanasenco, însă a refuzat să ofere explicații la telefon. Purtătorul de cuvânt al PSRM nu a fost de găsit.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!