Singur acasă sau cu mami la muncă. Grădinițele închise, între neputința părinților, pin-pong-ul autorităților și soluțiile altora

Singur acasă sau cu mami la muncă. Grădinițele închise, între neputința părinților, pin-pong-ul autorităților și soluțiile altora

Din luna martie, sute de părinți din țara noastră trăiesc o nouă realitate. O realitate pe care nu și-ar fi putut-o imagina cu câteva săptămâni mai devreme, dar, mai ales, o situație pe care nimeni nu i-a învățat s-o gestioneze. Pe lângă stresul comun creat de începerea unei pandemii de coronavirus, oamenii care au la întreținere copii mici au fost nevoiți să se adapteze încă unei probleme fără rezolvare – închiderea grădinițelor și școlilor. Și dacă elevii au putut fi lăsați în grija bunicilor sau chiar singuri acasă, în timp ce părinții mergeau la muncă pentru a câștiga un ban, preșcolarii, care au nevoie de o monitorizare mult mai strictă, au devenit o adevărată piatră de încercare pentru rutina adulților. Astfel, în lipsa unui spațiu sigur în care copiii pot învăța, comunica și interacționa, moldovenii au început să identifice soluții proprii: unii au apelat la concedii din contul propriu, alții au mers zile la rând cu cei mici la muncă, iar unii au lăsat picii în grija fraților mai mari. 

Raisa Melnic este mama a doi băieți de trei și, respectiv, șase ani. Femeia este angajată la bancă, iar soțul său lucrează într-o companie de construcții. Ambii au un program fix, iar încă de la începutul pandemiei faptul că nu-și mai pot duce copiii la grădiniță le-a creat mari bătăi de cap. Părinții Raisei locuiesc în Ucraina, iar părinții soțului ei, Ruslan, muncesc de două decenii în Italia, de mai bine de zece ani fiind stabiliți acolo cu traiul. Respectiv, în lipsa grădiniței, cei doi soți nu au mai avut pe cine să mizeze pentru a-i ajuta cu copiii. 

„În primele trei săptămâni de pandemie, soțul a avut liber de la muncă. Erau interzise lucrările pe șantier și asta a fost o ocazie bună pentru ca el să stea cu copiii cât eu munceam. Oricum, îi venea destul de greu să aibă grijă de doi copii odată, mai ales că cel mic încă are nevoie de foarte multă atenție din partea adulților. Adevărata problemă a apărut în momentul în care el a fost anunțat că trebuie să revină la șantier. Eu, de la bancă, nu puteam să iau concendiu, întrucât deja aveam un program prescurtat de muncă. Așa că până la ora 14:00, când reveneam acasă, îi lăsăm pe unul la un vecin, pe altul la alt vecin. A doua zi făceam schimb”, povestește femeia.

Raisa susține că peste alte două săptămâni, pentru a nu profita de bunăvoința vecinilor, și-a luat două săptămâni de concediu din cont propriu de la bancă:

„Înțelegeam că asta nu este o soluție pe termen lung, așa că am căutat alternative. Inițial ne-am gândit să apelăm la serviciile unei bone, dar eram îngrijorați de panica din societate, dar și de faptul că nu aveam de unde să știm cu ce medii interacționează femeia respectivă înainte de a veni să stea cu copiii noștri. Salvarea temporară a venit de la o mătușă din sat care ne-a sugerat să-i ducem pe cei mici la ea. Desigur, era o idee destul de greu de acceptat pentru noi, dar alte soluții nu aveam, așa că i-am dus”.

Cum vor reuși copiii să revină în comunitate fără daune intelectuale, având în vedere că în toată perioada asta tot ce au văzut au fost telefoanele și televizorul?

Femeia susține că este conștientă de condițiile nesigure în care stau sute de copii din țară și visează la ziua în care grădinițele se vor redeschide.

„Mi se pare mult mai mare pericolul atunci când copiii rămân singuri sau în grija oamenilor străini. Da, sunt persoane care au părinții alături și pot miza pe ajutorul lor în creșterea celor mici, sunt persoane care își permit să plătească bone. Dar situația asta durează de aproape jumătate de an. Cum vor reuși copiii să revină în comunitate fără daune intelectuale, având în vedere că în toată perioada asta tot ce au văzut au fost telefoanele și televizorul?”, explică Raisa Melnic.

Cu mami la muncă...

Marina Lefter muncește într-o companie de micro-finanțare. Împarte biroul cu alte trei colege. Pentru că, în perioada pandemiei, soțul său a rămas blocat în Germania, unde muncește de șase luni, femeia a fost nevoită să vină la birou împreună cu Delia, fetița sa de cinci ani. 

„Fetița e destul de cuminte și a înțeles că trebuie să stea în liniște când merge cu mami la muncă. Îi luam de acasă trusa de desen, o așezam pe o canapea și o lăsam să deseneze în timp ce eu răspundeam la telefoane sau sunam clienții. Dar, desigur, copilul e copil. Se plictisea uneori și venea la mine să-mi zică să-i dau una, alta. E destul de greu să reușești să rămâi concentrat și productiv în asemenea condiții”, povestește Marina Lefter.

Epopeea grădinițelor închise...

În țara noastră toate grădinițele și școlile au fost închise pe data de  11 martie. Asta după ce, pe pe 10 martie, a fost confirmat cel de-al treilea caz de coronavirus. Ulterior, în țară a fost declarată stare de urgență până pe data de 15 mai.

Tot în acea perioadă, șeful statului, Igor Dodon, spunea că o decizie finală despre revenirea copiilor la grădinițe va fi luată după data de 15 mai. Președintele susținea că grădinițele din țară ar putea fi redeschise treptat, în funcție de regiune și de numărul de infectări din ultima perioadă.

După ce starea de urgență s-a încheiat, Grupul părinților solidari a creat o petiție prin intermediul căreia le cerea autorităților de la Chișinău redeschiderea urgentă a instituțiilor preșcolare cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor. De asemenea, Grupul mai solicita elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie. Documentul urma să conțină date despre condițiile epidemiologice, numărul de copii în grupă, alimentație, proceduri de dezinfectare și aerisire.

Pentru că nici pe parcursul lunii iunie autoritățile nu au reușit să identifice o formulă funcțională pentru redeschiderea grădinițelor, la 1 iulie mai mulți părinți din municipiul Bălți au ieșit la un protest, prin intermediul căruia le cereau celor aleși să ne conducă să găsească o soluție în privința familiilor cu copii de vârstă preșcolară. Oamenii spunea că nu pot munci și sta, în același timp, cu copii acasă. În acest sens ei au lansat o petiție prin care semnalau problema încălcării dreptului la educație.

Protestul a fost alimentat și de circumstanțele în care, cu două zile mai devreme, o fetiță de cinci ani din capitală a decedat, după ce a fost strivită de un dulap. În momentul incidentului, copila era singură acasă, iar părinții se aflau la serviciu.

Asta după ce la sfârșitul lunii mai, un copil de șase ani de la Hîncești a fost găsit fără suflare în toaleta din curtea casei. 

Tot pe 1 iulie, un grup de părinți din capitală a protestat în fața clădirii Ministerului Educației și a Guvernului. Oamenii cereau redeschiderea grădinițelor din cauza numărului tot mai mare de copii care mor în timp ce rămân acasă fără supraveghere. Mămicile au venit cu jucării de pluș și pancarte pe care au scris „Părinții la lucru, iar copiii la grădiniță”, „Deschideți grădinițele”. 

Un grup de părinți protestează și cere autorităților să redeschidă grădinițele (VIDEO)

Un alt termen pentru redeschiderea instituțiilor preșcolare de învățământ a fost oferit, din nou, de șeful statului. Igor Dodon spunea că, cel mai probabil, grădinițele vor fi deschise după data de 15 iulie. Președintele declara atunci că primele vor fi deschise grădinițele din sate.

Pe 3 august, premierul, Ion Chicu, și-a exprimat speranța că toate instituțiile de învățământ, inclusiv grădinițele, își vor începe activitatea de la 1 septembrie. Chicu a adăugat că pentru aprovizionarea acestora cu echipamente de protecție epidemiologică, autoritățile vor cheltui în jur de 50 de milioane de lei.

Două zile mai târziu, secretara de stat a Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Natalia Grâu, a declarat că instituțiile de educație timpurie din țară își vor putea relua activitatea, conform unor reglementări speciale. Acestea prevăd, printre altele, cerința ca fiecărui copil să îi revină o suprafață de cel puțin patru metri pătrați în grupă, inclusiv în spațiile de dormit.

Anterior, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre cu regulile care vor trebui respectate, după ce vor fi redeschise grădinițele. Printre acestea se enumeră declarația pe proprie răspundere, aflarea a maxim 12 copii în grupă sau igienizarea spațiilor la fiecare trei ore. 

Punctul de vedere al specialiștilor...

Medicul pediatru Dorina Agachi nu consideră că redeschiderea grădinițelor ar reprezenta un pericol mai mare de infectare decât faptul că cei mici interacționează zilnic în curțile de bloc. Totuși, specialista consideră că managerii grădinițelor ar trebui să întreprindă o serie de schimbări înainte de a deschide pentru copii ușile instituțiilor. Printre acestea: monitorizarea mai strictă, controlul pediatric și aflarea pentru mai multă vreme în aer liber. 

Medic pediatru, despre revenirea copiilor în colectivitate: „Toate curțile sunt pline de copii, de ce să nu fie aceste întâlniri și la grădiniță?”

„Dacă toți membrii familiei muncesc, cu cine să rămână cei mici? Dacă trebuie să ne protejăm bunicii, care sunt în grupul de risc, de ce să lăsăm copiii în fiecare dimineață la ei și să-i luăm seara, astfel noi fiind vectori de transmitere a virusului?”, se întreabă pediatra.

Dorina Agachi a vorbit și despre setul de măsuri pe care le consideră indispensabile înainte de revenirea copiilor la grădinițe:

„Controlul pediatric înainte de reîntoarcerea la grădiniță, triajul termic zilnic, monitorizarea non-stop a temperaturii și umidității în sălile de activitate, repartizarea timpului astfel ca cel puțin 80% dintre copii să fie afară indiferent de anotimp, aerisirea sălilor cât mai des și igiena corectă a mâinilor”.

Și psihologii atenționează asupra efectelor adverse pe care le poate avea izolarea de comunitatea asupra dezvoltării armonioase a intelectului copiilor. Psihologa pentru copii Anna Belajan susține că cei mici au nevoie de interacțiune și de un proces de studiu echlibrat pentru a putea crește echilibrați din punct de vedere emoțional și pentru a avea o dezvoltare intelectuală care să meargă în pas cu vârsta.

„Faptul că dintr-o dată nu au mai putut merge la școală și la grădiniță înseamnă pentru cei mici implicit separarea de prieteni și pedagogi. Altfel, pierderea, de neînțeles, uneori chiar traumatică, a unor persoane de referință din viața lor. Izolarea la domiciliu și lipsa interacțiunii și jocurilor cu semenii lor îi fac pe copii anxioși. Din cauză că le-ar putea fi dificil să înțeleagă ce văd online sau la TV, sau ce aud de la alte persoane, copiii pot să fie deosebit de vulnerabili la sentimente de anxietate, stres și tristețe. Lipsa posibilităților pentru jocuri și activități în aer liber i-ar putea face mai agitați și mai frustrați, stresându-i și mai tare pe părinți”, explică specialista.

Soluțiile implementate de alte țări...

Țările care deja au deschis sau au anunţat când vor deschide grădiniţele trasează două provocări majore pentru educaţia preşcolară: grupele aglomerate şi lipsa cadrelor didactice capabile să asigure respectarea unor norme necesare de igienă şi distanţare. Potrivit specialiștilor, având în vedere că preşcolarii şi elevii din clasele primare sunt cel mai puţin autonomi, ei nu pot fi lăsaţi acasă în siguranţă fără supravegherea unui adult. 

De asemenea, învăţarea online nu se poate aplica preşcolarilor. Comparativ cu ei, elevii din gimnaziu şi liceu sunt mai autonomi, pot sta singuri acasă şi pot urma în mod eficient cursuri online. Am încercat să vedem care au fost soluțiile implementate de alte țări pentru a readuce copiii în instituțiile de învățământ, asigurându-le, totodată, o zonă sigură în care ei să crească, să se joace, să interacționeze și să se dezvolte.

Statele Unite ale Americii 

Oxana Grosu Monacu este o moldoveancă stabilită cu familia sa în SUA. Tânăra are un băiețel de trei ani care frecventează o grădiniță din statul Illinois.

„Copiii mai mari, cei care au 4-5 ani poartă măști. Programul de activitate este de la 6:30 dimineața până la 18:30 seara. Educatoarele poartă măști în permanență. Fiecare copil are patul său, dar la somn sunt culcați picioare la picioare, pentru a mări distanța dintre ei”, explică Oxana.

Norvegia

În această țară revenirea copiilor la grădiniță s-a produs încă în luna aprilie, dar nu înainte de a fi puse la bătaie o serie de măsuri logistice. În primul rând ei au impus microgrupuri de un adult la trei copiii în cazul creşelor şi un adult la șase copii în cazul grădiniţelor. Totodată, au limitat numărul de jucării, au limitat interacţiunea acestor microgrupuri, au impus măsuri de igienă stricte şi au mutat activitatea copiiilor în spaţii exterioare, pentru a preveni la maxim răspândirea virusului. Specialiștii norvegieni au argumentat că aceste măsuri sunt esenţiale pentru a-i proteja pe cei mici, având în vedere că dacă nu sunt atent supravegheaţi, lor nu li se poate impune să respecte normele de igienă.

Cipru

Cristina Tetiu-Liulică este o moldoveancă stabilită în Cipru. Fetița sa de aproape cinci ani frecventează grădinița, iar restricțiile cauzate de pandemie au fost aplicate asupra instituțiilor din această țară doar din luna martie până la sfârșitul lunii mai. Femeia povestește că odată cu situația epidemiologică s-au schimbat și unele aspecte din frecventarea grădiniței:

„Venea autobuzul dimineața și lua copiii, iar seara îi aducea înapoi. Acum într-o grupă sunt cel mult 15 copii. De când am revenit la grădiniță după pandemie nu mai vine autobuzul, îi ducem și îi aducem personal. La început nu veneau toți copiii și erau mai puțini, apoi au început a frecventa mai mulți și, respectiv, au fost împărțiți în două grupe. Respectiv, o săptămână frecventăm, alta stăm acasă. Până în prezent se respectă acest orar”.

Cristina Tetiu-Liulică subliniază că înainte de pandemie, copiii primeau fructe și iaurt de la grădiniță. Acum, cei mici primesc bucate de acasă, la pachet, și le păstrează în geantă, nu în frigider cum se întâmpla până la epidemie. 

„La grădiniță copiii păstrează distanța între ei și la aplicații nu stau la masa rotundă, ci o masă mică, câte trei. De asemenea, în formă de joc li se explică ce este un virus și cum trebuie să ne protejăm de el”, explică moldoveanca.

În Germania, redeschiderea grădinițelor, după o lună de carantină, începând din aprilie, s-a făcut treptat, în funcție de politica proprie a fiecăruia dintre landuri, primul care a făcut-o fiind și cel mai populat land german: Renania de Nord-Westfalia.

România

La începutul lunii iulie, autoritățile de la București au anunțat deschiderea a șase creșe și grădinițe sociale. Procesul educațional are loc în condiții diferite de cele de până la pandemie. Astfel, curricula este gândită în așa fel ca majoritatea activităților să se desfășoare în aer liber.

De asemenea, potrivit autorilor conceptului, se va pune un accent sporit pe  conceptul de educație prin joc, copiilor explicându-se pe înțeles de ce e nevoie să se protejeze, să se spele pe mâini și să respecte distanța. Apropo de distanță, la creșe aceasta va constitui 4,5 metri între copii. 

Totodată, în interiorul grădinițelor nu se vor mai folosi sălile de mese, ci contextul de sală multifuncțională, fiecare copil fiind obligat să dețină propriul set de rechizite. 

Pentru plimbări, grupele vor ieși în curte pe rând, conform unei programări prealabile.

De menționat este că, pe timpul stării de urgență, autoritățile din România le-au acordat părinților de copii de până la 12 ani posibilitatea de a-și lua zile libere plătite, în cazul în care instituțiile de învățământ sunt închise.

Argumentul folosit de autoritățile de la Chișinău în defavoarea redeschiderii grădinițelor este numărul în creștere de infectări cu coronavirusul de tip nou. Bilanțul persoanelor infectate depășește 26.000 de cazuri, iar peste 800 de moldoveni și-au pierdut viața în lupta cu boala.

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cu cartea în cap, cu capul de tablă sau cu frica în sân. Bullying-ul școlar, între problemă și fenomen. Soluții pentru o școală fără violență

Cu cartea în cap, cu capul de tablă sau cu frica în sân. Bullying-ul școlar, între problemă și fenomen. Soluții pentru o școală fără violență

Incluziunea socială, între planuri optimiste și realități obiective. Soluții pentru transformarea deficiențelor fizice și mintale, din sentințe, în oportunități

Incluziunea socială, între planuri optimiste și realități obiective. Soluții pentru transformarea deficiențelor fizice și mintale, din sentințe, în oportunități

Elevii din Moldova, între potențialul de geniu și egoismul profesional al dascălilor. Cum poate deveni țara noastră o seră care crește olimpici (REPORTAJ VIDEO)

Elevii din Moldova, între potențialul de geniu și egoismul profesional al dascălilor. Cum poate deveni țara noastră o seră care crește olimpici (REPORTAJ VIDEO)

Veceurile din curtea școlii - simbolul umilinței noastre. Cum influențează vremea de afară locul în care merg elevii la baie

Veceurile din curtea școlii - simbolul umilinței noastre. Cum influențează vremea de afară locul în care merg elevii la baie

Soluții: Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Soluții: Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Bilanțul atacului asupra centrului comercial din Kremeciuk: 18 decese și 36 de oameni dați dispăruți (GALERIE FOTO)

Bilanțul atacului asupra centrului comercial din Kremeciuk: 18 decese și 36 de oameni dați dispăruți (GALERIE FOTO)

Advertoriale
Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Restaurantul panoramic Toro Center - spațiu de afaceri ofertant și priveliște superbă

Restaurantul panoramic Toro Center - spațiu de afaceri ofertant și priveliște superbă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Primele imagini din cadrul vizitei Maiei Sandu în Ucraina. Șefa statului a fost în Borodianca, Bucea și Irpini (FOTO. VIDEO)
 • 2
  Zelenski: Un atac din Transnistria va fi o palmă, la care Ucraina va răspunde cu o lovitură
 • 3
  Maia Sandu s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski (VIDEO)
 • 4
  Reglări de conturi ca în filme, pe o șosea din Basarabeasca: Un bărbat a ajuns la spital cu o plagă în piept (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.