„La 70 de ani încă sar gardurile”. Ce spun oamenii despre tinerii din ziua de astăzi? (VIDEO)

„La 70 de ani încă sar gardurile”. Ce spun oamenii despre tinerii din ziua de astăzi? (VIDEO)

Unii spun că tinerii din ziua de astăzi au mai puține preocupări decât cei din trecut și că viitorul se conturează destul de sumbru în mâinile acestora. Alții însă sunt de părere că tinerii au dat dovadă de implicare, curaj și inovație. Pentru a afla cum sunt văzuți cei care ar trebui să reprezinte speranțele societății prin ochii celor trecuți deja de mult de prima tinerețe, AGORA a mers pe stradă și a stat de vorbă cu oamenii. 

Astfel, am aflat că în vreme ce unii consideră că tinerii de astăzi au ocazia să își valorifice inteligența așa cum generațiile de odinioară nu au putut să o facă, alții cred că tinerele generații sunt „mai puțin capabili” din cauza lipsei de educație si de oportunități.

Tinerii de azi și cei de altădată

Publicitate

„Dumnevoastră vă simțiți tânăr? - Eu am și fost. La 70 de ani încă sar gardurile”.

„Doar dacă sufletește”.

„Sigur că mă simt tânără. Eu cred că fiecare persoane, indiferent de vârstă. E important să ne simțin în interior mereu tineri”.

„Ne simțim tineri că avem și vârsta care… Eu cred că până la 60 de ani poți să te simți tânăr”.

Prin ce se deosebesc tinerii de azi și cei de acum 20 de ani?

„Acuma sunt alte interese, poate cumva mai materialiste”.

„Ei sunt foarte plictisiți, stau acasă nu iesă afară, nu se plimbă, nu discută”.

„20 de ani în urmă tânăra generație era mai inhibată, acum însă sunt mai liberi”.

„Tinerețea părinților mei a fost foarte grea, dar noi suntem mai liberi, ne distrăm acuma pentru că suntem tineri”, a spun o tânără.

„Atunci erau alte principii. Noi nu ne gândeam undeva să plecăm, trăiam cu speranță că vom lucra și viața noastră va fi mai bună, trăiam pentru copii pentru ca viața lor să fie mai bună”.

„În două cuvinte pot să vă spun că vremurile care au fost la noi erau mult mai vesele, interesante, mai stimate, dar în ziua de azi „nalivai”.

Tinerii în ziua de azi...

„Sunt două categorii de tineri. Sunt foarte capabili care se dezvoltă și aduc succes atât pe loc, cât și peste hotare, dar sunt care sunt lipsiți de posibilități, de gândire”.

„Tinerii în ziua de astăzi nu au motivația care au avut-o părinții noștri, noi. Noi am tins spre ceva, însă tinerii în ziua de azi au totul”.

„Tineretul din ziua de azi, eu cred că un pic s-a relaxat, din cauza că părinții sunt peste hotare, mai mulți bani investesc în ei”.

„Tinerii de acum au asperații mari, dar nu muncesc destul pentru asta. Vor multe, dar să vină ușor”.

„Ce le place tinerilor? Gadgeturile, să stea pe telefon, laptopurile. Când își caută de lucru vor să fie tot timpul în birou, să nu se deplaseze. M-am confruntat cu această situație”.

Îndrumări…

„În transport să cedeze locul persoanelor cu copii, oamenilor mai în vârstă. Se întâmplă foarte des că tinerii se împotrivesc, se uită peste geam și atât”.

„Să nu ne uităm pe fereastră atunci când să un batrânel și așteaptă să-i cedăm locul, dar să mai atragem atenție la asta”.

Ziua Internațională a Tineretului a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 12 august 1999 pentru a promova rolul esențial al tinerilor în dezvoltarea societății.

Aproape fiecare a treia persoană din Republica Moldova este tânără. Tinerii reprezintă circa 711 mii sau 27% din numărul total al populației.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal