Mama transmite copilului virozele prin lapte sau trebuie să-l hrănească la ore fixe? Iată 10 mituri și recomandări de reținut despre alăptarea la sân (CARDURI)

Mama transmite copilului virozele prin lapte sau trebuie să-l hrănească la ore fixe? Iată 10 mituri și recomandări de reținut despre alăptarea la sân (CARDURI)
Sursa foto: babytrend.ro

Un factor important ce influențează direct sănătatea copilului încă din primele zile de viață este alimentația sa. La acest capitol, susțin experții în domeniul alăptării, laptele matern este sursa principală de sănătate și bună dezvoltare a copilului, care nu poate fi înlocuit total cu alternative. Procesul, însă, stârnește un șir de întrebări și îngrijorări pentru mama care alăptează. Iată 10 mituri sau jumătăți de adevăr, dar și câteva recomandări de care ar fi bine să ținem cont, sugerate de consultanta în alăptare și somnul copiilor „Mămica Alăptează”, Liudmila Caracalceva.

Laptele praf înlocuiește în totalitate laptele matern. FALS!


Copilul trebuie alimentat după un regim strict, la oră fixă. FALS!

„Este o informație învechită care vine din perioada sovietică când mama era plecată în câmpul muncii și fabricile lucrau cu întreruperi la fiecare trei ore pentru a permite mamelor să-și alimenteze copiii. De acolo s-a pornit regimul acesta dur al alăptării la fiecare trei ore”, susține Liudmila Caracalceva.

Potrivit expertei, deja de câteva decenii se recomandă alăptarea la cerere. Altfel spus, bebelușul este alăptat atât de des cât cere el. 

Recomandarea este valabilă și pentru perioada nopții. „Aici este o precizare. Alăptarea nu trebuie să fie mai rară de una la trei ore. Mai des se poate, atât cât dorește copilul, dar mai rar nu este permis. Cel puțin în primele două luni de viață a bebelușului”, adaugă consultanta.

Pe timp de caniculă, copilul trebuie hidratat suplimentar alăptării. PARȚIAL ADEVĂRAT!


Alăptarea exclude complet probabilitatea unei eventuale sarcini. FALS!

Faptul că mama alăptează nu garantează excluderea completă a probabilității unei noi sarcini. „Alăptatul  permite să avem până la 95 % de siguranță de contracepție, dar mai rămân 5% - probabilitate care că o să apară următoarea sarcină. Ca mama să nu rămână însărcinată, alăptările trebuie să fie destul de frecvente. Nu mai puțin de șase - șapte în 24 de ore. Plus la aceasta, trebuie să nu fie restabilit încă ciclul menstrual. Dar oricum nu există o garanție de 100 %”, susține Liudmila Caracalceva.

Cantitatea de lapte secretat depinde de dimensiunea pieptului. FALS!


Nașterea prin cezariană duce la pierderea laptelui matern. FALS!

Procesul de lactație se pornește după ce se naște placenta. Iar nașterea placentei are loc și după nașterea naturală și după nașterea prin cezariană.

„O precizare este că, după cezariană laptele poate să întârzie cu o jumătate de zi sau o zi pentru că, totuși, este o intervenție chirurgicală care într-o măsură oarecare este traumatizantă pentru organismul uman. Dar după nașterea prin cezariană mamele alăptează cu același succes ca și mamele care au născut natural”, precizează consultanta „Mămica Alăptează”.

Virozele la mamă sunt motiv de întrerupere a alăptării la piept. FALS!


Mama care urmează un curs de antibiotice trebuie să întrerupă alăptarea. FALS!

Majoritatea antibioticelor sunt compatibile cu alăptarea, susține experta. Totuși, prescripțiile și recomandările vin neapărat de la medic. „Dacă mama indică că alăptează, medicul va alege terapia, chiar și cu antibiotic, așa ca să fie compatibilă pentru alăptare. În plus, mama poate să verifice singură preparat respectiv în baza de date pe e-lactancia.org, unde poate vedea compatibilitatea medicamentului alăptarea”, precizează Liudmila Caracalceva.

Mama trebuie să se alimenteze selectiv în perioada alăptării. FALS!

„Laptele are o rețetă strictă pe care nu opunem influența prin alimentație.  Laptele scoate din organismul mamei tot ce este necesar. Prin alimentație, mama doar își păstrează propriul organism. Dacă ea nu se alimentează corect organismul va fi epuizat fizic”, precizează consultanta „Mămica Alăptează”.

Copilul poate fi alăptat până la doi ani. PARȚIAL ADEVĂRAT!

Limită de vârstă pentru alăptat nu este, aceasta rămânând la discreția mamei și a copilului, susține experta. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alimentarea la piept până la doi ani și mai mult dacă dorește mama și bebelușul.

„Este absolut necesară alimentația la sân până la șase luni de viață a copilului. Mai departe mama poate să alimenteze și până la un an și două și trei și patru”, spune Liudmila Caracalceva.

Cum înțelegem că bebelușul este alimentat suficient?

În acest caz există un indicator esențial. Și anume - adaosul în greutate a copilului.  În primele zile de viață, de la 10 la a 14 zi, bebelușul trebuie să restabilească greutatea de la naștere.  Mai exact, la naștere copilul are o pierdere în greutate fiziologică ce ulterior se recuperează în două săptămâni.

În continuare, adaosul în fiecare săptămână ar trebui să fie mai mare de 125 g.

„În lipsa cântarului mama trebuie să urmărească ca bebelușul să se urineze destul de des. Un copil de două săptămâni are în jur de 12-14 urinări în 24 de ore,  are scaun regulat, de trei - patru și mai multe ori în 24 de ore.

Dacă urinările sunt puține, sau în cantități mici, dacă copilul doarme și cu greu se trezește, dacă este apatic și suge slab, acestea sunt momente de îngrijorare la care mama trebuie să găsească posibilitatea să cântărească copilul și să vadă cum se dezvoltă situația în privința alăptării”, atenționează Liudmila Caracalceva.

Este important ca bebelușul să fie alimentat din ambii sâni

Se recomandă ca bebelușul să fie alăptat din părți egale, pentru că, în cazul în care ori mama, ori bebelușul alege un piept mai preferat, începe să se producă în unu mai mult lapte, iar în altul lactația încetinește sau chiar se oprește.

„În plus, mama se ciocnește cu disconfort estetic. Sânii devin asimetrici, de mărimi diferite și chiar după încetarea lăptării, un pic poate să rămân această diferență”, spune experta.

Poziționarea mai frecventă la piept stimulează lactația

Se recomandă ca în cazul în care mama are o deplasare și nu reușește să alimenteze copilul, sânii să fie storși în regimul în care era alimentat bebelușul, sau în momentul în care  simte un disconfort, pieptul fiind prea plin. „Nu trebuie să așteptăm până se ridică febra. Și chiar dacă mama are febră, aceasta nu este contraindicație. Cel mai bun doctor este copilul. Poziționat pentru alimentare și starea mamei se ameliorează și simte ușurare”, susține consultanta „Mămica Alăptează”.

 Totodată, este de menționat că o greșeală frecventă este când mamele, considerând că au puțin lapte, așteaptă ore în șir ca pieptul să se umple. De fapt, în așa situație, copilul trebuie alăptat cât mai des. Astfel, este stimulată lactația.

Vezi și aceste știri
Doi miniștri din guvernul britanic au demisionat pentru că și-au „pierdut încrederea” în premierul Boris Johnson

Doi miniștri din guvernul britanic au demisionat pentru că și-au „pierdut încrederea” în premierul Boris Johnson

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002

Vadim Ceban: „Sunt convins că țara nu va rămâne fără gaz”

Vadim Ceban: „Sunt convins că țara nu va rămâne fără gaz”

Advertoriale
Maib lansează alto – next level premium banking

Maib lansează alto – next level premium banking

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
CUPRINS
 1. Laptele praf înlocuiește în totalitate laptele matern. FALS!
 2. Copilul trebuie alimentat după un regim strict, la oră fixă. FALS!
 3. Pe timp de caniculă, copilul trebuie hidratat suplimentar alăptării. PARȚIAL ADEVĂRAT!
 4. Alăptarea exclude complet probabilitatea unei eventuale sarcini. FALS!
 5. Cantitatea de lapte secretat depinde de dimensiunea pieptului. FALS!
 6. Nașterea prin cezariană duce la pierderea laptelui matern. FALS!
 7. Virozele la mamă sunt motiv de întrerupere a alăptării la piept. FALS!
 8. Mama care urmează un curs de antibiotice trebuie să întrerupă alăptarea. FALS!
 9. Mama trebuie să se alimenteze selectiv în perioada alăptării. FALS!
 10. Copilul poate fi alăptat până la doi ani. PARȚIAL ADEVĂRAT!
 11. Cum înțelegem că bebelușul este alimentat suficient?
 12. Este important ca bebelușul să fie alimentat din ambii sâni
 13. Poziționarea mai frecventă la piept stimulează lactația
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.