Am putea vota cu măști, mănuși și cu... pixuri personale. CEC se pregătește de alegeri în pandemie (DOC)

Am putea vota cu măști, mănuși și cu... pixuri personale. CEC se pregătește de alegeri în pandemie (DOC)

Pe 6 septembrie și pe 1 noiembrie ne așteaptă două scrutine. Și dacă unul va avea loc doar în două sate - Nucăreni, r. Telenești și Tîrnova, r. Dondușeni - pe 1 noiembrie toți moldovenii urmează să-și aleagă președintele. Pandemia însă nu a anulat-o nimeni, deocamdată, iar Comisia Electorală Centrală (CEC) pregătește un plan al votului pe timp de COVID-19. Instituția a anunțat că a elaborat o serie de instrucțiuni și așteaptă, până pe 15 august, propuneri de la părțile interesate. Între timp, în planul elaborat se numără măsuri ca distanța socială în secție, intrarea unui număr limitat de persoane, votarea cu măști și mănuși și chiar punerea semnăturii cu pixul personal. 

Potrivit CEC, documentul a fost remis pentru avizare Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP).

În vederea protejării alegătorilor ar putea fi implementate următoarele măsuri de protecție:

Publicitate

- Afișarea materialelor informative care promovează regulile de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii;- Atenționarea alegătorilor despre respectarea obligatorie a măsurilor de control și combatere a infecției 2019-nCov, stabilite de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică;- Atenționarea alegătorilor despre respectarea în perimetrul secție de votare a regulilor privind distanțarea socială și interdicția întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane;- Organizarea accesului fluidizat al alegătorilor la secția de votare;- Admiterea în incinta secției de votare a unui număr limitat de alegători;- Accesul alegătorilor în secția de votare și sediul organelor electorale doar cu echipament de protecție (măști, mănuși etc.);- Instalarea, la intrarea în secția de votare, în locuri vizibile și accesibile pentru alegători a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor.- Efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în secția de votare a fiecărui alegător;- Alegătorii se vor prezenta la secțiile de vot cu pixurile personale;

De asemenea, la intrare în localul secției de votare, s-ar putea instala, jos pe podea, câte un impregnat cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru dezinfectarea încălțămintei, iar în locuri vizibile și accesibile pentru vizitatori, dozatoare cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor.

Și campania ar putea suferi modificări. De exemplu, la depunerea documentelor pentru înregistrarea grupului de inițiativă se vor prezenta cel mult două persoane, iar la depunerea documentelor pentru înregistrare în calitate de candidat la alegeri, se vor prezenta candidatul însoțit de o persoană.

Întreaga listă de propuneri o puteți citi aici:

Comisia Electorală Centrală: Instrucțiuni privind COVID-19 by Capitolina Turculeț on Scribd

Astfel, CEC invită părțile interesate să înainteze, până la 15 august 2020, comentarii și propuneri pe marginea documentului. Acestea urmează să fie expediate către [email protected].

Reamintim că pe 6 septembrie vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar în satul Nucăreni, raionul Telenești și comuna Tîrnova, raionul Dondușeni. Totodată, pe 1 noiembrie 2020 va acea loc desfășurarea alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal