
Decizie CC: Președintele poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze premierul propus de o majoritate parlamentară formalizată
Curtea Constituțională (CC) a decis. Președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Totuși, acesta poate desemna un candidat după propriul plac dacă în Legislativ nu există o majoritate absolută.
・
Așadar, marja discreționară a președintelui la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată.
În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru.
În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele este obligat ca după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea.
Șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată, a notat CC.
Menționăm că deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a depus o sesizare în acest sens, cerând interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova.
Sesizarea deputatului a venit în contextul în care Partidul Platforma DA a elaborat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, care nu a trecut în Parlament.
Mai mult, formațiunea politică a spus că are deja pregătită garnitura unui nou Guvern, care să fie condus de un premier al Platformei DA. Până în prezent, au fost menționate candidaturile lui Andrei Năstase, Igor Munteanu și Alexandru Slusari pentru această funcție.