Organizarea și desfășurarea concursurilor pentru suplinirea funcțiilor de demnitate publică va putea fi înfăptuită conform unui Ghid în acest sens. Promo-LEX a lansat Ghidul de bune practici pentru ocuparea funcțiilor de demnitate publică. Acesta conține prevederi din cadrul legal național și aplicarea din cel internațional. De asemenea, conține metodele de desfășurare a concursurilor.
„Ghidul este o sinteza a celor mai bune practici pe care le-am analizat pe parcursul a patru ani. Una din lacunele care sunt acum e inexistența unor practici comune aplicabile concursurilor pentru suplinirea funcțiilor de demnitate publică. Sperăm că ghidul va fi unul util și va facilita completarea posturilor cât mai rapidă ca serviciul public să-și păstreze eficiența”, a menționat experta în domenii și autoarea ghidului, Mariana Kalughin.
Acesta este structurat în două capitole de bază, cadrul normativ în domeniu, care conține o trecere în revistă a celor mai importante prevederi și standarde la nivel național și internațional. Al doilea capitol ține de concurs și atribuțiile comisiei de concurs și conține niște recomandări în ceea ce privește principiile care arată cum trebuie organizat și desfășurat concursul propriu-zis.
Organizarea concursului are patru etape, cărora le revine anumite acțiuni concrete.
- Etapa Preparatorie – ceea ce ține de constituirea comisiei de concurs, elaborarea fișei postului, elaborarea anunțului privind lansarea concursului;
- Anunțarea concursului – publicarea concursului, oferirea tuturor informațiilor de rigoare;
- Recepționarea dosarelor de concurs;
- Admiterea la concurs – examinarea dosarelor.
„Termene etapelor trebuie să fie cât mai rezonabile, astfel încât participanții să-și poată pregăti dosarele de concurs, dar și comisia să evalueze și lucra cât mai eficient”, a subliniat autoarea.
Printre recomandările aduse la etapa de concurs, Mariana Kalughin a menționat că în cazul conflictelor de interese, membrul care identifică pentru sine conflict de interese să fie înlocuit sau exclus din procesul de luare a deciziilor ale acelor aspecte care ar favoriza un anumit candidat.
Evaluarea prezentării și cea a interviului urmează să se realizeze în baza a câtor cinci criterii. În cazul evaluării prezentării se regăsesc profunzimea, claritatea, abilitățile analitice, coerența și relevanța. Pentru evaluarea interviului se ia în considerare studiile și experiența, calitățile profesionale și personale, factorii motivanți și cei demotivanți, comportamentul și stilul de conducere.
„Recomandarea este ca fiecare dintre acestea să fie notate de la 1-10, astfel încât participantul la concurs să poată lua punctajul maxim de 100 de puncte. Apoi să se întocmească o listă cu cei care au obținut cel puțin de 75 de puncte, iar primul pe lista sa fie supus verificării de pre-angajare și să fie folosită informația ce se conține la ANI, CNA și SIS”, a susținut Mariana Kalughin.
Totodată, Ghidul conține și circa 20 de repede și cazuri care trebuie să fie examinate suplimentar, ca fiecare membru să aibă convingerea în ceea ce privește integritatea viitorului angajat.
Ghidul a fost elaborat cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru dezvoltare internațională. Acesta va putea fi accesat și online.
Vezi și aceste știri

Cerul s-a făcut verde. Imagini cu furtuna neobișnuită din SUA (FOTO)

Rusia îndeamnă R. Moldova să aibă o poziție echilibrată cu privire la primirea ajutorului militar din Occident
