Flashmob pentru susținerea agricultorilor: PAS cere declararea stării de urgență în agricultură și convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului

Flashmob pentru susținerea agricultorilor: PAS cere declararea stării de urgență în agricultură și convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului

„Salvăm Agricultorii!”, este mesajul pe care îl transmit mai mulți susținători și deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În frunte cu președinta formațiunii, Maia Sandu, aceștia au organizat un flashmob în fața clădirii președinției pentru a susține agricultorii. Astfel, Maia Sandu cere declararea stării de urgență în agricultură și convocarea de urgență a ședinței Parlamentului. Manifestanții au adus cu ei pancarte cu mesajele „Nică agricultură”, „2 miliarde pierderi, acțiuni – 0” și altele.

„În ultimele săptămâni, m-am întâlnit cu agricultorii din 25 de raioane, toată lumea se plânge de situația catastrofală din agricultură din cauza secetei enorme și din cauza altor calamități, în timp ce personajul din spatele acestui gard se plimbă cu opt mașini de lux pe arătura oamenilor ca să-și facă poze, fără să vadă tragedia din agricultură,”, a declarat Maia Sandu.

Președinta PAS acuză Guvernul că nu susține agricultorii cinstiți și că nu se iau măsurile necesare.

Publicitate

„Agricultorii cinstiți sunt sufocați de controale, dobânzi înalte, gospodăriile conduse de oameni cinstiți trebuie să concureze cu companiile unor funcționari care prin interpuși au pus mâna pe pământuri și mănâncă cele mai multe subvenții și ajutoare care vin pentru agricultură” a mai spus lidera PAS.

„Potrivit primelor estimări, pierderile sunt de peste 2 miliarde de lei, iar guvernul promite 100 de milioane de lei, o picătură într-o mare de nevoi”, a mai spus aceasta.

Inițiatorii flashmob-ului solicită convocarea ședinței Parlamentului și decretarea stării de urgență în agricultură. De asemenea, lidera PAS a cerut să fie alocat cel puțin un miliard de lei pentru susținerea agricultorilor, iar în cazul în care pentru acest scop nu sunt suficiente resurse financiare, să fie luat un împrumut de la partenerii externi și să fie supus moratoriu pe procedura de insolvabilitate în agricultură.

Potrivit deputaților PAS, printre cele mai comune probleme ale agricultorilor sunt monopolurile create de importatori și distribuitori de fertilizați la prețuri ridicate și legea TVA aplicată într-un mod abuziv.

În cazul în care nu vor opțiune un răspuns, Maia Sandu a mai adăugat că peste o săptămână jumate vor chema oamenii la un alt protest.

Amintim că, Guvernul promite să susțină pierderile înregistrate de agricultori prin subvenții financiare adăugătoare. În cadrul unei conferințe de presă premierul Ion Chicu a precizat modul în care vor fi repartizate cele 100 de milioane de lei, destinate pentru fermierii afectați de secetă, și a adăugat că din haznaua statului voi fi alocate și resurse suplimentare pentru agricultorii care vor înregistra pierderi mari.

AGORA precizează că și Deputații Pro Moldova au solicitat declararea stării excepționale în agricultură și aprobarea unui pachet de măsuri pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă. În acest scop, liderul Andrian Candu spunea că va propune opoziției organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Anterior, și deputații Platformei DA au cerut convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului privind situația dezastruoasă din agricultură în urma calamităților naturale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal