„Pe vremuri, era unul din cele mai frumoase lacuri, însă, nu putem spune asta și acum”. E una din opiniile chișinăuienilor despre zona din apropierea Bisericii de Lemn și Grădinii Zoologice, mai numită „Vosmiorka” în popor. Teritoriul se află în gestiunea Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală încă din anul 1992. Conducerea muzeului spune că a pregătit un proiect de transformare a regiunii în atracție turistică în anul 1995, însă din cauza lipsei surselor financiare, lucrările au fost stopate, iar întreținerea lacului și teritoriului se face la limita posibilităților. În același timp, municipalitatea spune că nu are gând să se implice, întrucât teritoriul nu îi aparține, însă, are în grija sa parcul „Valea Farmecelor”, o pădure în aceeași zonă.
Astfel, potrivit vicedirectorului Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, Teodor Candu, în gestiunea sa se află 170 de hectare de teren din apropierea Grădinii Zoologice, bulevardul Dacia și care se întinde până aproape de comuna Băcioi. În anul 1995, conducerea muzeului a pregătit un proiect amplu de dezvoltare a zonei într-o atracție turistică, numită Muzeul „Satului”. Până în acest moment, administrația a reușit să restaureze moara de vânt din satul Opaci, care a fost distrusă într-un incendiu, Biserica din Lemn și alte locații.
La fel, urmează să fie instalate și construite alte monumente și edificii în zonă, însă nu este prevăzut un buget dedicat întreținerii și amenajării lacului și teritoriului din preajmă.
„În anul 1995, prin decretul prezidențial, respectivul muzeu a fost fondat și și-a început activitatea prin documentare și pregătirea proiectului, planului de dezvoltare a respectivei zone.Acest plan de dezvoltare presupunea împărțirea zonei respective pe zone etnografice care urmau să fie dezvoltate, cum ar fi zona Centru, Nord, Sud, zona subcarpatică, zona din stânga Nistrului. Nu am lăsat mâinile în jos, să închidem și să punem cruce pe acest proiect. Este un proiect de anvergură și interesant, care trezește interes publicului și poate să îl trezească. Acum suntem în așteptarea rezultatelor unui proiect care să demareze construcția unor edificii, ceea ce ne va permite să aducem echipa Muzeului „Satului” pe loc”, a declarat Teodor Candu.
Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală dispune de un buget de peste 9.000.000 de lei. Conducerea instituției spune că pentru reamenajarea zonei și a lacului este nevoie de resurse financiare substanțiale.
„Răspunsul este unul așa. Lipsa resurselor financiare care să fie direcționate în acest sens pentru dezvoltare și existența altor priorități, altor probleme care necesitau o urgentă soluționare. Pentru intervenție în zona respectivă sunt necesare resurse financiare. De exemplu, după evenimentele din aprilie 2017, când mulți dintre arborii din zonă au fost afectați, s-a intervenit pentru evacuarea arborilor. În rest, încercăm să urmărim la maxim situația din regiune, dar este așa cum este. Pentru curățirea lacului este necesar un proiect și sunt necesare resurse destul de consistente de care muzeul nu dispune”, a mai spus Teodor Candu.

Chișinăul are un parc, numit „Valea Farmecelor”
Contactați de AGORA, reprezentanții Direcției Spații Verzi din cadrul Primăriei Chișinău au spus că nu se implică în lucrările de întreținere a zonei, numită „Vosmiorka”, întrucât nu le aparține. În schimb, municipalitatea deține în posesie un alt teritoriu din apropiere, cu o suprafață de peste 53 de hectare.
E vorba de un parc mai puțin cunoscut sau chiar deloc chișinăuienilor, numit de CMC, în anul 2000, „Valea Farmecelor”. Au trecut 20 de ani, iar aici rămâne a fi o pădure. Reprezentanții primăriei au declarat că nu sunt planificate lucrări sau proiecte de amenajare a parcului din cauza lipsei surselor financiare sau a altor priorități.

În aceeași ordine de idei, oamenii spun că starea zonei lacului și pădurii, mai numită „Vosmiorka”, s-a înrăutățit în ultimii ani.
„Cred că este uitat de autorități. Dacă o să faceți un cerc, o să vedeți mizeria, gunoiul care e aici, o să vi se ridice părul din cap.Merită să fie curățit un pic acest iaz. Ar fi bine să instaleze niște tomberoane și să ia măsuri contra oamenilor care aruncă gunoi peste tot”.
„E mult mai murdar decât era în anii 90. Vedeți ceva nou acum? Eu nu văd nimic, doar crește buruianul și atât”.
„Am avut posibilitatea odată să facem niște filmări pentru un clip și am văzut că e mizerie mare. Cineva spunea că acest lac era unul din cele mai frumoase pe vremuri. Acum nu pot spune asta. Eu cred că lumea dacă ar fi mai prietenoasă și mai ales cei care vin în aproape fiecare duminică aici. Dacă ar strânge din urma lor sau să zică într-o zi că „hai să luăm o parcelă și să facem ordine”. Asta depinde de lume și nu doar de autorități”.
„Aceasta era o zonă de odihnă. Era totul îngrijit, nu erau incendii. Era pază și un serviciu care se ocupa de sănătatea oamenilor. Acum,acest serviciu nu este pentru că e scump.Dacă ați fost în vale, acolo nu poți să treci, mai ales când plouă. Totul se inundă și oamenii nu se pot deplasa acolo. El există de aproape 50 de ani și au planificat să îl dezvolte în viitor”.
Potrivit Ministerului Culturii, nu este prevăzut un buget separat pentru întreținerea și amenajarea zonei. În anul bugetar 2020, s-au cheltuit 500 mii de lei pentru elaborarea documentației de рrоiесtаrе а două edificii care vor fi rеstаurаtе și montate în zonă. Lucrările de întreținere și curățenie sunt realizate din bugetul general al Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, uneori, cu implicarea voluntarilor.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Bucureștiul va oferi 846 de mii de euro pentru renovarea parcului „Alunelul”

Mai multe gherete din parcul „Valea Trandafirilor” vor fi înlăturate. Ceban: „Trebuie să rămână doar 11”

Ceban, despre stadionul de plajă din Parcul „La Izvor”: Aproape este gata și va fi dat în exploatare în curând (FOTO)

Accesul pe trotuarele bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt va fi blocat pentru toți șoferii. Ceban: „Cu parcările o să vedem ce facem”

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei
