Scolioza, durerile de coloană și chiar monturile pot avea o cauză la care puțini dintre noi se gândesc. Felul în care pășim. Care este explicația sau la ce trebuie să fim atenți ne-a explicat specialistul în kinetoterapie.
Viorel Mastac este kinetoterapeut. Consultă în medie cel puțin opt pacienți pe zi, iar pentru a afla cauza durerilor examinează în totdeauna felul în care aceștia pășesc. Dacă avem arcul plantar înalt și există și o rigiditate a tălpii, tendimnța este să călcăm prea mult în exterior.
Felul în care pășim afectează coloana vertebrală
„Totul se începe de jos în sus. Se începe cu schimbările în articulația genunchiului. Se schimbă mai departe poziția genunchiului și articulația femurală. Până la urmă duce la schimbări a mușchilor bazinului, iar mai apoi și regiunea lombară. Foarte des, de la aceea că noi nu mergem corect, nu pășim corect și postura coloanei vertebrale nu este corectă”, explică kinetoterapeutul.
La ce trebuie să fim atenți
„Coloana vertebrală ne este afectată de mulți factori. Unii dintre ei sunt faptul: cât noi mergem, cum este încălțămintea., cum punem piciorul, talpa. Când mergem nu trebuie să batem în călcâi. Mersul corect este atunci când fixarea tălpii este pe partea laterală a tălpii, după care trecerea în degete”, mai spune specialistul.
Mersul greșit poate duce la scolioză sau coxartroză. Pe lângă aceasta pot apărea și probleme la genunchi, menisc, tendoane sau discuri intervertebrale.
„Când încălțămintea e cu talpa dură, evident că trebuie să ne așteptăm la dureri de spate și complicații la coloana vertebrală, pe articulațiile femurale și pe articulațiile genunchilor”, mai menționeaz Viorel Masta.
Cum stăm corect la masă
„Eu nu stau încovoiat. Dacă nu îmi este comod așa, eu mi-am schimbat altfel poziția, iar tapla la mine este înainte de genunchi. Niciodată eu nu țin tălpile sub scaun. Al doilea lucru pe care îl fac este să-mi fixez spatele drept, iar după asta m-am fixat în antebraț. Atunci toată greutatea spatelui este pe umeri și pe mâini. Mie îmi este comod pentru că eu în această poziție eu nu sunt încordat”, precizează kinetoterapeutul.
Postura greșită duce la spondiloză cervicală
„Atunci când noi stăm încovoiați, noi formărm supraîntinderea la o regiune și nu permitem să lucreze altă regiune. Partea care se supraîntinde pierde din rezistență, după care peste un timp se formează zona de inflamație pe zona de fixare a mușchilor”
Cum ne-a afectat pandemia
„După pandemie, cu părere de rău sunt foarte multe adresări. Dacă înainte la noi se adresau pacienții la care dereglările deja erau severe. De exemplu, cu hernii de disc, cu dureri de articulații. Acum se adresează pacienții care foarte mult timp nu au făcut nimic. Practic toți au fost izolați. Maximum ce făceau era să iasă până în curte. Nu au făcut mișcare practic deloc. Au stat doar în fața calculatorului sau a televizorului și nu au făcut nimic”, spune medicul.
Pentru a corecta aceste probleme, unii specialiști recomandă pe lângă recuperare medicală și talonete persoanlizate. În plus, să nu uitați să mergeți cât mai mult timp delsculț pe iarbă sau pe pământ și să purtați încălțăminte comodă cu talpă flexibilă.
Vezi și aceste știri

Reacții la acuzațiile lui Ceban. Andrei Spînu: „În oglindă vei vedea vinovatul”. Guvernul: „Problemă creată de proasta gestiune a unei instituții municipale”

Încep procesele pentru construcția Spitalului Regional Bălți: Construcția va fi pe 5 ha de teren în localitatea Corlăteni. Suma prevăzută - 107 mil de euro
