Cu 100 de euro în pașapoarte, moldovenii trec de controalele COVID-19 impuse la frontieră și ajung în Italia

Cu 100 de euro în pașapoarte, moldovenii trec de controalele COVID-19 impuse la frontieră și ajung în Italia

În ciuda restricțiilor epidemiologice la frontiere, moldovenii găsesc soluții pentru a ajunge în Italia și să evite toate controalele privind COVID-19. Presa italiană scrie că aceștia oferă câte 100 de euro inspectorilor pentru a intra ilegal pe teritoriul țării. 

Presa italiană, citată de Ziarul de Gardă, scrie că în ciuda interdicțiilor actuale care îi împiedică pe toți cei care vin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est, inclusă în lista țărilor expuse riscului din cauza numărului mare de infecții din Covid-19, să ajungă în Italia, cetățenii moldoveni totuși ajung în peninsulă fără să țină cont de controalele anti-Covid-19, iar asta, potrivit presei italiene, pentru că „situația a ieșit de sub control autorităților”.

Zboruri blocate din și spre Moldova: cetățenii ajung în Italia cu autobuzul

Il Giornale scrie că în ciuda blocării zborurilor către și dinspre R. Moldova, cu o interdicție completă a tranzitului în peninsula italiană pentru toți cei care vin din țara inclusă în „lista neagră” a guvernului italian, mulți cetățeni moldoveni au reușit să ajungă în Italia prin simpla călătorie cu autobuzul.

Publicitate

Călătorii dau mită la polițiști la granița cu România: Pun banii în pașapoarte

La „Repubblica” vorbește despre vehiculele care au plecat de la Chișinău și au ajuns fără nicio problemă în capitala italiană, Roma. Potrivit sursei citate, călătoriile pasagerilor cu autobuzul sunt bine organizate, care includ deseori și mita pentru polițiști la granița cu România.

Presa din peninsulă menționează că pasagerii de la bordul autobuzelor care pornesc de la Chișinău oferă polițiștilor de la frontieră bani ascunși în pașapoarte.

În acest context, presa din Italia menționează că și în această perioadă, când R. Moldova se află pe „lista neagră” a guvernului italian, mai multe agenții din R. Moldova publică pe Facebook anunțuri despre efectuarea curselor de la Chișinău către Roma, Milano, Trento, Treviso sau alte orașe italieni. Potrivit anunțurilor citate de presa italiană, pentru a ajunge acum în Italia sunt suficienți 100 de euro.

Tot Il Giornale scrie că într-o piață de la Roma, zilnic ajung autobuze înmatriculate în R. Moldova, care aduc zeci de pasageri.

Echipa La Repubblica a discutat cu unul dintre șoferii de autobuz.

„Suntem aici în fiecare sâmbătă și duminică până la 14:00. Zborurile sunt anulate, dar cu autobuzul putem ajunge în Italia. Cu 100 de euro și pasagerul ajunge în Italia. Plecăm miercuri de la Chișinău, iar în 34 de ore ajungem la Roma”, a menționat șoferul.

Singurul obstacol posibil întâlnit de călători, după cum menționează presa italiană, ar putea fi verificările la frontiera Giurgiulești, la granița R. Moldova cu România, dar, potrivit La Repubblica, unii gardieni acceptă bani pentru a trece cu vederea încălcările.

„Pot fi 50 de euro, dar chiar și mai mult, depinde de agent și de cât de mult șoferul decide să pună în buzunar. Vorbim despre cel puțin 3 mii de euro care intră în buzunarele vameșului. Astfel, odată ce autobuzul a intrat în Europa nu mai există pericol, autobuzele nu sunt niciodată oprite”, dezvăluie unii informatori pentru La Repubblica.

Reprezentații Ambasadei R. Moldova în Italia precizează printr-o notă informativă actualizată, emisă la patru august, că cetățenii moldoveni care dețin doar pașaport biometric nu pot intra în Italia în scopuri turistice, vizite la rude sau prieteni, iar cetățenii moldoveni care dețin permis de ședere pot intra în Italia doar dacă în ultimele 14 zile nu au tranzitat R. Moldova.

Pe data de 1 august, Italia a prelungit restricțiile de intrare pe teritoriul țării pentru persoanele care vin din Republica Moldova. Printr-o ordonanță a Ministerului Sănătății de la Roma din 30 iulie, restricțiile existente au fost extinse până la data de opt august.

În Italia, starea de urgență a fost prelungită până pe data de 15 octombrie. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 29 iulie, de către Parlamentul italian pentru a facilita luarea deciziilor de către Guvern în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal