Seceta din anul agricol 2019-2020 a provocat pagube de ordinul milioanelor de lei pentru agricultorii care au investit în suprafețe mari de cereale, porumb și floarea-soarelui. Este și cazul gospodăriei agricole „AgroComplex” din raionul Ungheni, unde 450 de hectare de porumb vor ajunge...îngrășământ pentru sol. „Statul nu o să poată să-i ajute pe toți, dar ar fi bine să fie unele pârghii ca reeșalonarea creditelor pentru a susține agricultorii”, spune conducătorul gospodăriei agricole, Oleg Petrache.
Investițiile se estimează la 6 mii lei pentru un hectar
Pentru a cultiva un hectar de porumb și ca lucrările să se facă calitativ, este nevoie de investiții de 6-7 mii de lei, estimează Oleg Petrache.
„Dacă luăm tot lanțul tehnologic, începând de la prelucrarea solului, introducerea îngrășămintelor, cultivatul, semănatul, lucrul cu erbicidele, cultivarea, iar introducerea îngrășămintelor, adică s-au făcut investiții mari pentru a obține un rezultat bun”, estimează agricultorul munca depusă pe câmpul de porumb. Rezultatele așteptate erau de cel puțin 8 tone de grăunțe la un hectar de porumb.
450 de hectare de porumb, compromis 100%
„În realitate n-o să putem strânge niciun grăunte. Roadă n-o să fie și e compromisă la 100%. Aceeași situație este pe toate câmpurile. Practic sunt identice toate 450 de hectare pe care gospodăria le are însămânțate cu porumb”, spune conducătorul gospodăriei agricole „AgroComplex”.
Seceta a lovit pe neașteptate. La sfârșitul lunii iunie lanul de porumb bucura privirea.
Irigarea nu a fost posibilă. Porumbul va rămâne drept îngrășământ pentru sol
Cultura, însă, nu a putut fi salvată nici prin irigare. „Pe o suprafață de teren am încercat să irig, însă din cauza temperaturilor mari, când se începe evaporarea apei porumbul se usucă și n-am putut iriga când temperatura la sol era 46-48 C”, explică agricultorul.
Mai mult de atât, plantele nu pot fi folosite nici pentru producerea hranei pentru animale. „Pentru furajer tot sunt niște tehnologii, pentru că tot trebuie să aibă și un grăunte porumbul. Am consultat pe cei care au ferme de vaci și nu sunt cointeresați în acest porumb pentru siloz în mâncarea vacilor”, constată Oleg Petrache.
În rezultat, în acest an, porumbul de pe cele câteva sute de hectare va fi triat și va rămâne pe câmp drept îngrășământ pentru sol.
Agricultorul este conștient că nu-și va putea recupera investițiile
Agricultorul a pregătit întreg setul de acte pentru suport din partea statului. Totuși, este conștient că nu-și va putea recupera toate investițiile. În plus a adunat și datorii.
„Toți speră că va fi ajutorul acesta, însă în realitate, statul nu o să poată să-i ajute pe toți și în măsură deplină conform pierderilor ce le-au suportat agricultorii. Ar fi bine ca din partea statului să existe pârghii și mecanisme ca cei care au credite bancare să fie reeșalonate. Să fie introdusă o stare de forță majoră în domeniul agriculturii ca plățile împrumuturilor să fie amânate, pentru că nimeni nu se eschivează de la plata impozitelor. Totodată, să putem accesa credite mai ieftine ca să ne pregătim pentru următorul an”, spune agricultorul.
Acesta speră să acopere o parte din datorii din contul culturii de floarea-soarelui, care a fost afectată mai puțin de secetă. Deasemeni, agricultorul se gândește să acceseze credite.
Seceta a afectat lanurile de porumb din toată țara
Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului constată că seceta a produs pagube pe întreg teritoriul țării.
„Avem o situație mai grea ce ține de culturile de grupa a doua ca porumbul și floarea-soarelui deoarece deja acestea suferă de secetă nu doar în centru sau sudul țării, dar și în partea de nord se atestă suprafețe afectate”, susține Vasile Șarban, șef de direcție în cadrul MADRM. În scop de susținere a agricultorilor, Comisiile locale pentru Situații Excepționale în baza cererilor agenților economici se instituie și deja analizează suprafețele afectate pentru a stabili măsuri de suport.
De altă parte, în urma discuțiilor cu sectorul bancar, reprezentanții băncilor s-au arătat deschiși să susțină agricultorii prin măsuri de reeșalonare a creditelor.
„Va fi examinată posibilitatea de restituire a TVA pentru agenții economici plătitori, vor fi examinate posibilitățile de examinare a identificării semințelor pentru culturile de toamnă, se va examina înlăturarea barierelor privind importul materialului semincer.
E clar că nu putem să facem magie ca să fie totul și deodată vizibil. Și e clar că n-o să putem satisface necesitățile fiecăruia. Dar vă asigur că se caută mijloace de a ajuta și a amortiza aceste pierderi a producătorilor agricoli”, a adăugat Vasile Șarban.
Vezi și aceste știri

Seceta și-a pus amprenta pe culturile agricole: Producția de grâu, mică în sudul țării

Flashmob pentru susținerea agricultorilor: PAS cere declararea stării de urgență în agricultură și convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului

Câți bani va aloca Guvernul pentru a susține agricultorii și ce sume vor primi fermierii pentru fiecare hectar compromis

Zeci de agricultori au ieșit cu tractoarele să protesteze pe traseul național (LIVE)

Î.S. Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei vor primi asistență tehnică în valoare de 800 mii de euro din partea Franței

CNAM: Anul trecut s-au realizat 108 operații de transplant, fiind alocate patru milioane de lei
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
