
Parlamentul i-a cerut Comisiei de la Veneția un aviz cu privire la noile modificări în Codul Electoral
Parlamentul Republicii Moldova a solicitat avizul Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de lege privind modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale, votat în prima lectură, în luna iulie curent.
・
Deputații Comisiei juridice, numiri și imunități au avut o întrevedere cu experții Comisiei de la Veneția. Socialistul Vasile Bolea, președintele comisiei, a dat asigurări experților că proiectul are ca obiectiv „îmbunătățirea procesului electoral din Republica Moldova și ajustarea unor prevederi ale Codului electoral la normele Codului administrativ”.
De altă parte, deputații Sergiu Litvinenco (PAS), Dinu Plîngău (Platforma DA) și Denis Ulanov (PP Șor) și-au exprimat îngrijorarea față de unele prevederi și graba cu care este promovat respectivul proiect de lege, precizând că există temeri în legătură cu aplicarea corectă a noilor prevederi legislative pentru a asigura un scrutin liber și corect.
Experții Comisiei de la Veneția au discutat și cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Consiliului Audiovizualului, Coaliției ONG-urilor, oficiului Avocatul Poporului și cu șeful Delegației UE la Chișinău.
Reamintim că proiectul de modificare al Codului Electoral a fost elaborat de câțiva socialiști și a fost votat rapid în prima lectură pe 9 iulie. Acesta prevede o serie de schimbări, cum ar fi faptul că concurenții electorali pot fi excluși din cursă de Comisia Electorală Centrală (CEC), în loc de instanță, iar programul votării se scurtează cu două ore. Totodată, se include posibilitatea ca alegerile să poată fi organizate în alte zile decât duminică.
Potrivit proiectului, furnizorii de servicii media care nu participă la reflectarea campaniei electorale și, respectiv, nu sunt monitorizați de Consiliul Audiovizualului, nu au dreptul să plaseze publicitate electorală.
Mai multe prevederi ale proiectului le puteți vedea AICI.
Prima lectură a stârnit discuții aprinse în Parlament, principalele nemulțumiri ținând de scurtarea programului din ziua votării cu două ore. Bunăoară, deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu a acuzat că socialiștii „au băgat vreo trei șopârle” și „au făcut de nimic proiectul”.