O altă casă nedeclarată de directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor și cum și-a angajat nepotul într-o funcție la un penitenciar (ZdG, VIDEO)

O altă casă nedeclarată de directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor și cum și-a angajat nepotul într-o funcție la un penitenciar (ZdG, VIDEO)
Foto: Ziarul de Gardă

Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, a ajuns din nou în atenția jurnaliștilor de investigație după ce au descoperit că acesta deține o altă casă în capitală pe care nu a declarat-o. Asta în condițiile în care anterior, tot Ziarul de Gardă, a scris că funcționarul locuiește într- casă de lux din comuna Dumbrava care nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale. În același timp, jurnaliștii au intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat să ofere o reacție în acest sens. 

Pe 25 iunie, curent, ZdG a publicat un articol în care dezvăluia că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile de avere, fiind scrisă pe numele mamei sale.

În schimb, directorul adjunct de la ANP indica în declarații, începând cu 2014, „donații de la rude” în valoare totală de 60 de mii de euro. Tot în articolul din iunie, se scria că Serghei Demcenco a fost găsit vinovat de instanța de judecată de nedeclararea unui conflict de interese și că de numele său se leagă o condamnare a R. Moldova la CtEDO.

Casa nedeclarată de la Dumbrava

După publicarea primului articol, ZdG a constatat că Serghei Demcenco a mai omis un imobil din declarațiile sale de avere, depuse în ultimii ani. Cea de-a doua casă nedeclarată este amplasată la Dumbrava, localitate care oficial face parte din comuna Trușeni, dar care, de facto, se află în imediata apropiere a sectorului Buiucani, Chișinău.

Foto: Ziarul de Gardă 

Potrivit datelor din actele cadastrale, casa are o suprafață oficială de doar 60 m.p. și este construită pe un teren de 6 ari, care are destinația de lot pomicol. În realitate, însă, casa este mult mai spațioasă, în curte fiind construită și o anexă, care nu este înregistrată la Cadastru.

Familia Demcenco deține această casă încă din 2007, când 1/2 din bunul imobil a fost înregistrat pe numele soților Ala și Serghei Demcenco, iar cealaltă jumătate – pe numele părinților – Galina și Mihail Demcenco. Ulterior, după decesul tatălui lui Serghei Demcenco, partea acestuia a fost moștenită de soția sa, Galina, astfel încât, în prezent, imobilul este deținut în mod egal de soții Ala și Serghei Demcenco și de mama acestuia – pensionară.

Foto: Ziarul de Gardă 

Imobilul de la Dumbrava a fost indicat doar în declarațiile de avere și interese personale depuse de Serghei Demcenco pentru anii 2014-2016. Ulterior, începând cu 2017, când Demcenco ocupa deja funcția de director adjunct al ANP, imobilul de la Dumbrava nu a mai fost declarat. (declarații pentru 20172018 și 2019).

Curtea de Apel Chișinău: Demcenco, vinovat

ZdG a scris la sfârșit de iunie că, printr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău din 27 martie, curent, Serghei Demcenco a fost recunoscut vinovat de nedeclararea conflictului de interese.

Mai exact, potrivit ordonanței care a stat la baza pornirii procesului contravențional, Serghei Demcenco, fiind director adjunct al ANP, „a exercitat presiuni asupra lui Mîrzac Sergiu, astfel încât ultimul, în perioada decembrie 2018-ianuarie 2019, să desfășoare, formal, un concurs de promovare în funcția de șef al secției logistică și administrare a Penitenciarului nr. 8 Bender a angajatului ANP Papca Mihail”, nepotul lui Demcenco de pe soră.

Deși instanța a stabilit că „vinovăția lui Demcenco Serghei a fost pe deplin probată”, procesul contravențional de acuzare a lui Serghei Demcenco a fost încetat în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere contravențională.

Nefiind de acord cu hotărârea Judecătoriei Chișinău, Demcenco, prin intermediul avocatului său, a declarat recurs. Pe 1 iulie, curent, însă, Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea primei instanțe prin care Demcenco a fost recunoscut vinovat de nedeclararea conflictului de interese, decizia fiind una irevocabilă.

ANI: Demcenco, nevinovat

Cazul angajării nepotului lui Demcenco, în urma presiunilor exercitate de acesta asupra directorului adjunct al Penitenciarului nr. 8 Bender (care, în acel moment, exercita și interimatul funcției de director) a făcut și obiectul unui control inițiat de Inspectoratul de Integritate al ANI.

Printr-un act de constatare emis la 20 mai 2020, dar publicat pe site-ul ANI abia pe 29 iulie, se confirmă că, atunci când a semnat acte în privința nepotului său, Mihail Papca, „Demcenco Serghei nu s-a aflat în conflicte de interese reale și nu a admis conflicte de interese”.

Astfel, inspectorul superior de integritate, Ada Griciuc, cea care a efectuat controlul respectării regimului juridic al conflictelor de interese în privința lui Serghei Demcenco, a dispus încetarea procedurii de control. Argumentul pe care inspectorul de integritate și-a bazat decizia a fost că, potrivit Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare, funcţionarii publici cu statut special sunt în conflict de interese dacă „urmează să soluționeze cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice cu care sunt soț/soție ori rude de gradul I”. „La caz, se observă că dl Demcenco Serghei nu este rudă de gradul I cu Papca Mihail”, se spune în Actul de constatare semnat de Ada Griciuc. 

Indicații cu caracter licențios pentru promovarea nepotului

După publicarea în ZdG, pe 25 iunie, a articolului în care era vizat Serghei Demcenco, pe adresa redacției au venit mai multe mesaje în care ne erau semnalate diverse nereguli din sistemul penitenciar la care Demcenco ar fi părtaș. Am primit mesaje de la deținuți, de la actuali și foști angajați ai ANP, dar și de la angajați din alte structuri de forță ale statului.

Unul dintre aceste mesaje conținea câteva fișiere audio despre care cel care ni le-a trimis afirmă că sunt înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre Serghei Demcenco și Sergiu Mîrzac, făcute în perioada în care șeful adjunct de la ANP încerca să-și promoveze nepotul în funcția de șef al secției Logistică și administrare a Penitenciarului nr. 8 Bender, condus atunci de Mîrzac.

Din înregistrările audio iese în evidență limbajul vulgar folosit de Demcenco în raport cu subalternul său. 

S. D.: Uăi, da’ „cadrovicika” ta, din cadre, cum îi spune? 
S. M.: S**u M***a
S. D.: Dar cine a adus-o?
S. M.: Pe timpul lui domnul Buzu a venit. 
S. D.: Buzu, da? Eu tot țin minte că Buzu cred că… Dar tu cu dânsa ce, nu discuți?
S. M.: Discut, dar eu pe tema asta n-am deschis cărțile că… 
S. D.: Dar tu cu dânsa ai discutat la tema asta sau nu?
S. M.: Am discutat că este om, dar cine și cum – nu, n-am discutat.
S. D.: Aha…
S. M.: Și în ziua ceea când v-am sunat eu… 
S. D.: Du-te, uăi, și-i spune că este lucrător de-al nostru b****i. (…) Lămurește-i normal. Dacă ea-i incompetentă, eu am să găsesc om competent în locul ei.
S. M.: Nu, nu, nu. Ea-i destul de competentă.
S. D.: Ți s-o dat indicația, ia și sună și discută cu cadrele b****i de la ANP, dar nu așa cum vrea ea.

În timpul unei alte discuții, ajunse în posesia ZdG, Demcenco îi cere lui Mîrzac să scrie un raport detaliat despre activitatea sa pe parcursul săptămânii.

S. D.: Tu cu ce te ocupi?
S. M.: Cu lucru, lucrez. 
S. D.: Cu ce lucru? 
S. M.: Cu indicațiile domnului director, cu situația operativă la control.
S. D.: Ia să-mi scrii tu cu ce te-ai ocupat toată săptămâna. Vreau să știu.
S. M.: Am înțeles.
S. D.: Scrii un raport, o notă informativă cu ce te-ai ocupat tu în fiecare zi.
S. M.: Am înțeles.
S. D.: Și după asta să te duci cu hârtia asta la ministru cum ai vrut tu.
S. M.: Nu am eu de gând să mă jelui nimănui, Serghei Mihailovici.
S. D.: Tu f**e capul b***i, dar mai puțin bi. Tu ești prea „delovoi” (fudul) b**i.
S. M.: Nu de asta, dar parcă am vorbit, Serghei Mihailovici…
S. D.: Eu ți-am spus b**i, tu prea multă atenție atragi asupra ta, „avtoritet” h***v ce ești tu.
S. M.: Eu v-am rugat doar, mie-mi trebuie concediu…
S. D.: Avtoritet h***v ce ești tu. Să știi, pentru mine gata, s-o terminat. Ia și scrie b**i, oficial o să discutăm. Și să te duci b***i cu prim-ministrul să discuți b***i.
S. M.: Eiii, ce am eu cu prim-ministrul?
S. D.: „Vseo” (gata) bi. Eu ți-am spus b**i, ia și scrie raport cu ce te-ai ocupat săptămâna trecută.

Contactat de ZdG, Sergiu Mîrzac a ezitat inițial să discute cu noi, arătându-se mirat că înregistrările telefonice au ajuns la noi. Acesta a confirmat totuși că astfel de discuții au avut loc între el și Demcenco însă a refuzat să ne ofere detalii: „Sunt hotărârile instanțelor pe acest caz, eu mai multe nu vreau să comentez”, ne-a spus Mârzac.

Investigația integrală o găsiți aici. 

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Investigație Ziarul de Gardă. Casa impunătoare și nedeclarată a socialistului Corneliu Furculiță: „Nu este finalizată și nu poate fi încă înregistrată la cadastru” (VIDEO)

Investigație Ziarul de Gardă. Casa impunătoare și nedeclarată a socialistului Corneliu Furculiță: „Nu este finalizată și nu poate fi încă înregistrată la cadastru” (VIDEO)

Istoria timp de 16 ani a Ziarului de Gardă, inclusă în Cartea Albă a mass-mediei. Un săptămânal de investigații creat datorită prieteniei dintre două jurnaliste

Istoria timp de 16 ani a Ziarului de Gardă, inclusă în Cartea Albă a mass-mediei. Un săptămânal de investigații creat datorită prieteniei dintre două jurnaliste

VIDEO. Jurnaliștii de la „Ziarul de Gardă” nu au fost lăsați să-și facă meseria la Orhei. Le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul „OrheiLand”

VIDEO. Jurnaliștii de la „Ziarul de Gardă” nu au fost lăsați să-și facă meseria la Orhei. Le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul „OrheiLand”

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  EDITORIAL | Ghetele albe de la Bruxelles și stiletto de la Jora de Mijloc
 • 2
  Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
 • 3
  În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
 • 4
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.