Condițiile climatice din lunile mai-iunie au fost favorabile pentru dezvoltarea unui dăunător, care afectează peste 200 de specii de plante, inclusiv pomii fructiferi. Este vorba despre omida păroasă a dudului din prima generație, fiind înregistrată pe cca 31,5% de suprafețe de fâșii forestiere în raioanele Drochia, Rîșcani, Sângerei, Ceadâr Lunga, etc, cu o populare de până la 20-30% de pomi. La finele lunii iulie au apărut fluturii din generația nouă, cu intensitatea zborului sporită în majoritatea raioanele din republică, anunță specialiștii.
Omida păroasă a dudului - Hiphantria Cunea, este un dăunător polifag, care atacă în stadiul de larvă peste 200 de specii de plante, inclusiv pomii fructiferi. Preferă în mod deosebit arțarul, salcâmul, prunul, mărul, gutuiul, caisul, vișinul, nucul, vița de vie, iar în anii cu dezvoltare în masă se poate întâlni la porumb, floarea soarelui, soia și alte culturi.
Larvele omizii păroase a dudului sunt deosebit de păgubitoare, ele rod limbul frunzelor complet. În cazul atacurilor puternice se produce defolierea totală a pomilor.
Fluturii din prima generație încep a zbura la sfârșitul lunii aprilie, depunând ouăle pe dosul frunzelor, câte 400-800 într-un loc. Larvele apar după 8 - 20 zile și trăiesc în cuiburi mici, formate din 2 - 3 frunze, unite prin fire de mătase. Pe măsură ce frunzele din interiorul cuibului sunt consumate, cuibul se mărește până la jumătate de metru, prin încorporarea și a frunzelor din vecinătate. La sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie omizile părăsesc cuiburile în căutarea de scorburi, crăpături, scoarță exfoliată etc., unde se transformă în pupe, înfășurându-se într-un cocon mătăsos.

Pe parcursul lunilor iulie-august zboară fluturii din generația nouă, care dau naștere la generația a doua de omizi. Acestea se hrănesc în decursul lunilor septembrie-octombrie și ajung la completă dezvoltare. Această generație de omizi este și cea mai periculoasă, deoarece pomii puternic atacați în timpul iernii iernează slab.
Specialiștii de la ANSA susțin că este necesar de a efectua permanent verificări privind apariția cuiburilor cu omizi la speciile de plante preferate (dud, arțar american, prun, etc.).
Totodată, se recomandă instalarea de brâie-capcană în jurul trunchiului pomilor pentru captarea larvelor și distrugerea acestora. La apariția primelor cuiburi de omizi, se impune tăierea și distrugerea acestora, sau arderea lor cu prăjini lungi, prevăzute cu cârpe îmbibate în motorină. În livezile tinere la necesitate se va aplica un produs recomandat pentru cultura dăunată.
În cazul când nu s-au efectuat măsurile mecanice corespunzătoare și larvele s-au împrăștiat în coroana pomilor, se impun tratamente cu produsul biologice.
Totodată, specialiștii avertizează, că nu se tratează chimic pomii, a căror fructe sunt în faza de pârgă-coacere, iar unde se tratează, se respectă timpul de pauza până la consum.
Vezi și aceste știri

Guvernul promite să ofere o nouă șansă la viață ramurii de producere a semințelor: „Are un potențial economic mare”

Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener economic al Republicii Moldova chiar și în cele mai dificile perioade

Scholz despre interdicția vizelor pentru cetățenii ruși: Nu este războiul poporului, ci a lui Putin
Advertoriale

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului
