Violența în familie, în contextul crizei COVID-19: Peste 60% din adresările la organizațiile specializate sunt ale femeilor din mediul urban

Violența în familie, în contextul crizei COVID-19: Peste 60% din adresările la organizațiile specializate sunt ale femeilor din mediul urban

În perioada stării de urgență, femeile din mediul urban au fost mai vulnerabile în fața violenței (între 64% și 80% din adresări la organizațiile specializate). În majoritatea cazurilor, acestea sunt mame cu unu sau trei copii și au vârsta între 25 și 45 de ani, arată datele unei evaluări rapide realizate de UN Women Moldova în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada” Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul financiar al Suediei.

Potrivit studiului, măsurile restrictive impuse de pandemia COVID-19 au contribuit semnificativ la creșterea numărului de cazuri de violență împotriva femeilor, iar multe adăposturi au fost nevoite să-și închidă ușile din motive de siguranță. În acest context, lipsa resurselor și mijloacelor de comunicare pentru a raporta cazurile de violență și a accesa serviciile esențiale de asistență, precum și prezența continuă a agresorilor au contribuit la vulnerabilitatea femeilor și copiilor victime ale violenței domestice și în bază de gen.

Toate femeile care au solicitat asistență în perioada stării de urgență sufereau de violență în familie cu mult timp înainte de pandemie. De cele mai dese ori erau forme combinate de violență, în special fiind vorba de violență psihologică, fizică și economică. 

Printre principalele necesități ale femeilor afectate de violența în familie sunt produse de primă necesitate și alte nevoi financiare, necesitatea de a găsi un adăpost, precum și accesul la serviciile de asistență medicală, consiliere psihologică și asistență juridică. 

De asemenea, din cauza măsurilor de restricții impuse de pandemie, femeile se confruntă cu reducerea semnificativă a capacității de cumpărare, creșterea presiunii generate de închiderea grădinițelor și trecerea la studiile școlare în regim online, precum și accesul limitat spre servicii sau autorități și spre măsurile de protecție împotriva COVID-19.

 

„Frustrarea legată de riscurile de îmbolnăvire, dar și de pierderile economice, incertitudinea, limitarea la domiciliu și alte restricții impuse de pandemie, cresc riscul de violență în familie. În același timp, serviciile de prevenire și protecție împotriva violenței asupra femeilor sunt mai puțin disponibile, fie ca urmare a schimbării regimului de muncă, a lipsei de informații despre noile moduri de acces la servicii, a deplasărilor restricționate sau a controlului constant al abuzatorilor asupra partenerelor, pe durata de pandemie.”- a menționat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

În același timp, sistemul de asistență și protecție a victimelor violenței în familie a fost pus în situația să facă față unei duble provocări – să continue să asigure nevoile persoanelor afectate de violență, dar și să respecte măsurile de prevenire a răspândirii infecției. Astfel, mai multe organizații au fost nevoite să-și revizuiască regimul de lucru, să-și ajusteze serviciile prestate, unele chiar suspendându-și activitatea pentru a preveni apariția focarelor de infecție.

Raportul vine și cu anumite recomandări care au drept scop îmbunătățirea răspunsului sistemic la nevoile victimelor violenței în familie și copiilor acestora, identificate în cadrul prezentei evaluări. 

Printre recomandările principale se enumeră: asigurarea cu mijloace de protecție individuală a instituțiilor, dotarea tehnică corespunzătoare a centrelor pentru victimele violenței în familie, asigurarea disponibilității și diversificarea serviciilor centrate pe nevoile victimei, diversificarea serviciilor de cazare (apartamente sociale, locuințe de criză, etc.), extinderea și diversificarea programelor de abilitare economică a femeilor afectate de violență în familie și altele.

Potrivit autorilor, în timpul stării de urgență, mai multe telefoane ale instituțiilor publice erau nefuncționale, inclusiv telefoane ale instituțiilor care puteau ajuta victimele violenței în familie. În aceste perioade, autoritățile centrale și locale se cuvine să asigure o mai bună funcționare a serviciilor publice. Totodată, centrele de plasament ar trebui să-și continue activitatea în perioade de criză și să primească beneficiare noi. 

Evaluarea rapidă a fost efectuată în perioada mai – iulie 2020, de către UN Women Moldova în colaborare cu Centrul Internaţional „La Strada” Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul financiar al Suediei,  pentru a înțelege impactul crizei asupra femeilor afectate de violență în familie, a analiza provocările răspunsului sistemic la cazurile de violență în familie și a identifica posibile schimbări sistemice necesare pentru a face față situațiilor de criză, iar rezultatele acestei evaluări rapide au fost prezentate și discutate în cadrul unui club de presă online, desfășurat în data de 7 august.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
La Strada: În izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică în familie

La Strada: În izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică în familie

Violența domestică, în perspectivă. Care sunt principalele cauze potrivit cărora femeile sunt agresate

Violența domestică, în perspectivă. Care sunt principalele cauze potrivit cărora femeile sunt agresate

Şeful ONU, despre violenţa domestică pe fondul crizei de coronavirus: „Femeile pot fi prinse în capcană cu parteneri abuzivi”

Şeful ONU, despre violenţa domestică pe fondul crizei de coronavirus: „Femeile pot fi prinse în capcană cu parteneri abuzivi”

Advertoriale
Răcorește-te cu METRO! Ce electrocasnice și accesorii frigorifice poți găsi în rețeaua de magazine (FOTO)

Răcorește-te cu METRO! Ce electrocasnice și accesorii frigorifice poți găsi în rețeaua de magazine (FOTO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european
 • 2
  Comisia Europeană a prezentat un plan pentru a reduce dependența de resursele energetice din Rusia. R. Moldova, inclusă în „REPowerEU
 • 3
  Republica Moldova va găzdui reuniunea președinților de Parlament din cele opt state Baltice și Nordice
 • 4
  Mii de lituanieni au strâns bani pentru a cumpăra o dronă militară pe care o vor livra Ucrainei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.