Sfaturi și recomandări pentru părinți! Cum ne protejăm copiii de pericolele din mediul online

Sfaturi și recomandări pentru părinți! Cum ne protejăm copiii de pericolele din mediul online

O mare parte din copii din ziua de azi nu-și mai caută idolii în cărți, reviste sau pe posturile muzicale, ci pe YouTube, Instagram sau TikTok. Problema este că în mediul online apar tot mai multe trenduri periculoase, dar și unii influenceri care promovează țigări, produse nesănătoase sau și mai rău, instigă la violență și viol. Toți sunt urmăriți de foarte mulți copii și adolescenți. Apare astfel întrebare cum ne protejăm copii? Putem să-i ținem departe de aceste video-uri? A cui este vina? A vloggerilor, a părinților sau a copiilor? La toate aceste întrebări ne-a răspuns doctora în psihologie, Aurelia Balan. 

Cum ne protejăm copii în mediul online? A cui e vina?

Publicitate
...

Copiii iau contact cu lumea virtuală de la vârste tot mai mici. Mai grav este faptul că deseori intră pe site-uri nepotrivite vârstei lor.

„Riscurile în mediul online încep de la prima întâlnire a copilului cu tableta, computerul sau telefonul mobil. Căutând un filmuleț sau o informație, copilul poate accesa ușor un conținut ilegal sau dăunător. Comunicând în chat sau pe rețele de socializare cu alți utilizatori online, copilul poate face cunoștință cu persoane răuvoitoare, hărțuitori sau abuzatori. Înainte de a căuta vina în exterior, este indicat desigur să privim în interior. Interiorul casei noastre, a familiei, a modelului de educație. Apoi desigur este absolut necesar să înțelegem la ce realitate ne racordăm. Una dintre cele mai mari primejdii la adresa copiilor care obişnuiesc să acceseze internetul în lipsa părinţilor constă în aşa numita hărţuire online. Una din cele mai periculoase metode de hărțuire în rândul minorilor rămâne cea sexuală. Puşi în situaţia dramatică în care primesc mesaje cu conţinut sexual sau ameninţări, copii se ruşinează sau se sperie, de obicei, şi cred în sinea loc că dacă spun părinţilor vor înrăutăţi situaţia. Această situaţie este extrem de des întâlnită pe reţelele sociale, tot mai accesate de copii şi adolescenţi.”, a mai precizat specialista.

O bună soluţie în prevenirea riscurilor online ar fi explicarea pericolelor la care copiii se expun dezvăluindu-și identitatea pe internet persoanelor necunoscute. Acest lucru trebuie făcut de către părinţi și în școli, pe înţelesul fiecărei categorii de vârstă, de către fiecare învăţător.

„Desigur părinții rămân cei care vor avea grijă să îi deprindă pe cei mici să filtreze informația care o accesează copiii, să le dezvolte abilitatea de a face diferențe și de ași alege modelele. Dar și cei care crează content, blogeri, vloggeri, la fel este absolut vital, să facă apel la niște norme și valori. Să fie atenți la limbaj ,la conținutul plasat. Niciodată nu avem de unde ști cine și în ce moment al vieții ne deschide profilul și care vor fi repercusiunile, pentru că fiecare imagine, fiecare video, ba chiar fiecare cuvânt plasat in online, poate provoca urmări de neoprit. Asta înseamnă responsabilitate”, a mai adăugat psihologa.

Dvs. aveți trei copii. Cum ați făcut să îi țineți mai departe de mediul online?

„Noi am ajuns la anumite înțelegeri de comun acord. De exemplu, în timpul anului de studiu , de luni până vineri, ei au voie la calculator doar dacă apare necesitatea pregătirii unui material pentru școală. Competența digitală este una dintre acele alte competențe pe care instituțiile de învățământ le-au inclus în programele și planurile de realizare a procesului educativ. Resursele digitale devin un instrument de lucru din ce în ce mai utilizat pentru a oferi un învățământ calitativ, care să corespundă noilor tendințe pedagogice și intereselor copiilor. Astfel, copiii apreciază și simt utilitatea lecțiilor în care metodele tradiționale vechi nu ocupă toate cele 45 de minute. În schimb în weekend au acces la jocurile lor. În plus este de nestrămutat totuși și puterea propriului exemplu. Copii mei urmăresc tot ce postez eu în online. De exemplu, când am deschis pagina mea de Instagram, am fost întrebată de ei, de ce scriu texte așa lungi, căci lumea azi nu mai citește. Le-am explicat frumos că eu nu postez ceva doar de dragul postatului, ci încerc să transmit câte un mesaj celor care mă urmăresc, un mesaj care cândva ar putea să le fie de folos. În acest mod copii singuri au început a trece prin sită anumiți vloggeri la care erau abonați, spunând că nu găsesc acolo nimic ce cândva ar putea să îi motiveze pentru ceva plăcut. Este frumos ca copii să înțeleagă că există viață și dincolo de ecrane, de aceea noi facem împreună tot felul de activități, împărțim chiar și anumite obligații ce țin de casă.

Ce impact are fenomenul vlogging-ului asupra copiilor?

Foto simbol

„E întradevăr un fenomen. Vlogging-ul reprezintă un instrument prin care, potențial, vocea copiilor și a adolescenților se face auzită. Pot spune tot ce își doresc și au un (potențial) public care să îi asculte și care să îi aprecieze. Vlogging-ul este prin aceasta o modalitate de împuternicire a tinerilor și a copiilor (un mod de a le permite să se exprime, să participe la viața socială, să fie auziți). Aproape orice copil, de 7 ani sau chiar mai mic, are dispozitivele și cunoștințele necesare pentru a realiza un scurt video și a-l încărca pe youtube, această accesibilitate făcându-i pe mulți să considere vlogging-ul un mod facil de a deveni celebri (asemenea vloggerilor celebri pe care îi urmăresc)”, explică Aurelia Balan.

Un risc la fel de mare la care sunt expuși copii atunci când sunt conectați la o rețea de socializare este „aspectul financiar”.

„Nu în ultimul rând, este de menționat aspectul financiar – care este un puternic stimulent. În interviurile pe care le-am realizat cu copii, chiar și cei de vârste mici (7-8 ani) au fost în stare să îmi explice mecanismul comercial din spatele canalelor youtube de succes (chiar dacă nu știau exact de la ce nivel de audiență apare și cât anume se poate câștiga sau munca efectivă care este în spatele unui astfel de canal de succes)”, mai spune doctora în psihologie.

Ar trebui să aibă un rol și părinții acestor vloggeri?

„În dependență de vârsta minorilor, implicarea adulților poate fi indispensabilă. Mai mult chiar, mi-ar plăcea ca această implicare să se ridice și la nivel de autorități. Deoarece, am avut neplăcuta experiență, să întâlnesc în online familii chiar, care promovează de la limbaj rudimentar la activități care pot fi cu adevărat periculoase pentru copii.

Interdicția este o soluție pentru copii?

Foto simbol

„Poat fi o soluție de termen scurt, dar cu tot pachetul de supărări și neacceptare. Pe termen lung, cheița de aur este conștientizarea și responsabilitatea.

Părinții trebuie să „intre” în lumea copiilor? Dacă da, atunci cum?

Foto simbol

„Întotdeauna prin joc, indiferent de vârsta copilului. Apoi având răbdare ca copilul să le povestească, să încerce să înțeleagă necesitatea pe care cel mic și-o suplinește petrecând timpul în online. Dacă părintelui îi reușește să devină camarad, partener, prieten copilului său, multe din divergențe sunt reduse la minimum. Dacă adultul are niște argumente bine structurate, este nevoie să le demonstreze și explice copilului pe înțelesul său, în conformitate cu vârsta pe care o are. Adultul e cel care va comunica copilului despre beneficiile și riscurile lumii virtuale. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală”, recomandă psihologa.

Care sunt capcanele populare în rândul tinerilor?

„În spațiul virtual totul poate părea foarte frumos, dar nici pe departe nu e și foarte sigur. De la furturile de identitate, la hacheri, viruși și desigur pierderea de valori, atât morale cât și material, nu e decât un click distanță. Fie că vrem, fie că nu, internetul a devenit deja o parte din universul copiilor de astăzi, iar în ritmul în care se dezvoltă accesul la această reţea internaţională de informaţii, pe viitor influenţa ei va spori. Pe lângă avantajele sale deloc neglijabile, internetul reprezintă un pericol serios la adresa celor mici. De fapt, dacă ne referim strict la copii şi chiar la adolescenţii aflaţi într-o perioadă dificilă şi confuză a vieţii lor, internetul poate face mai mult rău decât bine. Nu trebuie deloc să fii un expert în domeniu ca să înţelegi acest lucru. În urma unor cercetări, s-a constatat că fetele tind să folosească mai mult Internetul pentru educaţie, teme pentru şcoală, muzică şi shopping. Băieţii, în schimb, sunt mai interesaţi de jocuri, distracţie şi gadgeturi. Ambele categorii de copii găsesc pe internet tot ce îşi doresc legat de domeniile menţionate”, menționează Aurelia Balan.

...

„Trebuie să ne reamintim mereu că internetul, în ciuda vastităţii şi complexităţii sale, precum şi a ritmului uluitor de dezvoltare, nu este altceva decât un serviciu supus aceloraşi legi şi reguli precum viaţa reală. Defăimarea, insultarea, racolarea, hărţuirea, pedofilia sau ameninţarea cuiva prin intermediul online sunt prin definiţie infracţiuni care trebuie pedepsite. Copii trebuie să se bucure de o copilărie normală, frumoasă, liniştită, veselă şi curată. Chiar şi în epoca Internetului… Depinde doar de noi, cei adulţi să le-o oferim”, a punctat specialista.

Dacă vreţi ca micuţii voştri să intre pe internet fără să fie expuşi vreunui risc, este recomandabil să petreceți cât mai mult timp alături de odrasle și să le acordați cât mai multă atenție. Internetul poate fi extrem de benefic dar şi nociv! Totul depinde doar de alegerile pe care le facem!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal