La patru zile de la catastrofa din Beirut, șocul tragediei s-a transformat în furie. Sute de libanezi au ieșit sâmbătă în stradă și au cerut demisia politicienilor de la putere. La un moment dat, protestele au degenerat și manifestanții s-au luat la bătaie cu polițiștii. În același timp, în Parlament, mai mulți deputați au dat semnalul pe care îl cer și oamenii în stradă: și-au dat demisiile și au îndemnat la construirea unui „nou Liban”, scrie digi24.ro.
Forţele de ordine libaneze au lansat sâmbătă gaze lacrimogene asupra manifestanţilor adunaţi în faţa Parlamentului pentru a-și exprima revolta față de o clasă politică pe care o consideră responsabilă pentru explozia de marţi. „Revoluţie, revoluţie”, au scandat protestatarii, în timp ce încercau să îndepărteze barierele din jurul clădirii Parlamentului.
Manifestanții îi acuză pe cei de la putere de indiferență și îi consideră responsabili pentru explozia în care au pierit peste 150 de oameni. Spun că sunt sătui de problemele cu care se confruntă țara, la care contribuie acum din plin și tragedia de marți.
Dovada nemulțumirii lor s-a văzut chiar din ziua următoare exploziei, când mai mulți miniștri au fost fugăriți pe stradă de mulțimi furioase. Pe fondul tragediei, mai mulți parlamentari au demisionat, iar 16 oficiali ai portului din Beirut au fost reținuți de poliție.
Oficialii libanezi au estimat că pagubele provocate de explozia celor 2.700 de tone de azotat de amoniu sunt de ordinul miliardelor de dolari. Nu se știe de unde o să vină banii, deoarece țara are deja una dintre cele mai mari datorii publice din lume.
Experții se tem că urmează în curând și o criză alimentară, deoarece rezervele de grâu și alimente sunt în scădere rapidă, iar portul Beirut, prin care acestea erau importate, este paralizat.
Demisii în Parlament
În aceste condiții, liderul partidului istoric creştin libanez Kataeb (din opoziţie), Samy Gemayel, şi-a anunţat sâmbătă demisia din legislativ, împreună cu alţi doi deputaţi ai formaţiunii, pledând pentru construirea unui „nou Liban”.
„Camarazii tăi au decis să demisioneze din Parlament”, a spus Gemayel într-un discurs rostit la funeraliile secretarului general al partidului, Nazar Najarian, ucis în explozia de marţi seara.
„Poporul libanez trebuie să ia o poziţie istorică. Un nou Liban trebuie să apară pe ruinele celui vechi, pe care îl reprezentaţi”, a adăugat Gemayel, adresându-se clasei politice şi criticându-l, fără să-l numească, şi pe preşedintele Michel Aoun.
Înaintea lor, şi-au mai prezentat demisia un deputat din blocul liderului druz Walid Joumblatt, Marwan Hamade - care a cerut o anchetă internaţională asupra exploziei şi şi-a exprimat totala neîncredere în instituţiile libaneze, începând cu Parlamentul -, precum şi deputata Paula Yacoubian, aleasă pe lista societăţii civile şi care i-a îndemnat şi pe alţi deputaţi să-i urmeze exemplul, relatează AFP, citată de Agerpres.
Libanul are un parlament unicameral cu 128 de membri.
Joi, şi ambasadoarea Libanului în Iordania, Tracy Chamoun, fiica liderului creştin Dany Chamoun, asasinat în 1990, şi-a anunţat demisia în direct la televiziune, denunţând nepăsarea autorităţilor libaneze.
Explozia, ce ar fi fost provocată de un incendiu care a ajuns la un stoc mare de azotat de amoniu, a alimentat nemulţumirea libanezilor faţă de o clasă politică pe care o acuză de incompetenţă şi corupţie.
Sursa video: Brut.
Sursa video: Newsin.md
Vezi și aceste știri

ONU emite prognoze sumbre: Criza umanitară din Liban este pe punctul de a începe

Explozia din Liban: 16 responsabili ai portului din Beirut, arestați în cazul deflagrației

Guvernul libanez instituie starea de urgență pentru două săptămâni în Beirut. Mai mulți angajați portuari vor fi arestați la domiciliu

UPDATE: Liban: Peste 200.000 de oameni au rămas fără case. Ultimul bilanț al deceselor

Momentul în care s-a produs explozia puternică în capitala Libanului. Atenție, imaginile vă pot afecta emoțional (VIDEO)
