Într-un loc pitoresc, departe de agitația orașului, se întinde o plantație de ierburi aromate înființată și îngrijită de agricultori în sutane. Călugării de la Mănăstirea Zăbriceni, au depus maxim eforturi și, acum zece ani, au început istoria ceaiului BIO Cămara. În timp, produsul a ajuns să fie unic în toată țara. Fiind singurul ceai certificat ecologic din Moldova, toate lucrările de îngrijire și recoltare a plantelor sunt făcute manual.
„Inițial am început destul de modest, pentru ca să servim cu ceai la bucătărie pe vizitatorii care luau masa la noi. Pe parcursul anilor a apărut dorința din partea vizitatorilor, văzând gustul ceaiului, ca să le oferim o parte dintre astfel de plante”
Ieromonah Dorimedont
În 2011, după vizita unor specialiști din Cehia, călugării au învățat din experiența străinilor întreg procesul tehnologic de producere a ceaiului.
„Începând de la modul de recoltare și de creștere a plantelor medicinale, tot traseul până la uscătorie, fărâmițare, ambalare cu tot aspectul pe care îl cuprinde el. Practic, ni s-a făcut o logistică bună pe care, pe parcursul anilor am îmbunătățit-o ca să respectăm calitatea produsului certificat ecologic, dar să aibă și un aspect comercial după cerințele pieții actuale”, povestește ieromonahul Dorimedont.
Culese cu dragoste și multă grijă, florile de calendulă, levănțică, mușețel, pojarniță, mentă, busuioc și alte zeci de plante sunt combinate între ele pentru un gust neobișnuit.
„Suntem acum în majoritatea raioanelor țării, ne-am dezvoltat destul de bine dar suntem încă în proces, avem foarte mult de lucru la capitolul acesta. Sperăm să fim și undeva peste hotare, acum ducem careva tratative și cu anumite companii de peste hotare”
Mihai Ceban, administrator Bio Cămara
Un element foarte important în procesul de preparare a ceaiului este momentul recoltării plantelor.
„Suntem în fața plantației de calendulă care acum e în momentul oportun pentru recoltare. Este o zi însorită, suntem aproape de ora prânzului, floarea este deschisă și poate fi deja recoltată. / Pe de altă parte, alte culturi își au momentul lor respectiv. Minta și melisa, până la apariția tijei florifere”.
După recoltare, plantele sunt depozitate în sala de uscare unde se verifică de impurități.


„Se înșiră uniform și în funcție de gradul lor de umiditate rămân în sala de uscare cât timp este necesar pentru a fi utilizate deja, adică trebuie să fie crocante, destul pentru a plesni în mână, este principalul criteriu după care se analizează”.
În scurt timp, ceaiurile naturale BIO Cămara ajung la consumatori din toată țara.
„Deja de ani buni avem o frumoasă colaborare împreună cu comunitatea religioasă Mănăstirea Zăbriceni, anume ne axăm pe producerea de amestecuri din plante cu specificul de ecologic. Suntem primii producători de astfel de produse în Republica Moldova. Idea a fost ca mănăstirea să producă ceaiurile, pentru că acesta era, de fapt, visul lor. Noi cu Sergiu împreună am decis ca să dezvoltăm un pic lucrul acesta și ceaiurile pe care le produc călugării și care au aromă sau gust ceva mai specific să-l prezentăm publicului larg”, spune Mihai Ceban, administrator Bio Cămara.
În prezent mănăstirea deţine o proprietate de 30 ha de pământ, care este lucrat fără utilizarea substanţelor chimice, ţinându-se cont de beneficiile pentru sănătate şi de mediul înconjurător. Astfel, în anul 2017, datorită tradițiilor de prelucare și îngrijire, mănăstirea a obținut indicația geografică „Zăbriceni”, pe care merită să o vizitați și descoperiți.
*
În perioada stării de urgență, AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care, prin idei inovative, talent și dăruire, dau formă și culoare noțiunii de „autentic”.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

DE ACASĂ: Tatăl cu cei trei feciori și 80 hectare de livadă performantă la Edineț (VIDEO)

DE ACASĂ: Tânără și ambițioasă, la 18 ani, Ioana Alexandra a deschis o brutărie unde coace covrigi pe bază de vin alb sec (VIDEO)

DE ACASĂ: Mov și parfum irezistibil! Valeriu Ciorbă cultivă levănțică din care, ulterior, produce uleiuri, aromatizatoare pentru mașini și apă de lavandă (VIDEO)

DE ACASĂ: Cașcavaluri franceze fabricate din lapte moldovenesc! Aflați povestea lui Thierry Ernst și fabrica lui artizanală din satul Horodiște (VIDEO)

DE ACASĂ: Dumitru Caraman a construit 10 sere în care crește legume ecologice. Are și 5 fiice care îi sunt de mare ajutor (VIDEO)

DE ACASĂ: Curajoasă și ambițioasă, Svetlana Nițoreanu este primul producător de alun ecologic made in Moldova. O tonă de alune a strâns din prima roadă (VIDEO)
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
