Belarus: Diaspora scandează „Lukașenko, pleacă”, Minsk e plin de poliție, iar exit-poll-ul național arată o victorie zdrobitoare a actualului președinte (FOTO, VIDEO)

Belarus: Diaspora scandează „Lukașenko, pleacă”, Minsk e plin de poliție, iar exit-poll-ul național arată o victorie zdrobitoare a actualului președinte (FOTO, VIDEO)

Alegerile prezidențiale din Belarus au luat sfârșit, odată cu închiderea secțiilor de vot la ora 20:00. Presa locală transmite că mii de oameni au rămas la cozi în fața secțiilor, fără să poată vota, în timp ce autoritățile au spus că nu vor prelungi programul scrutinului. Mai mult, diaspora belarusă în Moscova, Sankt Petersburg sau Varșovia a făcut și ea rânduri imense în fața secțiilor. La această oră, un exit-poll națională prevestește o victorie categorică a lui Lukașenko - 79,7% din sufragii.

Același exit-poll arată că opozanta actualului președinte, Svetlana Tihanovskaia, ar lua 6,8%, Anna Konopațkaia - 2,3%, Andrei Dmitriev - 1,1%, iar Serghei Cherecheni - 0,9%.

În pofida exit-poll-ului care prezice victoria lui Lukashenko, autoritățile par să întreprindă măsuri extreme pentru a preveni protestele opoziției.

Publicitate

Citește și: Alegeri în Belarus: Pe străzile din Minsk au fost observate tunuri de apă contra protestatarilor și tehnică militară (FOTO, VIDEO)

Dacă în după-amiaza zilei de duminică în capitala Minsk au fost observate mai multe unități de tehnică militară, mașini de transportare a deținuților, autobuze cu reprezentanți ai forțelor de ordine și chiar tunuri de apă contra protestatarilor, atunci spre seară unele străzi sau piețe au fost complet închise.

Cea mai importantă piață din Minsk - a Independenței - a fost închisă. A fost închis și centrul orașului Brest. De asemenea, jurnaliștii belaruși transmit că în Minsk sunt închise și câteva stații de metrou.

Mobilizarea diasporei

Alegerile prezidențiale din acest an au adus mulți belaruși aflați peste hotare la urnele de vot. De exemplu, la Moscova, belarușii au rămas să stea în coadă și după închiderea secțiilor de vot. Oamenii au ridicat pașapoartele deasupra capurilor și au început a scanda „Lukașenko, pleacă!”.

...

Bunăoară, la Ambasada Republicii Belarus din St. Petersburg la un moment dat a fost filmată o coadă formată din peste o mie de persoane.

Șefa Comisiei Electorale din Belarus a îndemnat perdanții să-și recunoască eșecul și să nu „provoace mulțimea”.

Precizăm că Lukașenko a candidat pentru al șaselea mandat, fiind deja la putere de 26 de ani. Concurenta sa principală, Svetlana Tihanovskaia, a intrat în cursă după ce soțul său Serghei, un vlogger cunoscut, a fost aruncat în închisoare în mai, după ce anunțase că va candida la alegerile prezidențiale împotriva lui Lukașenko.

Citește și: „Ei nu costă nimic pentru a întreprinde presiuni asupra lor”. Lukașenko a votat și și-a discutat oponenții

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal