Victoria lui Lukașenco s-a lăsat cu proteste masive în Belarus. Polițiștii au intervenit în forță împotriva manifestanților (FOTO, VIDEO)

Victoria lui Lukașenco s-a lăsat cu proteste masive în Belarus. Polițiștii au intervenit în forță împotriva manifestanților (FOTO, VIDEO)

După ce Aleksandr Lukașenko, considerat ultimul dictator din Europa, a fost declarat duminică, pentru a șase oară, învingător în alegerile prezidențiale, poliția din Belarus a făcut tot posibilul pentru a descuraja protestele care urmau să înceapă. Forțele de ordine nu au reușit, însă, să stopeze reacțiile a sute de oameni din toată țara care au ieșit în stradă pentru a-și exprima dezacordul cu rezultatul scrutinului. 

Presa din Belarus scrie că, inițial, piețele și străzile din Minsk au fost blocate de poliție, pentru că Lukașenko a dat ordin ca situația să rămână sub control. Urmăriți mai jos un reportaj realiza de biroul local al postului Radio Europa Liberă.

Publicitate

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului afirmă că peste 1.300 de persoane au fost reţinute în perioada premergătoare scrutinului, printre care observatori electorali independenţi şi membri ai echipei de campanie a candidatei opoziției, Svetlana Tihanovskaia.

Numeroase forţe de ordine au fost dislocate în întreaga ţară, mai ales la Minsk, regimul avertizând în privința adunărilor publice. Polițiștii, înarmați cu scuturi, au încercat să-i intimideze pe protestatari:

Pe internet au apărut mai multe filmulețe din care se vede cum unii poliţişti lovesc un grup protestatari , apoi alt grup de civili care iau la pumni polițiștii:

Agenţiile de ştiri ruse şi instituţiile media ostile preşedintelui Lukaşenko informează că oamenii s-au strâns pe străzi în mai multe oraşe. Cel puţin 10 persoane au fost reţinute într-un singur loc la Minsk, a declarat un martor pentru Reuters.

https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Folegsandro.panfilov%2Fposts%2F3296952963697611

Aproape de miezul nopții un camion a intrat cu viteză într-o mulțime la Minsk, venind din spatele oamenilor care mergeau în marș spre centrul orașului. Imaginile vă pot afecta emoțional:

https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Folegsandro.panfilov%2Fvideos%2F3297199763672931%2F&show_text

Svetalana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașneko în scrutinul prezidențial, a declarat că i-au fost tăiate conexiunile la internet și că singura posibilitate de comunicare e prin mesaje de pe telefon. Tihanovskaia le-a cerut protestatarilor să nu apele la forță.

La ora 3 dimineață, forțele de ordine anunțau că deţin controlul asupra situaţiei în Belarus. La Minsk, poliţia a folosit grenade fumigene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc împotriva câtorva mii de manifestanţi care protestau împotriva anunţării victoriei preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit mai multor instituţii de presă, confruntările s-au soldat cu victime în rândul manifestanţilor.

AGORA precizează că alegerile prezidențiale din Belarus au luat sfârșit, odată cu închiderea secțiilor de vot la ora 20:00. Presa locală transmitea că mii de oameni au rămas la cozi în fața secțiilor, fără să poată vota, în timp ce autoritățile au spus că nu vor prelungi programul scrutinului. Mai mult, diaspora belarusă în Moscova, Sankt Petersburg sau Varșovia a făcut și ea rânduri imense în fața secțiilor. La această oră, un exit-poll națională prevestește o victorie categorică a lui Lukașenko - 79,7% din sufragii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal