Dodon, despre decizia CC privind desemnarea unui nou premier: „O consider întârziată, dar necesară. Președintele nu poate fi suspendat pe 5 minute ca pe timpul lui Plahotniuc”

Dodon, despre decizia CC privind desemnarea unui nou premier: „O consider întârziată, dar necesară. Președintele nu poate fi suspendat pe 5 minute ca pe timpul lui Plahotniuc”

„Salut decizia Curții Constituționale (CC). O consider întârziată, dar necesară”. Aceasta este reacția șefului statului, Igor Dodon, la hotărârea Înaltei Curți de săptămâna trecută prin care a decis că președintele este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată, în caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Totuși, Dodon a ținut să facă câteva precizări, menționând că o eventuală demisie a sa ar fi imposibilă în actualele condiții politice.

„Salut decizia. O consider întârziată, dar necesară. Ceva important în această decizie: Președintele țării nu poate fi suspendat pe 5 minute și transmise competențele speaker-ului sau premierului așa cum se făcea în timpul lui Plahotniuc.

Din această sală am declarat că ce s-a întâmplat în 2017-2018 a fost ilegal, când președintele țării prin decizia CC a fost suspendat temporar pentru a permite cuiva să semneze decrete în locul lui. CC în sfârșit prin decizia sa a pus punct în acest subiect. Întârziat pentru că Comisia de la Veneția a spus despre acest lucru încă în iunie-iulie anul trecut”, a spus Igor Dodon.

Cât despre înaintarea candidaturii premierului, președintele a subliniat că aceasta poate fi înaintată, potrivit deciziei CC, doar de majoritatea parlamentară formalizată, iar președintele ar trebui să o accepte.

„Ce înseamnă majoritate parlamentară formalizată? Conform legislației în vigoare, majoritatea parlamentară se anunță la ședința Parlamentului. Nu semnarea a 51 de deputați în cabinet nu știu la cine pentru candidat.

Cred că în acest Parlament așa majoritate formalizată în ședința Parlamentului fără participarea noastră este practic imposibilă”, a spus Dodon.

Președintele a precizat că, în baza aceleași hotărâri, dacă președintele nu acceptă candidatura propusă, atunci se începe procedura constituțională.

„Adică 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea președintelui. În acest Parlament – nicio șansă. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendum la care trebuie să voteze pentru demisia președintelui cu cel puțin plus un vot față de numărul de voturi care au votat pentru președinte patru ani în urmă. Adică 836 de mii de oameni, ce este de asemenea imposibil în această situație”, a puncat Igor Dodon.

Precizăm că pe 6 august Curtea Constituțională a decis că președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Totuși, acesta poate desemna un candidat după propriul plac dacă în Legislativ nu există o majoritate absolută.

Decizia vine după ce deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a depus o sesizare în acest sens, cerând interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal