„Tot satul se teme de el”. Un bărbat din Ștefan-Vodă, care ar bate măr tot satul, nu mai ajunge pe mâna poliției. Oamenii nu scriu cerere de frică (VIDEO)

„Tot satul se teme de el”. Un bărbat din Ștefan-Vodă, care ar bate măr tot satul, nu mai ajunge pe mâna poliției. Oamenii nu scriu cerere de frică (VIDEO)


Bătăi pe viaţă şi pe moarte în satul Popeasca, din raionul Ștefan Vodă. Un localnic, în vârstă de 31 de ani, a pus pe jar întreaga localitate, după ce ar fi bătut măr mai mulţi locuitori dintr-o mahala. Din senin, bărbatul ar fi împărţit pumni şi picioare tuturor celor care îi ieşeau în cale. Incidentele ar fi avut loc pe parcursul ultimilor zece ani. Unii localnici evită să meargă la poliție, chiar dacă sunt bătuți, iar alții au  depus mai multe plângeri pe numele agresorului, ani de zile, după care le-au retras din frică. La moment, pe numele bărbatului sunt depuse două plângeri. Cu toate acestea, poliția spune că nu dă de făptaș, deși îi cunoaște numele, vârsta și unde locuiește.

Oamenii se plâng că agresorul le sparge locuințele și fură tot ce îi cade sub mână, iar dacă nu găsește nimic - distruge totul. Acum câteva săptămâni, acesta ar fi intrat în casa unui localnic, la miez de noapte și l-a snopit în bătaie.

„Într-o zi a furat găinile, în altă zi i-a furat din frigider, iar acum deja l-a bătut în casă. El este singur și a profitat, a intrat în casă la ora 24:00 și l-a bătut atât de tare. Cât se poate deja? Tot satul se teme de el. Noi ne temem să stăm în casă. Absolut toți au scris plângere pe el. Toți se tem chiar și plângere la poliție să depună. Nici când era război nu îți era atât de frică să stai în casă cum este acum”, a spus o localnică, care a dorit să-i păstrăm anonimatul.

Bătaie cu urmări grave

În urma bătăii, bărbatul vătămat a fost internat în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Capitală, cu maxilarul fracturat. Cazul ne-a fost confirmat de reprezentanții instituției, dar și de poliție, care spune că nu pot face nimic întrucât nu există o plângere din partea victimei. 

„Pacientul a fost internat din 1 până pe 10 august 2020 în secția Chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan” din cadrul IMU. A suferit fractură bilaterală a mandibulei pe partea stângă și o plagă în regiunea frontală. În perioada aflării sale în spital au fost efectuate toate investigațiile necesare și în fiecare zi a primit îngrijiri în sala de pansamente conform fișei de tratament”, a menționat purtătoarea de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene.

„Suntem în pragul disperării”

Un alt localnic ne-a povestit că bărbatul vizat își bate și părinții. Anterior, tatăl acestuia a ajuns în stare foarte gravă la spital.

„Tatăl lui a stat în reanimare timp de o lună după bătăile feciorului. Dacă nu îi dă pensia să vedeți cât de tare îi bat pe ambii, nu contează că e mama sau tata. Nu mai știm ce să facem. Suntem în pragul disperării”, a declarat băștinașul care, la fel, a cerut să-i păstrăm identitatea.

Sursa noastră spune că are și probe. Camerele de supraveghere dintr-un magazin au surprins momentul în care bărbatul furios a încercat să lovească vânzătoarea, pe motiv că ultima ar fi refuzat să-i dea o sticlă de tărie fără a achita. De menționat este faptul că plângerile de mai jos au fost înregistrate în anii 2018, 2019 și 2020.

„Noi suntem tot timpul amenințați. Vine la magazinul din sat și țipă. Iar atunci când îi facem observație, poate să ne bată. De la magazin fură marfa. Odată a intrat cu toporul în magazin. Cerea să îi dăm marfă fără ca să o achite. Și până acum au mai rămas pe pereți urme de la topor. El a fost implicat în foarte multe bătăi. A ucis și oameni. Tot satul se teme de el”, spune disperat bărbatul.

O altă femeie din satul Popeasca spune că acum câteva zile bărbatul i-a lovit copilul de doar zece ani, din senin.

„Într-o seară băiatul meu venea acasă de la joacă și l-a întâlnit pe drum. Bărbatul l-a întrebat dacă tata este acasă. Copilul meu i-a spus că nu. După care acesta i-a spus că: „De ce minți. Eu știu precis că tatăl tău este acasă”. După care l-a lovit foarte tare după cap. Copilul a venit acasă și-mi povestea în lacrimi ce s-a întâmplat”, spune femeia.

Oamenii nu scriu cerere de frică

Aceasta afirmă că nu a depus plângere la poliție, deoarece îi este frică. Ea a mai mărturisit că familia sa a mai avut de suferit în urma unor bătăi a bărbatului vizat, încă acum un an. Agresorul l-ar fi lovit pe soțul ei până i-a rupt coastele.

„Odată el a amenințat-o și pe mama mea. O scotea din propria casă. Acum un an, soțul meu trebuia să plece la muncă peste hotare. Cu o zi înainte de a pleca, bărbatul acesta atât de tare l-a bătut că i-a rupt mai multe coaste. Nici atunci nu am depus plângere la poliție, pentru că oricum nu se rezolvă nimic. Dar dacă scrii plângere la poliție, el după asta vine și te amenință. Au fost cazuri când a bătut mai mulți copii din sat”, a mai declarat victima.

Mai mult, un localnic susține că agresorul nu s-a ales cu o pedeapsă, pe motiv că ar avea influență.

„Are un verișor și mai mulți prieteni în poliție, de asta nu mai este închis niciodată. Tot timpul se alege doar cu o amendă”, a mai precizat bărbatul.

Reacția poliției

Contactat pentru o reacție la acest subiect, Andrei Trofim, șeful Inspectoratului de Poliție din Ștefan Vodă ne-a spus că bărbatul se află la evidența poliției. Acesta a fost anterior judecat, însă nu a fost tras la răspundere, din motiv că s-ar fi împăcat cu părțile vătămate.

„Da, într-adevăr au fost mai multe plângeri din partea cetățenilor pe parcursul a cel puțin zece ani. Bărbatul face parte din contigentul nostru special, permanent este în vizorul poliției. Într-un final toți la diferite etape de examinare a plângerii la poliție, porcuratură sau chiar în instanța de judecată s-au împăcat cu el și au retras cererea. De aceea, toți au impresia că este o persoană care îl protejează. Dar eu cu certitudine pot spune că nu este adevărat. Atunci când localnicii retrag cererea pe care au depus-o, atât poliția, cât și judecătorii sunt obligați să înceteze urmărirea penală”, a menționat pentru AGORA, Andrei Trofim.

La moment, pe numele bărbatului sunt depuse două plângeri. Una pentru că ar fi amenințat un grup de vecini, iar alta pentru bătaie.

„Noi le examinăm. Pe o plângere este pornită o cauză penală. El a fost cercetat pentru huliganism, furt. În majoritatea cazurilor victimele și-au retras cererea. În cazul vecinului care l-a bătut, la miez de noapte și care a ajuns la Spitalul de Urgență, victima de la început nu a vrut să depună plângere la poliție”, a mai adăugat șeful Inspectoratului de Poliție din Ștefan Vodă.

Oamenii din sat spun că și-au retras cererile pentru că bărbatul i-ar fi amenințat.

„Sunt retrase pentru că el este eliberat și îi agresează, îi impune, îi bate, cere banii înapoi”, a spus un bărbat.

Bărbatul vizat este căutat de către oamenii legi, pentru ca să fie tras la răspundere, însă nu a fost plasat pe panoul Poliției de la Ștefan Vodă, al suspecților și infractorilor care sunt dați în căutare. 

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Congaz - satul inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Iată cum arată peisajele din preajma localității (GALERIE FOTO)

Congaz - satul inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Iată cum arată peisajele din preajma localității (GALERIE FOTO)

Centrul Greciei, inundat din cauza unei furtuni extrem de puternice. Au fost confirmate două victime (VIDEO)

Centrul Greciei, inundat din cauza unei furtuni extrem de puternice. Au fost confirmate două victime (VIDEO)

Construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași ar urma să înceapă în 2021. Costul proiectului - 25 mil. de euro

Construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași ar urma să înceapă în 2021. Costul proiectului - 25 mil. de euro

Advertoriale
O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Din cele peste 500 de lucrări, mai mult de 90 la sută le-a făcut cadou. Elena Crîșmaru:...
 • Jennifer Aniston, în direct către fostul soț: „Brad. Cred că ești atât de sexy! Nu vrei...
Cele mai populare
 • 1
  Un avion Air Moldova, reținut pe aeroportul din Istanbul
 • 2
  Noi alerte de călătorie în Grecia, Spania și Israel
 • 3
  Capitală: Cu 1% mai mulți copii născuți și cu 5% mai multe decese. Cum s-a schimbat situația demografică în prima jumătate a anului 2020
 • 4
  Air Moldova dă asigurări: Cei 115 pasageri, blocați vineri pe aeroportul din Istanbul, au ajuns la Chișinău
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.