Bani pentru reparația școlilor, apeductelor sau amenajarea spațiilor verzi: Se anunță concurs pentru proiecte finanțate din FNDR

Bani pentru reparația școlilor, apeductelor sau amenajarea spațiilor verzi: Se anunță concurs pentru proiecte finanțate din FNDR

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului lansează la 10 august concursul de selectare a proiectelor cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Proiectele selectate vor fi implementate în perioada anilor 2021-2023, iar mai nou, pe lângă autoritățile publice locale, eligibile de finanțare sunt și proiectele propuse de ministere, agenții și ONG-uri.

Bugetul total alocat pentru finanțarea proiectelor este de 660 de milioane de lei. Din acești bani vor fi acoperite costurile proiectelor pe trei segmente: „Competitivitate economică”, unde sunt distribuiți 180 de mil. lei, „Dezvoltare urbană”– 180 mil lei și „Infrastructură regională” – sunt prevăzuți 240 mil.lei. Costul proiectelor ce vor fi finanțate diferă de la 5 mil. de lei la 50 de mil. de lei. 

„Eligibili pentru finanțare sunt autoritățile publice locale, dar ca element inovativ, vor fi eligibili și alte entități de drept cum ar fi ministerele și agențiile. Aceasta în condițiile în care aceste instituții sunt responsabile de implementarea politicilor sectoriale, dar de obicei nu sunt alte proiecte care ar putea finanța inițiativele acestora”, precizează secretarul de stat, Dorin Andros.

În acest concurs au fost excluse din eligibilitatea de finanțare așa sectoare ca: Eficiența energetică în clădirile publice, drumuri regionale și locale, inclusiv managementul deșeurilor solide. 

„Aceasta deoarece pentru aceste proiecte există fonduri destinate și nu trebuie să dublăm finanțarea pentru aceleași domenii”, a menționat secretarul de stat într-o conferință de presă.

Fondurile vor fi distribuite pe trei segmente 

Programul I include finanțarea proiectelor din domeniul competitivității economice. Pentru valorificarea infrastructurii de afaceri, proiectele eligibile pentru finanțare sunt în valoare de 5- 25 mil lei.

Pentru dezvoltarea mediului antreprenorial vor fi finanțate proiecte în valoare de la 100 mii lei la 1 mil. de lei. Cofinanțarea proiectelor va fi din partea APL și ONG-uri de 10%, iar în cazul agenților economici, ei vor trebui să asigure o cofinanțare de 50%.

Pentru sporirea atractivității turistice, proiectele trebuie să fie de minim 10 milioane de lei și maxim 20 de mil. lei. Autoritățile eligibile sunt APL-urile de gradul I-II, cu rata de cofinanțare  de 10%. Este de menționat că aici se va pune accent pe proiecte de infrastructură largă care să atragă turiști nu doar din țară, dar și din afara ei.

Cel de-al doilea program prevede suport financiar pentru dezvoltare urbană. Vor fi finanțate proiecte de amenajare a zonelor de agrement, parcuri, alei și spații publice. Tot aici se include proiectele de renovare a instituțiilor publice așa ca școli, grădinițe și centre medicale. Eligibili pentru aplicarea la finanțare sunt APL-urile (orașele care dispun de revitalizare urbană). Suma pentru un proiect se va include între 2 și 20 de mil. de lei, iar APL -urile vor contribui cu 10%.

În cel de-al treilea program pentru infrastructură regională, vor fi finanțate doar proiectele de construcție a serviciilor de alimentare cu apă, inclusiv canalizare, precum și reabilitarea infrastructurilor deja existente. APL-urile vor contribui cu 10%. Costul proiectelor se va include între 10-50 mil. lei. Va fi finanțată doar construcția apeductelor magistrale ce au surse de alimentare din râurile Prut și Nistru.

Desfășurarea concursului

Startul concursului este dat la 10 august . Autoritățile publice locale au la dispoziție 45 de zile pentru a prezenta notele conceptuale, ce vor include ideile la ceea ce vor să construiască și costurile estimative. După aceasta, comisia creată la nivel regional va face evaluarea administrativă  a acestor note conceptuale. 

În cazul celor aprobate, APL-urile vor fi informate să pregătească documentația necesară pentru etapa II, când vor fi depuse notele complete de finanțare ce conține tot ca proiectul să fie gata de lansarea construcțiilor. Pentru aceasta e prevăzut un termen de 120 de zile. 

Ulterior, Comisia la nivel regional în 21 de zile va evalua documentele prezentate. În final, Comisia interministerială în termen de 30 de zile va face o evaluare de corespundere a proiectelor prezentate cu  politicile la nivel național. După care Consiliul de Dezvoltare Regională și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului vor vor elabora documentul unic de program și-l vor înainta spre aprobare Guvernului.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Rusia a testat o rachetă hipersonică Zircon pe o distanță de 1.000 de kilometri (VIDEO)

Rusia a testat o rachetă hipersonică Zircon pe o distanță de 1.000 de kilometri (VIDEO)

Alegerile locale noi din 29 mai 2022 vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali

Alegerile locale noi din 29 mai 2022 vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali

Alexandru Paraschiv s-a calificat în semifinale la Europenele de box

Alexandru Paraschiv s-a calificat în semifinale la Europenele de box

Advertoriale
Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Uleiul, mai ieftin cu circa 15 lei! Prețurile afișate în magazine, după valul de scumpiri (FOTO)
 • 2
  „O fetiță de șapte ani zăcea cu o gaură în piept, prin care se vedea cum îi bate inima”. Povestea unui medic din Mariupol, despre 22 de zile de război
 • 3
  Johnson spune că Rusia are câștiguri lente în Donbas și cere ca Ucrainei să i se ofere sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune
 • 4
  Preţul gazelor în Europa continuă să scadă, în urma diminuării temerilor privind livrările din Rusia
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.