Bani pentru reparația școlilor, apeductelor sau amenajarea spațiilor verzi: Se anunță concurs pentru proiecte finanțate din FNDR

Bani pentru reparația școlilor, apeductelor sau amenajarea spațiilor verzi: Se anunță concurs pentru proiecte finanțate din FNDR

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului lansează la 10 august concursul de selectare a proiectelor cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Proiectele selectate vor fi implementate în perioada anilor 2021-2023, iar mai nou, pe lângă autoritățile publice locale, eligibile de finanțare sunt și proiectele propuse de ministere, agenții și ONG-uri.

Bugetul total alocat pentru finanțarea proiectelor este de 660 de milioane de lei. Din acești bani vor fi acoperite costurile proiectelor pe trei segmente: „Competitivitate economică”, unde sunt distribuiți 180 de mil. lei, „Dezvoltare urbană”– 180 mil lei și „Infrastructură regională” – sunt prevăzuți 240 mil.lei. Costul proiectelor ce vor fi finanțate diferă de la 5 mil. de lei la 50 de mil. de lei.

„Eligibili pentru finanțare sunt autoritățile publice locale, dar ca element inovativ, vor fi eligibili și alte entități de drept cum ar fi ministerele și agențiile. Aceasta în condițiile în care aceste instituții sunt responsabile de implementarea politicilor sectoriale, dar de obicei nu sunt alte proiecte care ar putea finanța inițiativele acestora”, precizează secretarul de stat, Dorin Andros.

În acest concurs au fost excluse din eligibilitatea de finanțare așa sectoare ca: Eficiența energetică în clădirile publice, drumuri regionale și locale, inclusiv managementul deșeurilor solide.

„Aceasta deoarece pentru aceste proiecte există fonduri destinate și nu trebuie să dublăm finanțarea pentru aceleași domenii”, a menționat secretarul de stat într-o conferință de presă.

Fondurile vor fi distribuite pe trei segmente

Publicitate

Programul I include finanțarea proiectelor din domeniul competitivității economice. Pentru valorificarea infrastructurii de afaceri, proiectele eligibile pentru finanțare sunt în valoare de 5- 25 mil lei.

Pentru dezvoltarea mediului antreprenorial vor fi finanțate proiecte în valoare de la 100 mii lei la 1 mil. de lei. Cofinanțarea proiectelor va fi din partea APL și ONG-uri de 10%, iar în cazul agenților economici, ei vor trebui să asigure o cofinanțare de 50%.

Pentru sporirea atractivității turistice, proiectele trebuie să fie de minim 10 milioane de lei și maxim 20 de mil. lei. Autoritățile eligibile sunt APL-urile de gradul I-II, cu rata de cofinanțare de 10%. Este de menționat că aici se va pune accent pe proiecte de infrastructură largă care să atragă turiști nu doar din țară, dar și din afara ei.

Cel de-al doilea program prevede suport financiar pentru dezvoltare urbană. Vor fi finanțate proiecte de amenajare a zonelor de agrement, parcuri, alei și spații publice. Tot aici se include proiectele de renovare a instituțiilor publice așa ca școli, grădinițe și centre medicale. Eligibili pentru aplicarea la finanțare sunt APL-urile (orașele care dispun de revitalizare urbană). Suma pentru un proiect se va include între 2 și 20 de mil. de lei, iar APL -urile vor contribui cu 10%.

În cel de-al treilea program pentru infrastructură regională, vor fi finanțate doar proiectele de construcție a serviciilor de alimentare cu apă, inclusiv canalizare, precum și reabilitarea infrastructurilor deja existente. APL-urile vor contribui cu 10%. Costul proiectelor se va include între 10-50 mil. lei. Va fi finanțată doar construcția apeductelor magistrale ce au surse de alimentare din râurile Prut și Nistru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal